Help! Ik was emotioneel moe – Mijn ervaring, symptomen & 15 fijne tips

2018 was geen makkelijk jaar voor mij (en voor velen anderen, als ik dat zo hoor en lees). Hoewel ik niet de diagnose van depressie of burn-out heb gekregen, had ik van beiden symptomen. Ik ontdekte dat ik emotioneel moe was, maar gelukkig ben ik inmiddels hersteld. Omdat ik weet dat vele anderen ook niet lekker in hun vel zitten, deel ik in dit artikel mijn ervaring en tips die mij enorm hebben geholpen!

Emotioneel moe zijn ervaring

Wat is emotioneel moe? Zoals een depressie of burn-out?

Ik schreef het hierboven al en in mijn terugblik op 2018: ik was emotioneel moe. Op 26 augustus 2018 viel het kwartje, maar nu ik er op terugkijk gaf mijn lichaam al langer seintjes. Kijkende naar mijn gevoel, heeft het t/m november 2018 geduurd.

Doordat ik er zelf heel open over praat(te), ontdekte ik dat er veel meer mensen niet lekker in hun vel zaten of zitten. Daarom deelde ik afgelopen week een persoonlijke video, maar ik weet dat sommigen liever een artikel lezen, dus bij deze.

Ik ontdekte dat je niet exact kunt terugvinden wat emotioneel moe zijn nu is. Ik vond wel artikelen over depressie en burn-out (en wat het verschil is).

Al lezende herkende ik me in héél veel aspecten van beide termen, maar ik heb zowel de diagnose depressie als burn-out nooit gekregen.

Dat maakte het voor mij lastig om te begrijpen wat ik precies had toen ik de ‘stempel’ emotioneel moe kreeg. Vandaar dus dat ik mijn persoonlijke ervaring (inclusief tips) graag met je deel. Mocht je de video willen kijken, dit is hem:

Mijn ervaring met emotioneel moe zijn (symptomen)

Hoewel ik achteraf gezien dus al eerder klachten had, voelde ik pas vanaf augustus dat er wat ‘anders‘ was. Ik merkte dat er wat aan de hand was, maar mijn gevoel was moeilijk onder woorden te brengen.

Het verschilde ook per dag of eigenlijk per uur en misschien zelfs wel per minuut

Omdat ik zo ontiegelijk veel gevoeld en ervaren heb, zowel fysiek als mentaal, heb ik maar gewoon een lijstje gemaakt. Niet alle punten zijn per se symptomen (we zijn allemaal wel eens verdrietig of moe), maar nu ik er op terugkijk denk ik wel dat het er bij hoorde:

 • Ik voelde me geregeld onrustig, lusteloos, besluiteloos en leeg
 • Me ergens op concentreren lukte niet, ik werd afgeleid door gedachten
 • Ik voelde me soms alleen, terwijl ik echt hele lieve mensen om me heen heb
 • Voor mijn gevoel zat ik vast: ik had geen motivatie en voelde me compleet nutteloos
 • Het ene moment was ik boos, dan moest ik weer kei hard huilen en ik was geregeld moe
 • Opeens was ik weer over van alles onzeker en ik stelde o-ve-ral vragen bij, héél vermoeiend
 • Ik was al blij als het huishouden gedaan was en ik me gefatsoeneerd had om de deur uit te gaan
 • Niets leek meer goed te vallen in mijn buik, van de simpelste en gezondste dingen kreeg ik al last
 • Mijn schouders, nek en rug zaten vast, mijn weerstand was laag en ik wilde de hele dag door eten

Emotioneel moe tips om te herstellen

15 tips voor als je ook emotioneel moe / burn-out bent

Ik heb een hoog zelfreflectie gehalte, al zeg ik het zelf. Ook al was het moeilijk om gevoelens onder woorden te brengen, ik kon mezelf wel in het gareel houden.

Bovendien deed ik al veel aan yoga, meditatie en mindfulness en dit heeft er absoluut voor gezorgd dat ik niet depressief werd.

