Chronische hyperventilatie: mijn ervaring & tips

Vroeger had ik het vaak benauwd en omdat astma in de familie voorkomt, kreeg ik ook dat label (zonder een test te doen…). Geen een medicijn hielp, ik bleef het vaak benauwd hebben. Eenmaal bij de longarts bleek dat ik toevallig een longontsteking had, en dat het geen astma maar chronische hyperventilatie was. Eigenlijk positief, want ik kon stoppen met de medicatie die ik voor niets had gebruikt. Maar wat dan? Ik ging op zoek naar therapie én zocht mijn eigen weg. In dit artikel deel ik mijn ervaring en wat fijne tips, waardoor ik er nu nog maar nauwelijks last van heb!

Chronische hyperventilatie klachten

Chronische hyperventilatie: mijn ervaring

Zoals ik hierboven al omschreef heb ik door een aanname van de dokter zo’n 14 jaar lang medicijnen gebruikt voor astma.

Terwijl ik dus geen astma bleek te hebben, maar last had van chronische hyperventilatie – waar geen medicatie voor is.

Een enorme domper dat ik van alles voor niets had gebruikt, ik scheef daarom al over bewust omgaan met medicijnen.

De longontsteking werd natuurlijk wél opgelost met antibiotica, maar ik kreeg vooral te horen: je moet je niet zo druk maken.

Een opmerking waar ik op dat moment maar weinig mee kon. Gelukkig stuurde de longarts me wel door voor therapie.

Daar bleek dat ik (waarschijnlijk al heel mijn leven) verkeerd ademde: geen diepe buik- maar oppervlakkig borstademhaling.

Ik was echt teleurgesteld dat niemand in mijn omgeving (ook de dokter) daar niet gewoon even naar had kunnen kijken.

Wat is chronische hyperventilatie?

Wellicht heb je ook de ‘diagnose’ gekregen en wil je leren hoe je het kunt stoppen, of heb je het idee dat je hiermee te maken hebt.

Chronische hyperventilatie is niet hetzelfde als hyperventilatie aanvallen. Het gaat dus niet om acuut, maar wat er vrijwel altijd is.

Er is geen online test waarmee je het even kunt checken. Als je het vermoed, ga dan gewoon even naar de dokter (evt naar de longarts).

Je kunt wel alvast een symptomen lijst bekijken. Ik herkende klachten als benauwdheid, veel gapen, een droge mond en te snel praten.

Maar wat veroorzaakt chronische hyperventilatie? Bij mij was dit dus verkeerd ademen, maar ik denk dat dat alsnog een gevolg was van.

En dan doel ik op een gevolg van stress, de werkelijke oorzaak. Dit (en emoties) is vaak ook de spirituele betekenis achter lichamelijke klachten.

“Geen lucht meer krijgen” – letterlijk en figuurlijk. Pijn (emotioneel) onderdrukken door je ademhaling te onderdrukken.

Snel spreken kan ook komen doordat er vroeger niet (lang) naar je geluisterd werd. Ga maar eens na hoe dit voor jou wellicht was.

Chronische hyperventilatie ervaringen

Welke therapie bij chronische hyperventilatie?

Hoewel ik blij was dat ik kon stoppen met onnodige medicatie, keek ik op tegen logopedie therapie.

Natuurlijk is het fijn dat dit bestaat om het zover mogelijk te kunnen oplossen, maar het was een flinke stap.

Ik zat namelijk als jong volwassen vrouw tussen de kindjes in de wachtkamer en moest opnieuw leren ademen.

Het begon dus met ademtherapie en ademhalingsoefeningen die ik door de dag heen moest blijven oefenen.

In stille toestand ging het toen al snel beter. Maar ik ging nog eens terug, omdat ik moeite had met ademen bij het sporten.

Toen gaf de nieuwe logopedist aan dat ze vond dat ik niet goed sprak. Daar zat ik dan: als volwassene opnieuw leren praten

De vraag is vaak meteen: valt het te genezen? Hoe kom je er vanaf? Bij chronisch wordt eigenlijk gezegd dat het blijvend zal zijn.

