We zijn zo’n driekwart jaar verder nadat ik stopte met de anticonceptiepil. Ik was klaar met het nemen van hormonen en ben ‘doorgeslagen’ op natuurlijk gebied. Al vrij snel na het stoppen met de pil, ging ik over op een voor velen nieuwe manier van anticonceptie: de Lady-Comp. Ik schreef al over mijn ervaring na een maand en nu is het tijd voor mijn ervaring met de Lady-Comp na 6 maanden. Kijk je mee?

Mijn ervaring met de Lady-Comp na 6 maanden

De Lady-Comp

Mocht je nog helemaal geen idee hebben, ik leg het nog even kort uit! De Lady-Comp is een natuurlijke manier van anticonceptie zonder hormonen. In plaats van elke dag een pilletje te nemen of bijvoorbeeld een spiraal te laten zetten, meet je elke ochtend je temperatuur. Dit is een eeuwenoude methode om in kaart te brengen of je vruchtbaar bent of niet. Als je hem een tijdje gebruikt, weet hij namelijk je cyclus. Zo kun je dus beoordelen of je veilig of onveilige seks kunt hebben. SOA’s daargelaten natuurlijk, want daar beschermt de Lady-Comp je (en ook de pil en andere methoden) niet tegen! Wat betreft de veiligheid van het meten: rekenfouten zijn uitgesloten. En de Lady-Comp piept als de meting niet goed is verlopen, dan weet je dat je het even opnieuw moet doen. Door altijd dezelfde thermometer te gebruiken, weet je ook zeker dat er een goed temperatuurbeeld verkregen wordt.

Lady Comp gebruiken

6 maanden verder

Ik schreef dus al een artikel toen ik de Lady-Comp een maand in gebruik had. Door mijn onregelmatige cyclus dacht ik dat het lang zou duren voordat de Lady-Comp mijn lichaam zou begrijpen. Maar dat was gelukkig niet het geval! Eigenlijk heb ik maar weinig gele bolletjes gehad (een teken dat de Lady-Comp even twijfelt). Dit komt doordat er in de Lady-Comp 1.2 miljoen cycli zijn opgeslagen, waardoor hij je cyclus goed kan analyseren en voorspellen. Ik vind het erg leuk om het bij te houden. Inmiddels ben ik ook meer gewend aan het geluid van de wekker. Het fijne is dat hij mijn menstruatie ook aangeeft! Dat ging bewonderenswaardig goed. Alleen de laatste keer was ik 4 dagen eerder ongesteld dan voorspeld.

Lady Comp ervaring

Mijn ervaring met de Lady-Comp na 6 maanden

Nu ik de Lady-Comp een half jaar in gebruik heb, kan ik er een beter oordeel over geven. Ik ben erg blij dat ik hem heb aangeschaft na het stoppen met de pil. Tot nu toe heb ik al ontzettend veel geleerd over mijn lichaam en dat vind ik heel belangrijk. Als je de pil slikt, denk je eigenlijk nergens over na. Je weet dat je in principe niet zwanger kunt worden en dan zal het wel. Ik ken nu mijn cyclus en kan zelfs met mijn onregelmatige cyclus inschatten wanneer ik ongesteld word. Omdat ik geen vaste partner heb, zou ik nooit seks hebben zonder condoom. Als ik wél een vaste partner zou hebben, zou ik het op de dagen met een groen bolletje dus onbeschermd kunnen doen.

Nadelen heb ik voor mij persoonlijk nog niet ontdekt, deze methode past bij mij. Natuurlijk is het niet handig dat ik mijn menstruatie niet uit kan stellen als dat echt nodig is. Maar doordat ik een Lady Cup gebruik, heb ik eigenlijk nauwelijks last van mijn menstruatie. Het gebruik van de pil past gewoon niet meer bij mijn levensstijl. Wat soms ook wel een beetje onhandig is, is dat ik nog jong ben en behoorlijk vaak op stap ga. Daardoor drink ik geregeld wat alcohol en slaap ik ook weleens minder dan vijf uur. Dat is niet gunstig voor de metingen, maar ik heb daar nog geen problemen bij ondervonden.

Conclusie van dit artikel: mijn ervaring met de Lady-Comp na 6 maanden is nog steeds érg positief. Als ik de Lady-Comp een jaar in gebruik heb, zal ik de ‘eindconclusie’ geven. Wil je meer weten over deze methode? Check dan zeker even de website van Lady Comp!

Liefs Mariëlle

Ik heb dit product met korting mogen kopen ter review.