Chronische hyperventilatie: opnieuw leren ademen en spreken

Als jong meisje kreeg ik te horen dat ik astma had, daar gebruikte ik dan ook al lang medicijnen voor. Nu is het de vraag of ik dat überhaupt heb gehad, geen enkel medicijn bleek namelijk te helpen tegen mijn benauwdheid. Jaren geleden werd eindelijk geconstateerd dat ik chronische hyperventilatie had en moest ik opnieuw leren ademen en spreken als volwassene. Lees hier wat ik allemaal heb gedaan, waardoor ik er nu vrijwel geen last meer van heb.

Chronische hyperventilatie klachten

Opnieuw leren ademen en spreken…

Laat ik bij het begin beginnen: in mijn familie komt astma bij de meesten voor. Toen ik ook benauwd bleef, werd aangenomen dat ik het ook had. Maar getest is het nooit en dat vind ik kwalijk.

Het was ‘maar’ een aanname van de dokter en ik gebruikte daardoor wel 14 jaar lang medicijnen. Natuurlijk gebruik je die het liefst zo min mogelijk en eigenlijk hielp het ook niet.

Ik schreef er ook over in mijn artikel over bewust omgaan met je lichaam & medicatie. Van grote puffers tot medicijnen om benauwdheid te stoppen: ik bleef benauwd.

Van astma naar chronische hyperventilatie

Ik had eerder wel pfeiffer gehad, maar mijn conditie was weer gewoon op peil, dus ook dat kon het niet zijn. Uiteindelijk werd ik gelukkig doorgestuurd naar de longarts.

Daar bleek toevallig dat ik een longontsteking had… Daar kreeg ik antibiotica voor, maar ik kreeg ook eindelijk duidelijkheid. De arts vertelde eerst dat ik me niet zo druk moest maken.

Ik zat met mijn mond vol tanden: hallo, wat moest ik daar nou mee? Daarna legde hij uit dat ik chronische hyperventilatie had. Ik ademde al weet ik veel hoelang op de verkeerde manier.

Heel bijzonder vind ik het, tot op de dag van vandaag, dat het niemand eerder is opgevallen… Het had zoveel medicijnen gescheeld als dit al op jonge leeftijd gewoon even gecheckt was.

Vraag je je af of je chronische hyperventilatie hebt? Check dan hier de symptomen

Chronische hyperventilatie ervaringen

Wat is chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie is niet hetzelfde als hyperventilatie aanvallen. In mijn geval betekende het dat ik al jaren onbewust op de verkeerde manier ademde. Geen wonder dat ik me benauwd voelde.

Gelukkig kun je ‘in therapie‘ voor chronische hyperventilatie: logopedie. Ik schaamde me in de wachtkamer tussen de kindjes, maar ik wist dat ik er mijn hele leven profijt van zou hebben.

Bij de logopedist leerde ik opnieuw ademen. Althans, anders ademen. Mijn manier van ademen was de borstademhaling en ik leerde nu om de buikademhaling toe te passen.

Dit lukte echt niet zomaar, ik heb hier flink wat voor moeten oefenen. Maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet!

Nog een keer logopedie therapie

Helaas was het na de eerste serie van sessies bij de logopedist nog niet optimaal. In stille toestand ging het goed, maar bij het sporten niet.

Zo was hardlopen voor mij een ramp en om eerlijk te zijn doe ik dit nu nog steeds niet. Ik weet dan al snel niet meer hoe ik moet ademen én ik vind het niet leuk haha…

Wat me meer dwars zat was dat ik snel praatte. Dus: terug naar de logopedist en daar kreeg ik te horen dat ik niet goed sprak. HALLO, ik was aan het einde van mijn tienerjaren, gênant.

Dit moest eerst aangepast worden om verdere stappen te zetten (zoals ademen tijdens sport). Dus daar ging ik, opnieuw leren praten: eerst woorden, korte en lange zinnen en toen verhalen.

Ik vond het verschrikkelijk om te doen, maar het heeft wel geholpen in het dagelijkse leven, bij presentaties én bij de video’s die ik regelmatig opneem voor The Green Guide.

Chronische hyperventilatie behandeling

Wat vooral hielp: meditatie & mindfulness

Na heel wat weken therapie kon ik dus eindelijk beter ademen en praten. Maar gezien de term ‘chronisch’ zou het iets zijn waar ik altijd op zou moeten blijven letten.

En dat merkte ik in eerste instantie ook echt. Bij het kleinste beetje stress ging het alweer mis met mijn ademhaling. Ik besloot te beginnen met meditatie en verdiepte me in mindfulness.

