Twee weken geleden was het weer eens zover, het feestje van de maand. Al heb ik het gelukkig niet stipt elke maand, want mijn cyclus is onregelmatig. Dit omdat ik de pil niet meer slik, dus alles gaat zoals mijn lichaam dat nu wil. Ik gebruik wel de Lady Comp én ik probeerde dit jaar de Lady cup. Maar wat vind ik daar na ruim een halfjaar van? Ik vond het wel eens tijd voor een Lady cup update. Lees snel verder!

Lady Cup update

Wat de f*ck is een Lady cup?

De Lady cup is een menstruatiecup die je gebruikt in plaats van maandverband of tampons. Het gebruik is bijna hetzelfde als bij een tampon, maar dan zonder de nadelige effecten. Tampons en maandverband worden vaak volgestopt met ingrediënten die je liever niet in je lichaam wilt.

Gelukkig zijn er nu dus cups. Die breng je in, je doet lekker je ding en leegt hem na zo’n 12 uur. Je spoelt hem goed af en vervolgens breng je hem weer in. Dat klinkt allemaal heel goor, maar dat valt allemaal reuze mee. Je hebt er verschillende maten en merken van. Het merk van mijn cup is dus ‘Lady cup‘.

Lady cup update: waarom zo fijn?

Mijn redenen om de Lady cup te gaan gebruiken, waren het gemak, de kosten en milieuvervuiling. Als je elke maand ongesteld wordt, gebruik je nogal wat tampons en maandverband. Deze cup kan jaren mee als je er goed voor zorgt. En dit ding is ZO fijn (en geldbesparend).

Mijn cyclus is zoals ik al vertelde onregelmatig en heftig qua bloedverlies. Maar de Lady Cup heeft mijn leven zowaar veranderd. Ik breng hem in de ochtend in en kan de hele dag mijn ding doen. In de avond leeg ik hem en breng ik hem opnieuw in, dan ben ik voor de hele avond en nacht weer klaar.

Als ik maandverband gebruikte dan moest ik dit elke 2 uur verwisselen, anders had ik echt een probleem. Als ik een tampon gebruikte, lekte ik er gewoon naast. Een heel fijn bijkomend voordeel is trouwens dat ik ook minder buikpijn heb als ik de Lady cup in heb!

Lady cup update: raad ik het nog steeds aan?

Ik geef toe dat het wennen is om een cup met bloed vast te hebben (sorry dat ik het zo letterlijk zeg), maar we zijn het vaak gewend om een tampon te verwijderen. En de voordelen wegen zoveel zwaarder!

Het kan zijn dat er enkele druppeltjes langs lekken. Dan zit de cup of niet goed (door de verkeerde maat) of er is met het verwisselen net wat bloed in de vagina gang vrij gekomen. Om deze reden kun je het beste even goed spoelen onder de douche, voordat je de cup weer inbrengt.

Voor de zekerheid kun je natuurlijk een inlegkruisje gebruiken, die heb je gelukkig ook van duurzame merken. Maar na een tijdje, als je meer geoefend hebt, is dat eigenlijk niet meer nodig!

Menstruatie cup: maat S of maat L?

Omdat mijn menstruatie hevig is qua bloedverlies heb ik de cup in maat L voor de eerste dagen. Zodra het minder wordt, ga ik over op maat S. Dit werkt voor mij het beste. Op de aller laatste dagen draag ik alleen nog een inlegkruisje. Dan bloed ik eigenlijk nog te weinig om er een cup voor in te brengen.

En dan nu de belangrijkste vraag van deze Lady cup update: raad ik het gebruik van een cup nog steeds aan? JA! Het scheelt gedoe, verspilling én geld. Dankzij dit heb ik amper door dat ik ongesteld ben. Ik heb overigens geen ervaring met vliegen met een menstratiecup in… Jij wel? Deel het dan zeker met me!

Ik bestelde mijn cups overigens op deze website, maar Bol.com heeft er ook heel veel beschikbaar.

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Dit artikel bevat een affiliate link.