Mocht je niet lekker in je vel zitten of iemand kennen die wel wat tips kan gebruiken: ik zet mijn eigen ‘behandeling‘ in tips op een rij. Ze zijn genummerd voor het overzicht, maar staan niet op volgorde.

1. Zoek professionele hulp 

Toen ik me in augustus 2018 anders voelde, wist ik dat ik hulp moest zoeken. Ik ging naar de dokter en zij verwees me door naar de praktijkondersteuner. Weet dat hulp zoeken niet zwak is, maar juist sterk.

2. Praat erover met anderen

Als je hulp zoeken moeilijk vindt, praat er dan in ieder geval met iemand over die je vertrouwt. Van een goede vriendin tot een collega of misschien wel je oma. Erover praten lucht op!

3. Begin met mediteren of mediteer meer

Ik schreef eerder al over waarom meditatie zo goed voor je is en hoe je kunt beginnen met mediteren. Dat is niet voor niets, want ik denk dat iedereen er baat bij heeft. Probeer het gewoon eens 5 minuten!

4. Pak er (vaker) een yoga mat bij

Daaropvolgend mag yoga ook niet ontbreken, ik vond hier veel rust in. Ik schreef eerder al over waarom yoga zo goed voor je is en welke yoga stijlen er zijn.

5. Lees over persoonlijke ontwikkeling

De periode dat je je slecht voelt, kan juist de periode zijn dat je super veel leert. Ik las veel boeken en blogs over persoonlijke ontwikkeling en mindset. De boeken die mij het meest zijn bij gebleven:

Emotioneel moe symptomen

6. Slaap zoveel als nodig is

Eén ding waar ik heel goed in ben is slapen en wat heb ik daar veel aan gehad in die periode. Ik ging vroeg naar bed als ik er klaar mee was, zette soms mijn wekker niet en sliep heel af en toe overdag even.

Note: ik werk deels als eigen ondernemer, dus daar heb ik veel geluk mee gehad.

7. Kijk minder shit & meer nuttigs

Het nieuws en tv programma’s die nergens over gaan, kijk ik al lange tijd niet meer. Ik adviseer juist om Youtube video’s te kijken over iets dat je interessant vindt, over mindset en persoonlijke ontwikkeling.

8. Back to the old school: pen & papier

Ik ben altijd al dol geweest op lijstjes, het geeft me overzicht. En dat kon ik in die periode meer dan ooit gebruiken. Zo noteerde ik wat ik voelde, waar ik dankbaar voor ben, waar ik energie van krijg enzovoort!

9. Kom van de bank af of uit bed

Ook al wil je niet uit bed komen of op de bank blijven liggen, mijn advies is toch om te bewegen. Al doe je binnen een paar dansjes of oefeningen, je zult je beter voelen. Ik heb vooral veel buiten gewandeld.

10. Ruim je zooi op (a.k.a. minimaliseren)

Het zou mijn blog niet zijn als ik opruimen niet zou noemen. Minimalisme heeft me echt geholpen om rust in mijn hoofd te krijgen en dichter bij mezelf te komen. Zooi opruimen helpt je mind op te ruimen!

Wat is emotioneel moe, depressie, burn-out

11. Blijf leuke dingen doen

Als ik een ‘Engels-vrouw’ was, dan zou ik nu zeggen: I can’t stress this enough. Hoe kut je je ook voelt, blijf leuke dingen plannen om naar uit te kijken. Ga stappen, lunchen of misschien wel op vakantie.

12. Neem een stapje terug

Maar neem wel rust als je dat nodig hebt. Begin 2018 stond ik nog 2 keer per week in de kroeg. Dat trok en wilde ik niet meer. Stop met alle ballen hoog houden en stel prioriteiten: geef jezelf de nodige rust.

13. Voelen, voelen, voelen

Een héél belangrijk aspect bij lief zijn voor jezelf, is jezelf toestaan om te voelen. Dat kan pijn doen, maar het gaat je wel verder helpen. Als je moe bent, zeg dan gerust nee. Ga minder denken en meer voelen!