Mediteren doe ik al jaren dagelijks, dat helpt me om geregeld bewust te zijn met mijn ademhaling. Ik blijf zo eigenlijk continue oefenen en het geeft gewoon heel veel rust. Ideaal bij stress dus!

Mindfulness is een perfecte aanvulling, omdat aandacht je laat zien wat er in je omgaat. Ook ben ik daardoor dieper onderzoek gaan doen naar hoe het kon dat ik zo benauwd was en snel praatte.

Ik leerde dat oppervlakkig ademen kan gebeuren wanneer je emoties niet wilt voelen. En dat snel praten kan ontstaan als je het gevoel had dat je je niet mag uiten of dat je niet gehoord wordt.

Zo’n succes dat ik ben gaan coachen!

Opnieuw leren ademen en spreken was dus een mooi begin, maar ik kan oprecht zeggen dat vooral meditatie en mindfulness enorm hebben geholpen bij mijn chronische hyperventilatie.

Ik heb er nu vrijwel geen last meer van, omdat ik goed voor mezelf zorg en rekening houd met wat ik nodig heb. Ik adem goed, ervaar weinig stress, praat rustiger en laat emoties toe.

Dit alles is zo belangrijk voor mij geweest, dat ik nu zelfs coach ben geworden. Mocht wat in dit artikel staat herkenbaar zijn voor je, bekijk dan de mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding.

Let wel: ik ben géén logopedist, maar kan je coachen op het gebied van mindset & mindfulness voor meer innerlijke rust, minder stress en meer balans. 

Liefs Mariëlle.

Volg:
Deel dit artikel:

46 Reacties

 1. Esmee
  20 november 2015 / 07:11

  Toevallig heeft mijn vriendin dit ook sinds kort. Ik vind dat de stempel van astma, dislectie veel te snel wordt gegeven. Mijn vriendin kon namelijk uren hardlopen, zonder puf. Het lijkt me wel heel vreemd om te horen dat er door deskundigen jaren lang is gezegd dat je astma had terwijl dat helemaal niet aan de orde was!
  XOXO esmee

 2. Sanne
  20 november 2015 / 08:06

  Eerst en vooral: wauw zo’n mooie foto’s heb je gemaakt. En ik vind het best wel jammer dat je jarenlang te horen kreeg dat je astma had. In die jaren kon je immers al geholpen worden.

 3. Eline | Simply Handwritten
  20 november 2015 / 08:23

  Wat dapper dat je op deze manier je verhaal deelt! Het lijkt me erg vervelend om jarenlang dat verkeerde label opgeplakt te krijgen. Dan kan je nog zo braaf je medicijnen nemen, maar dan blijft dat helemaal niet de oplossing.

 4. 20 november 2015 / 08:23

  Wat leuk om te lezen. Ik studeer nu logopedie en afgelopen week heb ik stage gelopen en heb ik meerdere mensen gezien met dit soort problemen. Het zijn juist vaak volwassenen die met ademklachten strugglen. Hopelijk komt het snel weer helemaal goed!

 5. jeapiebel
  20 november 2015 / 08:39

  Viertien jaar medicijnen is best lang. Ik kan me voorstellen dat je zo min mogelijk wil gebruiken. Wat vervelend voor jou voor de toestand. Gelukkig dat leren opnieuw praten en adem halen toch helpt. Maar ik kan voorstellen dat het niet altijd makkelijk is, veel oefening en vergeet niet wat belangrijk in het leven is, genieten dus! Zoals je het zegt.

 6. 20 november 2015 / 08:41

  Wauw, wat een verhaal zeg! Vervelend dat zij er pas zo laat achter kwamen, echt belachelijk! Gelukkig heb je alles opnieuw kunnen leren.

 7. 20 november 2015 / 08:51

  Wat vervelend dat ze je gewoon 14 jaar lang medicijnen hebben laten slikken, zonder te checken of je wel echt astma had! Het lijkt mij niet niks om chronische hyperventilatie te hebben; ik ken zelf alleen de niet-chronische variant en als ik in paniek raak moet ik echt mijn ademhaling onder controle zien te krijgen, omdat de kans op flauwvallen anders groot is. Gelukkig heb ik er niet zo vaak last van, maar met bloed prikken heb ik er bijvoorbeeld wel last van, omdat ik dat op de een of andere manier doodeng vind. Je foto’s vind ik trouwens mooi gelukt!

