25 x waarom sporten gezond is + 7 praktische tips

I’ve got a confession to make: ik ben geen sportfan… Hoewel ik weet dat het zo belangrijk is voor je gezondheid, focus ik me meer op voeding en mind dan op vaak sporten. Ik beweeg zeker wel dagelijks, maar écht sporten is niet mijn ding. Om mezelf en hopelijk jou te motiveren om toch wat actiever te worden, zet ik in dit artikel 25 redenen waarom sporten gezond is op een rij én geef ik 7 sport tips!

Voordelen van sporten

Waarom sporten gezond is weet ik al jaren, dit probeerde ik

Ook al heb ik sporten altijd gezien als een moetje, ik heb in mijn leven toch al aardig wat sporten geprobeerd. Op acro na was het allemaal individueel, ik ben namelijk niet zo van de groepssporten.

Wat ik tot nu toe gedaan heb heeft voornamelijk te maken met dansen, want daar houd ik wel echt van. Zo begon ik met breakdance (can you imagine haha) en heb ik ook nog 8 jaar zumba gedaan.

Daarnaast heb ik aan turnen en badminton gedaan, pogingen tot hardlopen en heb ik een aantal lessen bootcamp gevolgd. Hoe dan ook: sporten is gewoon nooit mijn favoriete bezigheid geweest.

Ik wéét waarom sporten gezond is. Wat ik nu doe…

Maar, lui ben ik zeker niet. Hoewel dat niet echt overkomt aangezien ik nu niet kei hard sport, is dat toch echt zo. Ik probeer elke dag voldoende beweging te hebben en fiets en loop zoveel mogelijk.

Ik fiets naar kantoor, wandel in de pauze, doe boodschappen met de fiets en ga altijd te voet naar dingen die in de buurt plaatsvinden. Stiekem tel ik dansen tijdens het uitgaan en poetsen mee qua beweging!

En niet te vergeten: ik begin mijn ochtenden ook altijd met wat yoga oefeningen. Dit is dan wel weer niet zolang, dus misschien is het een idee om dit op te bouwen. Ik sta namelijk al een tijdje eerder op.

Tevens heb ik eerder dit jaar tweemaal per week thuis aan pilates gedaan. Maar de laatste maanden is dat er volledig bij ingeschoten, omdat ik mentaal gezien wel wat anders te doen (lees: verwerken) had.

Waarom sporten bij stress depressie

Waarom sporten gezond is voor je | De voordelen

Toch weet ik hoe gezond het is om een aantal keer per week te sporten en in veel boeken die ik lees over gezondheid, komt het ook telkens weer terug (uiteraard). Daarom dit artikel, voor jou én voor mezelf.

Hieronder som ik de voordelen van sporten, ofwel waarom sporten gezond is, voor je op!

1. Afvallen en/of op gewicht blijven

Volgens mij hoef ik hier niets over duidelijk te maken. Sporten helpt om gewicht te verliezen en om vervolgens in shape te blijven. Al is letten op voeding hierbij natuurlijk ook van essentieel belang.

2. Minder stress
Wist je dat sporten cortisol verlagend werkt? Daardoor is het een goede remedie om de hoeveelheid stress die je ervaart te verminderen.

3. Betere conditie

Door flink te bewegen en telkens je grenzen te verleggen, verbetert je conditie. Daardoor raak je niet helemaal buiten adem door te traplopen of fietsen tegen de wind in.

4. Stralende huid

Sporten zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen én maakt de huid elastischer. Weer een stapje dichter bij een mooie huid dus. Maar ik weet als geen ander dat daar meer bij van belang is (lees skin picking)!

5. Flexibeler dan ooit

Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor soort sport je doet, maar over het algemeen zorgt sporten ervoor dat je wat flexibeler wordt. Yoga is hier natuurlijk ideaal voor.

6. Sterker dan ooit

Of je nu aan yoga, zumba of krachttraining doet: van sporten word je altijd sterker. En dat is ook in het dagelijks leven ideaal, bijvoorbeeld als je zware boodschappen moet tillen.

7. Betere stoelgang

Dit klinkt misschien heel gek, maar als je stoelgang moeilijk verloopt, beweeg dan meer! Sporten zorgt namelijk voor een betere stoelgang. Uiteraard is de juiste voeding hierbij ook van belang.

8. Concentratie & geheugen

Ook hier had ik eigenlijk nooit bij stil gestaan. Maar sporten zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen en dus verbetert je concentratievermogen. Je geheugen wordt er ook beter door.

9. Bonding met anderen

Dit voordeel geldt alleen als je een teamsport doet of als je samen met iemand gaat sporten. Samen sporten verbetert namelijk de relatie die je met diegene hebt, omdat je elkaar (als het goed is) motiveert.

10. Rust in je hoofd

Door je voor een tijdje volledig op sporten te focussen, is er even geen tijd om je te focussen op de andere dingen in je leven. Daardoor geeft sporten rust in je hoofd.

Waarom sporten gezond is

11. Sterker immuunsysteem

Merk je dat je een lagere weerstand hebt? Ook dan is sporten een goed idee! Let wel: het schijnt zo te zijn dat gemiddeld intensief sporten beter is dan intensief sporten. Dus wees ook niet té enthousiast ;)

12. Hart & vaatziekten 

Hoewel voeding ook bij dit punt weer van belang is, draagt sporten zeker bij aan het verminderen van hart- en vaatziekten. Het verlaagt namelijk het cholesterol en je bloeddruk.