14. Eet zoveel mogelijk gezond

Ja ja, I get it, ik heb ook tientallen chocolade repen weggewerkt…. Maar ik zorgde wel dat ik daarnaast zo gezond mogelijk at en alle nodige voedingsstoffen binnen kreeg. Gezond eten geeft je levenslust.

15. Boek een healing sessie

Deze tip deel ik bewust als laatste, omdat ik weet dat niet iedereen hiervoor open staat. Sinds 2018 verdiep ik me in spiritualiteit en daarom boekte ik 2 healing sessies om de energie weer te laten stromen.

BONUS TIP: verdiep je in mindfulness, dat heeft voor mij een enorm verschil gemaakt in de afgelopen jaren!

Emotioneel moe

En nu, niet meer emotioneel moe?

Als je dit artikel goed hebt gelezen (respect, want het is een heel verhaal) dan weet je dat ik t/m november 2018 emotioneel moe was. Ongeveer half november merkte ik dat ik me anders voelde, ik wist dat het ergste achter de rug was, maar had soms nog een slechte dag.

Sinds december voelde ik me stukke beter, maar ik besloot om nog even lekker rustig aan te doen. Ik voelde me weer goed, maar wist niet zo goed hoe ik nu verder moest. Nog steeds weet ik niet wat ik over 5 jaar of iets wil, daar heb ik altijd moeite mee gehad, maar dat is prima.

Ik heb in 2018 gru-we-lijk veel geleerd en heb een andere kijk op het leven én op mezelf. Ook al ben ik nog niet waar ik graag zou willen zijn (wij mensen willen altijd maar meer), maar ik kan oprecht weer zeggen dat ik gelukkig ben.

Als je tot hier gekomen bent: bedankt voor het lezen van mijn ervaring. Hopelijk heb jij of iemand in jouw omgeving wat aan mijn tips over emotioneel moe zijn. Take care! ♥

Liefs Mariëlle

P.S. volg je me al op Instagram? :)

Volg:
Deel dit artikel:

8 Comments

 1. Bloggende Brunette
  7 januari 2019 / 10:32

  Wat een goed, handig artikel! Dankjewel! Fijn dat je weer hersteld bent.

 2. Mariëlle
  Auteur
  7 januari 2019 / 11:52

  Dankjewel :) Goed om te horen!

 3. 7 januari 2019 / 14:16

  Blij om te horen dat het weer beter gaat. Dikke knuffel van mij en bedankt voor de tips, daar zullen heel veel mensen wat aan hebben <3

 4. Mariëlle
  Auteur
  7 januari 2019 / 17:05

  Wat lief, dankjewel Evelien <3

 5. 17 januari 2019 / 16:58

  Wat een super goed en mooi artikel! Ik herken heel veel van de punten en begin mezelf ook steeds beter te begrijpen als het gaat om mijn grenzen en hoe niet aan mijn eigen gevoel voorbij te gaan. Ik ontdek je blog net, ben je gelijk gaan volgen! Heel interessant waar je allemaal over schrijft :-) X

 6. Mariëlle
  Auteur
  17 januari 2019 / 17:01

  Hi Marjoleine! Wat lief van je, dankjewel <3 Vervelend om te horen dat je je er in herkent, maar wat fijn dat dit artikel je helpt! Take care <3

 7. Nadia
  6 juli 2020 / 13:54

  Wat een opluchting om dit te lezen zeg. Ik voel mij eindelijk begrepen! Ik loop hier ook al een tijdje mee rond en inderdaad ook ik kon maar geen conclusie vinden (zelfs m’n bloedwaardes laten checken waar ook niks mis mee was). Je tips ga ik zeker meenemen en ik hoop oprecht dat het gaat helpen. Dank!!!

 8. Mariëlle
  Auteur
  6 juli 2020 / 16:59

  Fijn dat je je begrepen voelt Nadia, blij dat je dit artikel gevonden hebt! Neem de tips inderdaad mee en neem vooral je tijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.