Mijn Capsule Wardrobe | Minimalistische kledingkast

Al 2 jaar ben ik bezig met minimalisme en het blijft me verbazen dat ik spullen tegen blijf komen die ik weg kan doen. Er komen weleens nieuwe spullen je huis in, zeker als je blogt. Maar ik zie steeds meer dingen in huis die ik dacht nodig te hebben, maar toch best kan missen. Ik keek laatst NOG kritischer naar mijn minimalistische garderobe en wil in dit artikel mijn Capsule Wardrobe aan je laten zien.

Mijn Capsule Wardrobe

Wat is een Capsule Wardrobe?

Mocht je nog niet weten wat ‘Capsule Wardrobe’ inhoudt, dan raad ik je aan om mijn artikel daarover eens goed door te lezen. Daarin leg ik uit hoe het is ontstaan, wat het is en wat de voordelen zijn.

Kort gezegd is het een kledingkast met enkel essentiële kledingitems, die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Officieel wordt er een aantal van 37 items aangehouden voor een bepaald seizoen.

Mijn kledingstijl vinden was een drama

In 2016 schreef ik over mijn fashion struggles, maar het speelde al veel langer. Ik heb altijd moeite gehad met het vinden van mijn kledingstijl. Lange tijd was ik onzeker en dacht ik er teveel over na.

Dankzij minimalisme én Pinterest heb ik gelukkig geleerd wat mijn stijl is. Ik houd van basic outfits met een vrouwelijke touch, met kleuren zoals wit, zwart, bordeaux rood, beige en zachtroze.

Dat wetende kon ik een minimalistische kledingkast samenstellen, maar ik was er nog niet 100%  tevreden over. Ik ontdekte dat ik nog best wat items had die niet helemaal pasten bij mijn stijl.

Ook moeite met het vinden van je stijl? Lees hier hoe jij ook je eigen kledingstijl kunt vinden.

Ik besloot dat ik een Capsule Wardrobe wilde en trok alles uit mijn kast! Hieronder laat ik je zien hoe het eerst was, vertel ik hoe ik het heb aangepakt en in de video daarna zie je het resultaat.

Before: minimalist closet tour

In februari 2018 deelde ik een minimalist & fair fashion closet tour, waarin je kon zien dat mijn kast maar voor de helft vol hing. Het was nog geen capsule, maar zeker al een minimalist closet.

Ik was toen al een heel eind, maar er klopte gewoon nog iets niet helemaal.

Fair fashion closet tour

Het proces: mijn Capsule Wardrobe samenstellen

Ik nam mezelf voor om ALLES te passen en pas een item terug in de kast te hangen als ik er ECHT blij van werd. En daarvoor pakte ik mijn Pinterest bord er maar weer eens bij.

Dit keer hield ik rekening met de kleuren en printjes die vaak terugkomen op mijn Pinterest bord. Met het motto ‘life’s too short for boring clothes‘ hing ik alleen echte favorieten terug in de kast.

Ik ontdekte dat ik items had die niet exact voldeden aan mijn eisen. Bijvoorbeeld een low waist jeans, terwijl ik alleen high waist draag. Of een donkerblauw shirt, terwijl ik dat geen mooie kleur vind.

Daarom mocht ik van mezelf na het opruimen een wishlist opstellen en die items kopen om mijn kast te optimaliseren. Ik ging los op United Wardrobe (want, duurzaam) en ben nu helemaal gelukkig!

Wil je ook een Capsule Wardroben maar weet je niet zo goed hoe? Natuurlijk heb ik een artikel geschreven over hoe je dit kunt samenstellen!

After: mijn Capsule Wardrobe

Nog nooit keek ik zo kritisch naar kleding en nog nooit had ik zo weinig kledingitems in mijn kast hangen. Maar ik werd er nog nooit zo blij van. Ik heb altijd wat om te dragen en ben altijd happy!

Eerlijk is eerlijk, ik houd niet het officiële getal van 37 items aan. Ik heb in totaal 70 items, maar dit is wel mijn selectie voor het hele jaar door. Voor mij is dit de perfecte Capsule Wardrobe.

Ik heb mijn zomer- en winterkleding dus gewoon bij elkaar liggen. Wat je in de video ziet is echt alles dat ik heb! Het kledingrek zelf kocht ik op Marktplaats, maar je vindt ze ook bij Leen Bakker & Xenos.

Hopelijk vond je het leuk om mijn Capsule Wardrobe ‘journey’ en tour te zien. Ik ben heel benieuwd hoe het met jouw garderobe gesteld is? Laat zeker een reactie achter, vind ik leuk om te lezen!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 20 april 2018 / 10:22

  Leuke video! Ik wil graag tips lezen (of zien) voor een klein kledingkast, dus ik ben benieuwd naar dat artikel/die video :-)

 2. Eline
  20 april 2018 / 21:17

  Supertof!
  Ik heb er ook over gedacht om een kledingrek te nemen, maar ik twijfel nog ivm stof, heb jij daar last van?

  liefs, x

 3. Mariëlle
  Auteur
  21 april 2018 / 11:35

  JEEJ! Dan ga ik de video zeker maken voor je :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  21 april 2018 / 11:36

  Ik snap je helemaal, daarom heb ik ook even getwijfeld! Het stoft inderdaad wel, maar dat deed het in mijn kledingkast ook… Ik kan nu juist makkelijker stofzuigen, dus ik vind het allemaal wel meevallen. Mijn kledingkast was ZO hoog dat ik de bovenkant nooit goed kon stoffen, dat probleem heb ik nu niet meer :)

 5. 22 april 2018 / 16:47

  Yes, ook ik ben benieuwd naar de tips! De laatste tijd heb ik al best wat dingen weggedaan en vervangen. Daar is mijn garderobe een stuk beter geworden, maar mijn probleem is vaak juist dat ik al zo ontzettend kritisch ben dat ik bijna niets goed genoeg vind. En als het dan alsnog een miskoop is, vind ik dat meteen zo stom van mezelf. Gelukkig was dat meestal tweedehands, dus dan zie ik het maar als een experimentje waarbij ik de kringloop voor een paar euro gesponsord heb, haha.
  Fijn om te zien dat er voor iedereen nog te leren valt. Het is waarschijnlijk sowieso nooit helemaal af, want je smaak verandert altijd wel een beetje, maar een slow capsule lijkt me wel wat :)

 6. Mariëlle
  Auteur
  22 april 2018 / 18:54

  Helemaal eens, je stijl verandert door de tijd heen nog steeds! Maar bedankt voor je reactie, ik ga kijken hoe ik de video zo goed mogelijk kan maken <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

15   128
38   174
14   145
19   161
24   258

Follow on Instagram