13. Lekker slapen

Doordat je meer rust in je hoofd krijgt en je natuurlijk moe wordt van sporten, slaap je als een roosje.

14. Hormonen in balans

Omdat ik me zoveel inlees op voeding, weet ik dat je met voeding veel kunt doen om je hormonen in balans te brengen. Maar daardoor weet ik ook dat sporten hierbij erg belangrijk is.

15. Vruchtbaarheid

Doordat sporten je hormonen in balans brengt, verbetert ook je vruchtbaarheid. Nog een reden waarom sporten gezond is dus. Maar let op: ook hierbij geldt dat overmatig sporten juist weer nadelig werkt.

16. Betere lichaamshouding

Omdat je door te sporten sterker én flexibeler wordt, verbetert je lichaamshouding. Bij oefeningen hoor je ook op je lichaamshouding te letten en daar profiteer je in het dagelijks leven natuurlijk ook van.

17. Energie voor 10 

Ook al voel je je direct na het sporten helemaal uitgeteld, na een paar uurtjes heb je meer energie dan voor je ging sporten. Door direct in de ochtend te sporten, kun je daarna lekker productief werken.

18. Gevoeliger voor insuline

Hoewel dit voordeel niet per se goed klinkt, is het wel degelijk goed voor je. Als je niet meer gevoelig bent voor insuline, heeft dat namelijk gevolgen. Sporten verlaagt je bloeddruk en is dus goed bij diabetes.

19. Soepele gewrichten en sterke botten

Sporten is niet alleen iets dat je doet voor nu, maar ook voor later. Het zorgt namelijk voor soepele gewrichten en sterke botten. Dat is nu fijn om alles te doen wat je wilt, maar ook als je ouder wordt.

20. Vaker vrolijk

Nu het najaar begonnen is, is sporten extra belangrijk (ook al wil je liever niet de deur uit). Door te sporten maakt je lichaam endorfine aan en daardoor verbetert je stemming!

Mentale sociale voordelen sporten

21. Creatievere geest

Nog een reden waarom sporten gezond is (of eigenlijk handig), is omdat je creatiever wordt door te sporten. Je zuurstofaanvoer wordt namelijk verhoogd en daardoor werken je hersenen beter.

22. Bye bye menstruatieklachten

Ongesteld zijn is al vervelend genoeg en meestal heb je dan geen zin om te sporten. Maar juist dan is het goed om te doen, want zo verminder je je menstruatieklachten. Al doe je wat yoga oefeningen: het helpt!

23. Oplossen van pijntjes

Doordat je minder stress hebt, meer beweegt, sterker én flexibeler wordt, helpt sporten niet alleen om pijntjes te voorkomen, maar ook om pijntjes (sneller) te verhelpen.

24. Betere doorbloeding

Wist je dat sporten ook je doorbloeding verbetert? Sporten verbetert de bloedsomloop en daardoor heb je minder snel last van koude handen en voeten. Nog een reden waarom sporten gezond is én prettig.

25. Langer leven

Uit onderzoek is gebleken dat zitten dodelijk is (ik schrok hier echt van), voldoende beweging is dus heel belangrijk. Doe dit niet alleen door te sporten, maar de hele dag af te wisselen tussen zitten en staan.

Waarom sporten gezond is: 7 sport motivatie tips!

Met deze 25 voordelen sta je al te springen om te gaan sporten, toch? Naaa, ik weet hoe lastig het kan zijn om het te gaan doen en vooral ook om door te zetten. Ik deel graag 7 tips met je die je zullen helpen:

 1. Ga samen met iemand: dit maakt het leuker én zet er wat meer druk achter
 2. Plan het sporten in: zo weet je zeker dat het er van komt en stel je je er op in
 3. Begin met kleine stappen: ga niet ineens elke dag sporten, bouw het rustig op
 4. Stel een doel: dit motiveert je om te beginnen en vooral ook om langer vol te houden
 5. Niet denken maar doen: verander je mindset en begin voor je erover na kunt denken
 6. Maak het jezelf makkelijk: leg je sportkleding de avond van tevoren bijvoorbeeld al klaar
 7. Verdiep je in een sport (zoals hoe begin je met yoga): zo krijg je meer interesse én motivatie

Hopelijk heeft dit artikel, over waarom sporten gezond is, je motivatie een boost gegeven. Wellicht vind je mijn artikel met 80 gezonde gewoontes ook nog interessant om te lezen!

Vertel eens: ben jij een sporter? Wat voor sport doe je? En wat is jouw ultieme sport tip?

Liefs Mariëlle

NIEUW: vegan e-book nu verkrijgbaar

Naast sporten is ook gezonde voeding belangrijk! Mijn vegan e-book is nu verkrijgbaar: klik op de afbeelding hieronder :)

Vegan e-book banner

Volg:
Deel:

2 Reacties

 1. 25 oktober 2018 / 09:52

  Ik ging vroeger samen met een vriendin fitnessen, maar ik merkte dat zij die motivatie meer nodig had dan ik. :-P Ik ga persoonlijk liever alleen. Muziek in m’n oren en gaan – hoewel ik al een hele tijd niet meer geweest ben en m’n nieuw afgesloten fitnessabonnement dringend eens moet beginnen gebruiken! :-$

 2. Mariëlle
  Auteur
  25 oktober 2018 / 11:18

  Hihi hopelijk is dit een motivatieboost voor je ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

16   94
11   125
16   128
16   150
10   105

Follow on Instagram