Van hoarder naar minimalist | Hoe ik veranderde!

Hopelijk ben je mijn artikelen over minimalisme nog niet beu, want ik heb er vandaag wéér een voor je. Het heeft mij gewoon zoveel gebracht, dat ik er graag meer over deel met jou. Het artikel van vandaag gaat over mijn ervaring, want ik ging van hoarder naar minimalist. En het is echt niet zo extreem als dat klinkt, maar ik hoop je wel een beetje bewustzijn bij te brengen! Lees snel verder voor mijn ervaring.

Van hoarder naar minimalist

Hoarder

Hoewel ik altijd netjes heb gespaard en daardoor nu een plekje voor mezelf heb, kocht ik altijd best wel veel. Een bezoekje aan de Kruidvat was niet uitzonderlijk, ik kwam er zelfs bijna wekelijks.

De nieuwste limited edition van Essence of Catrice scoren: ik vond het geweldig. Ook de 1+1 acties op make-up kon ik niet aan me voorbij laten gaan.

Het ging me vooral om make-up, maar ook qua kleding kon ik er wel wat van. Voornamelijk in de sale kocht ik weleens items die ik uiteindelijk wel droeg, maar die niet pasten bij mijn stijl.

Uiteindelijk werd ik daar dus niet blij van. Ik kocht op maandelijkse basis kleding. Maar het is gelukkig nooit zo erg geweest dat ik kleding met het kaartje er nog aan had liggen.

Minimalist

Maar nu… leef ik minimalistischer en heb ik geen shopdrang meer. En dat is zo FIJN! Ik besteed geen uren meer in de H&M webshop en ik kom ook nooit meer bij de Kruidvat.

Dat heeft ook wel weer te maken met mijn keuze voor fair fashion en natuurlijke producten. Deze onderwerpen matchen gewoon heel goed.

Vroeger had ik drang om naar de stad te gaan en nu vind je me maar daar nog maar amper. Enkel als ik bijvoorbeeld wat nodig heb bij Vitaminstore of bij Holland & Barrett.

Bij de kledingwinkels kom ik niet meer, ik bestel mijn kleding tegenwoordig online. Dat is niet per se duurzaam, maar dan weet ik zeker dat het eerlijk en duurzaam geproduceerd is.

Laatst deelde ik dan ook een blogpost met mijn favoriete fair fashion webshops.

Van hoarder naar minimalist

Toen ik op Youtube ontdekte wat minimalisme is, raakte ik direct besmet met het ‘minimalisme virus’. Ik heb al eerder geschreven over de voordelen van minimalisme.

Door het kijken van Youtube video’s werd ik gemotiveerd om mijn eigen spullen te beoordelen. Ik liep ALLES na en ik lieg echt niet als ik zo’n 15 vuilniszakken heb weggegooid.

Eindelijk zag ik in dat ik niet elke week make-up hoef te kopen en ik niet maandelijks nieuwe kleding nodig heb. De shopdrang is hiermee als sneeuw voor de zon verdwenen.

Dat betekent overigens niet dat ik helemaal niets meer koop. Op het moment investeer ik namelijk in een gehele fair fashion closet. En ik heb de laatste tijd ook behoorlijk wat make-up gekocht.

Maar dit was om mijn make-up stash natuurlijk te maken (i.v.m. acne) en ik ben nu wel weer voorzien!

Geen shopdrang meer

Een echte hoarder als in verzamelaar was ik dus niet, maar ik kocht wel veel. Ik ben blij dat ik nu niet meer die shopdrang heb, ook al kan ik me niet een rasechte minimalist noemen.

Maar voor mijn idee ben ik wel van hoarder naar minimalist gegaan. Op dit moment geniet ik enorm van het doen van mijn dagelijkse boodschappen, omdat dat voor mij nu vegan heaven is!

Natuurlijk ben ik benieuwd hoe jij jezelf zou omschrijven?

Liefs Mariëlle

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. 13 oktober 2017 / 07:12

  Ik ben denk ik niet echt een make-up hoarder (ik heb alleen een zwak voor UD paletten), maar qua kleding.. Ik heb inderdaad super veel H&M items en kan uren doorbrengen in de shop. Dat moet ik echt eens gaan veranderen!

 2. 13 oktober 2017 / 08:17

  Ik vind het echt knap hoe je zo’n omslag hebt weten te maken en nu echt geniet van de bewuste keuzes die je als minimalist maakt. Zelf ben ik nooit echt een grote shopper geweest. Ik kom niet snel met meer dan één kledingstuk de winkel uit bijvoorbeeld. Alleen qua opruimen kan ik nog heel wat van minimalisten leren. Ik heb toch wel vaak een beetje veel troepjes om me heen liggen ;)

 3. 13 oktober 2017 / 10:46

  Hihi wat goed! En er blijft altijd ruimte om te ontwikkelen, zullen we maar denken :)

 4. 13 oktober 2017 / 10:47

  Hihi en de H&M is ook niet zo consious, ik heb er eens een docu over gezien!

 5. 13 oktober 2017 / 12:13

  Mooie omslag heb je gemaakt zeg. Ik ben denk ik nog een beetje een combinatie van beide, haha!

 6. 13 oktober 2017 / 15:09

  Wat goed van je, bij mij is het een beetje hetzelfde gegaan, ik kocht altijd graag veel en goedkoop. Tegenwoordig heb ik liever 1 goed shirtje en heb ik genoeg aan 1 wit shirt in mijn kast bijvoorbeeld.
  Liever wat minder van goede kwaliteit dan heel veel en elk jaar weer vanalles op te moeten ruimen, ik hou gewoon tijd over nu omdat ik minder koop en dus minder opruim :)

 7. 13 oktober 2017 / 16:31

  Voordat ik dierproefvrij ging kocht ik ook maar wat ik wilde hebben en dacht nergens bij na, nu moet in natuurlijk op onderzoek uit en denk ik wel 10x na voordat ik iets koop. Kleding kan ik trouwens nog wel regelmatig kopen, maar ook niet meer elke maand.

 8. 14 oktober 2017 / 11:07

  Wat super goed meid <3

 9. 14 oktober 2017 / 11:08

  Super goed bezig <3 Fijn hè?

 10. 14 oktober 2017 / 11:09

  Hihi wie weet waar het nog heen gaat ;)

 11. Marlieke
  18 oktober 2017 / 17:52

  Jeeh wat een leuk artikel! En wat mooi dat je zo gegroeid bent de afgelopen jaren. Ik wil ook nooit meer terug. Wist je trouwens dat online shoppen zeker niet minder duurzaam is? De pakketjes moeten wel op verschillende plaatsen gebracht worden, maar die gaan in 1 auto op 1 route. Mensen hoeven niet apart naar een winkel te komen. Daarnaast hoeft er niet een hele dag een winkel verwarmd en verlicht te worden. Een goede keus dus! Ik ga hier binnenkort een artikel over schrijven, want veel mensen denken dat online shoppen minder groen is dan fysiek winkelen.

  Liefs

 12. 18 oktober 2017 / 20:07

  Heee wat leuk dat je reageert :D En dat wist ik helemaal niet joh, goed dat je er over gaat schrijven :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

41   153
25   183
30   152
21   196
16   155

Follow on Instagram