 8. 20 november 2015 / 10:27

  Wat fijn dat je er, al is het wat jaren later, er toch achterkomt wat er scheelt. Zelf heb ik ook een soortgelijk iets maar het uit zich bij mij vooral in lichamelijke klachten, door het snelle ademhalen krijgen krijgen kleine bloedvaten geen zuurstof meer, en krijgen mijn organen dus ook te weinig binnen terwijl er teveel zuurstof in mijn bloed zit. Ik mag dit waarschijnlijk met een neusspray gaan verhelpen. Opnieuw leren praten en ademhalen lijkt mij zó lastig en tegen je natuur ingaan! Heel veel respect heb ik daarvoor meid, dat vergt veel doorzettingsvermogen van je. Al heb je er wel een leven lang plezier van :)

 9. 20 november 2015 / 12:26

  pff.. ik snap je helemaal! ik heb het ook sinds een tijdje. loop nog steeds bij de fysio voor ademhalingsoefening etc.

 10. Shiralee
  20 november 2015 / 12:49

  Wel fijn dat het beter gaat zeg. Gelukkig heb je je over de schaamte heen kunnen zetten en heb je er uiteindelijk ook wat aan gehad!

 11. 20 november 2015 / 13:11

  Wat mooi, hoe je je verhaal deelt Mariëlle. Wat goed dat je de therapie hebt doorgezet ondanks de schaamte en er nu vruchten van plukt!

 12. 20 november 2015 / 13:32

  Toevallig, mijn broer heeft het zelfde net zoals jij en ik begrijp je volledig! Maar je hoeft er echt niet voor beschaamd te zijn, respect dat je dit hier zomaar met ons deelt :). De foto’s zijn prachtig trouwens! X

 13. 20 november 2015 / 14:07

  Niks is vervelender als iets anders te horen krijgen dan dat het is

 14. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Hihi dankjewel :)

 15. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Ja zeker weten!

 16. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Vervelend he :( ? Succes!

 17. marielle
  20 november 2015 / 16:09

  Dankjewel Linda <3 Maar ook respect voor jou, ik weet wat er bij jou speelt, topper!

 18. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Oh dat is niet fijn nee :( Ja dan heb je gewoon op dat moment zoveel stress! Dankjewel :)

 19. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Ja daar ben ik blij mee!

 20. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Ja het is echt veel te lang… Gelukkig was er een oplossing!

 21. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Oh wat grappig zeg! Als je me ooit als proefpersoon wilt gebruiken of wat wilt vragen …. ;)

 22. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Ja zeker, maar ik ben blij dat ik het nu weet!

 23. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Hihi dankjewel! Ja ik had liever inderdaad meteen geholpen willen worden :(

 24. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Ja ik snap er ooit ook helemaal niets van :(

 25. Daphne
  20 november 2015 / 16:25

  Wat lijkt het me moeilijk om een verkeerde ‘diagnose’ (als ik dat zo mag noemen) te krijgen en jarenlang in onzekerheid te leven. Knap dat je dit deelt meis <3

 26. 20 november 2015 / 16:35

  wat ontzettend vervelend dat je jarenlang hebt gelopen met medicijnen voor iets wat je uiteindelijk niet had. wel fijn dat ze nu weten wat het is en dat je er (op welke manier dan ook) op vooruit gaat.! goed en knap van je dat je dit deelt ♥

  p.s. mooie foto’s heb je gemaakt.! ♥ xx

 27. 20 november 2015 / 18:45

  Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Het klinkt misschien raar om als volwassene zinnen te moeten lezen, maar dat is het zeker niet. Ook mensen met bijvoorbeeld stemproblemen leren we in de logopedie een correcte manier van ademhalen aan.

  Het is uiteraard in het begin moeilijk om in stresserende situates je ademhaling onder controle te krijgen, maar dat is ook heel normaal. Veel blijven oefenen zal ervoor zorgen dat je het ook in die situaties onder de knie krijgt! Ik duim voor je!

 28. 20 november 2015 / 19:38

  Knap dat je dit neer schrijft, want ik kan mij je gevoel van schaamte wel een beetje voorstellen, al is die schaamte natuurlijk helemaal niet terecht, Raar vind ik het zeker niet dat je verkeerd ademhaalt..Kan hier iemand dan iets aan doen? Nee natuurlijk kan niemand daar iets aan doen….Al vind ik het best wel erg slordig dat men nooit gedegen onderzoek heeft gedaan bij je en al helemaal niet omdat je nog een kind was..en men een ( nu blijkt verkeerde ) diagnose baseerde op een aanname..

