Twee weken geleden was het weer eens zover, het feestje van de maand. Al heb ik het gelukkig niet stipt elke maand, want mijn cyclus is onregelmatig. Dit omdat ik de pil niet meer slik, dus alles gaat zoals mijn lichaam dat nu wil. Ik gebruik wel een Lady Comp én ik probeerde dit jaar de Lady cup. Maar wat vind ik daar na ruim een half jaar van? Ik vond het wel eens tijd voor een Lady cup update. Lees snel verder!!

Lady Cup update

Wat is de Lady cup?

Voor diegenen die er nog nooit van gehoord hebben, licht ik het nog even kort toe. De Lady cup is een menstruatiecup, die je gebruikt in plaats van maandverband of tampons. Het gebruik is eigenlijk bijna hetzelfde als bij een tampon, maar dan zonder de nadelige effecten. Tampons en maandverband worden vaak volgestopt met ingrediënten die je liever niet in/op je lichaam wilt hebben. Gelukkig zijn er nu dus cups. Die breng je in, je doet lekker je ding en leegt hem na zo’n 12 uur. Je spoelt hem af en vervolgens breng je hem weer in. Dat klinkt allemaal heel goor, maar dat valt allemaal reuze mee. Je hebt er verschillende maten en merken van, het merk van mijn cup is dus ‘Lady cup’.

Lady cup update

Mijn redenen om de Lady cup te gaan gebruiken, waren het gemak, de kosten en milieuvervuiling. Als je elke maand ongesteld wordt, dan gebruik je nogal wat tampons en maandverband. En dat vindt het milieu niet zo leuk. Als je één keer een cup aanschaft, dan bespaar je niet alleen het milieu maar ook geld. Deze cup kan namelijk jaren mee als je er goed voor zorgt. En dan nog het gemak, want dit ding is ZO fijn! Het is too much information, maar ik verlies aardig wat bloed. Dit is daarom zo’n opluchting!

Mijn cyclus is zoals ik al vertelde onregelmatig, ik word telkens om de 4, 5 of 6 weken ongesteld. Sinds dit jaar heb ik telkens de Lady cup gebruikt en ik ben zo blij dat ik dit een kans heb gegeven. Ik breng het in de ochtend in en kan de hele dag mijn ding doen. In de avond leeg ik hem en breng ik hem opnieuw in, dan ben ik voor de hele avond en nacht weer klaar. Als ik maandverband gebruikte, dan moest ik dit elke 2 uur verwisselen, anders had ik echt een probleem. Als ik een tampon gebruikte, lekte ik er gewoon naast. Een heel fijn bijkomend voordeel is dat ik ook minder buikpijn heb als ik de Lady cup in heb, top!

Lady cup update: raad ik het nog steeds aan?

Maar zitten er dan helemaal geen nadelen aan het gebruik van zo’n cup? Ik geef toe dat het even wennen is om een cup met bloed vast te hebben, maar het komt wel uit je eigen lichaam… Het is niet vies, maar gewoon een kwestie van wennen. We zijn tenslotte allemaal gewend om er een tampon in te stoppen. Nee, dat is lekker… Het kan zijn dat er enkele druppeltjes langs gaan lekken. Dan zit de cup of niet goed (bijvoorbeeld door de verkeerde maat) of er is met het verwisselen net wat bloed in de vagina gang vrij gekomen. Om deze reden kun je het beste even goed spoelen onder de douche, voordat je de cup weer inbrengt. Voor de zekerheid kun je natuurlijk een inlegkruisje gebruiken, die heb je gelukkig ook van duurzame merken. Maar na een tijdje, als je meer geoefend hebt, is dat eigenlijk niet meer nodig!

Omdat mijn menstruatie hevig is qua bloedverlies heb ik de cup in maat L voor de eerste dagen. Zodra het minder wordt, ga ik over op maat S. Dit werkt voor mij het beste. Op de aller laatste dagen draag ik alleen nog een inlegkruisje. Dan bloed ik eigenlijk nog te weinig om er zo’n cup voor in te brengen. En dan nu de belangrijkste vraag van deze Lady cup update: raad ik het gebruik van een cup nog steeds aan? JA! Het scheelt ZO veel gedoe, verspilling én geld… Dankzij de cups heb ik amper door dat ik ongesteld ben. Ik bestelde mijn cups overigens op deze website, maar Bol.com heeft er ook heel veel. Wil je merken vergelijken? Kijk dan op de site van cupkiezer! Daar loopt nu overigens ook een hele fijne kortingsactie.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat een affiliate link.