  Je ademt op een onjuiste manier en jammer genoeg duurt het langer voor je iets afgeleerd hebt, dan aangeleerd…Als je daadwerkelijk het belang van al de therapie inziet, kom je er echt wel, want motivatie en doorzettingsvermogen zijn de drijfveer om dingen daadwerkelijk te kunnen volbrengen,..
  de aanhouder wint…

  groetjes petra
  ( die je fotos erg mooi vind bij deze post )

 29. 20 november 2015 / 20:08

  Wow wat bizar wel heel fijn dat je dit artikel deelt, ik heb het artikel even opgeslagen omdat ik veel dingen herken in een vriendin haar situatie. En wat een mooie foto’s!

 30. Luciënne
  20 november 2015 / 21:00

  Welke klachten had jij? Ik ben nu een tijdje geleden naar de dokter geweest voor een blaastest en kijkje naar mijn longen: Klachten:
  – met sporten heel snel uitgeput zijn (ik moet een personal trainer nemen van de dokter, lekker duur!)
  – ik praat heel snel als ik enthousiast ben, vermoeiend want na het verhaal ben ik buiten adem!
  – hoestaanvallen, ook een keer in de trein yay..

 31. marielle
  20 november 2015 / 21:13

  Dat klinkt bekend, ik wil je best een uitgebreid verhaal vertellen? Stuur me even een mailtje, mariellemarkgraaff@gmail.com

 32. marielle
  20 november 2015 / 21:14

  Wat goed om te horen Romy, dankjewel, dat vind ik een mooi compliment!

 33. marielle
  20 november 2015 / 21:15

  Dankjewel Petra :) Het is voor anderen inderdaad moeilijk om te zien, maar de echte oorzaak had zo makkelijk gevonden kunnen worden!

 34. marielle
  20 november 2015 / 21:16

  Aah super bedankt ♡ Misschien moet ik de oefeningen gewoon blijven doen!

 35. marielle
  20 november 2015 / 21:16

  Dankjewel lieve Amy! :)

 36. marielle
  20 november 2015 / 21:17

  Dankjewel meid :)

 37. 21 november 2015 / 09:57

  Onwijs knap dat je dit deelt! Het lijkt me enorm vervelend allemaal. Al is dat natuurlijk heel zacht uitgedrukt.

 38. marielle
  21 november 2015 / 10:34

  Dankjewel Kim :)

 39. 21 november 2015 / 20:42

  Ik had je vraag op Twitter natuurlijk al gezien, en lees nu je blog. Wat mooi geschreven meis! Gek, zoals ik al zei ik herken het pad dat je hebt doorlopen met alle behandelingen… en dit herken ik ook helemaal. Mocht je ooit eens ervaringen uit willen wisselen of wat dan ook :) dan heb je m’n mailadres (ik weet dat we elkaar niet kennen haha maar ik volg je blog al zó lang dat dat bijna anders lijkt)

 40. Tamara TS
  21 november 2015 / 21:37

  Heel herkenbaar! Jarenlang met allerlei pompjes lopen te prutsen, achteraf bleek dat ik idd hyperventilatie had en ademhalingsoefeningen prima hielpen. In mijn geval werd ik van enkele allergieën extra benauwd. Dus geen verenkussens meer en ik ben zo goed als nieuw.

 41. marielle
  23 november 2015 / 16:26

  Wat vervelend he? Maar fijn dat je er nu uit bent! :)

 42. marielle
  23 november 2015 / 16:26

  Hihi dankjewel Natascha, eens gelijks hoor!!

 43. 24 november 2015 / 08:54

  Heftig meid ik hoop dat het steeds beter met je mag gaan, ik adem ook verkeerd maar ik heb niet zo’n erge vorm. Ik kan bijvoorbeeld niet rennen of hardlopen wanneer ik dit doe vergeet ik te ademen waardoor ik helemaal buitenadem ben binnen een paar tellen..

 44. marielle
  24 november 2015 / 16:50

  Dankjewel lieve dame! :) Misschien toch eens kijken of je er wat aan kunt doen, dit klinkt wel bekend namelijk!

 45. 28 oktober 2016 / 15:24

  De foto’s zijn prachtig Marielle! Ik vind het moedig van je dat je hebt doorgezet. Het vereist veel aandacht, moeite maar bovenal zelfbewustwording. Je hebt er goed aan gedaan. Sommige zaken kunnen we helaas niet terugdraaien maar dat wil niet zeggen dat daarmee alles is gezegd. Feit is dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Een goede professionele begeleiding is mogelijk en dat kan bij een logopediepraktijk, een stemcoach of een psychologisch therapeut.

 46. 29 oktober 2016 / 10:57

  Bedankt Annemieke!! Ik heb nu nog steeds af en toe last doordat ik behoorlijk wat stress heb, maar ik probeer me daar inderdaad zoveel mogelijk bewust van te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.