Hoewel ik nog steeds snel praat, ervaar ik dit zelf niet zo. Maar therapie was voor mij niet de volledige oplossing, ik zocht zelf verder!

Chronische hyperventilatie behandeling

Chronische hyperventilatie aanpakken: tips & oefeningen

Het anders ademen had zéker impact, want ik weet inmiddels hoe ontzettend belangrijk een goede ademhaling is.

Maar het deed niet genoeg voor me. Zeker niet aangezien ik dus ontdekte dat stress voor mij een grote veroorzaker was.

Daar wilde ik dus wat mee! Ik besloot te beginnen met meditatie, yoga en verdiepte me volledig in mindfulness.

Ook heb ik weleens een breathwork event bijgewoond, waarbij je echt met oefeningen aan de slag gaat qua ademen.

Door de combinatie van meditatie, yoga en mindfulness blijf ik bewuster ademen en sta ik beter stil bij mijn gevoel.

Mindset heeft tenslotte nog enorm geholpen om anders tegen stress aan te kijken en dus minder stress te ervaren.

Wil jij ook minder stress & meer innerlijke rust?

Ook al heb ik jarenlang met klachten (en medicatie) gelopen, uiteindelijk heeft dit voor mij wel een wereld geopend.

Ik heb beter leren ademen, beter naar mijn lichaam leren luisteren, en meditatie, yoga, mindfulness en mindset ontdekt.

Chronische hyperventilatie genezen is denk ik niet het juiste woord, af en toe mag ik er nog extra op letten.

Maar ik kan niet zeggen dat ik er nog last van heb, het is nu juist een mooie kans om bewust bij mezelf te blijven als ik het merk.

Doordat dit voor mij zo’n verschil heeft gemaakt, werk ik inmiddels als bewustzijnscoach en help ik anderen met deze aspecten.

Ik ben geen chronische hyperventilatie coach of logopedist, maar help je graag met mindset, mindfulness & zelfliefde.

Wil jij meer innerlijke rust, minder stress en meer balans ervaren? Check dan mijn coach pagina.

Liefs Mariëlle.

46 Reacties

 1. Esmee
  20 november 2015 / 07:11

  Toevallig heeft mijn vriendin dit ook sinds kort. Ik vind dat de stempel van astma, dislectie veel te snel wordt gegeven. Mijn vriendin kon namelijk uren hardlopen, zonder puf. Het lijkt me wel heel vreemd om te horen dat er door deskundigen jaren lang is gezegd dat je astma had terwijl dat helemaal niet aan de orde was!
  XOXO esmee

 2. Sanne
  20 november 2015 / 08:06

  Eerst en vooral: wauw zo’n mooie foto’s heb je gemaakt. En ik vind het best wel jammer dat je jarenlang te horen kreeg dat je astma had. In die jaren kon je immers al geholpen worden.

 3. Eline | Simply Handwritten
  20 november 2015 / 08:23

  Wat dapper dat je op deze manier je verhaal deelt! Het lijkt me erg vervelend om jarenlang dat verkeerde label opgeplakt te krijgen. Dan kan je nog zo braaf je medicijnen nemen, maar dan blijft dat helemaal niet de oplossing.

 4. 20 november 2015 / 08:23

  Wat leuk om te lezen. Ik studeer nu logopedie en afgelopen week heb ik stage gelopen en heb ik meerdere mensen gezien met dit soort problemen. Het zijn juist vaak volwassenen die met ademklachten strugglen. Hopelijk komt het snel weer helemaal goed!

 5. jeapiebel
  20 november 2015 / 08:39

  Viertien jaar medicijnen is best lang. Ik kan me voorstellen dat je zo min mogelijk wil gebruiken. Wat vervelend voor jou voor de toestand. Gelukkig dat leren opnieuw praten en adem halen toch helpt. Maar ik kan voorstellen dat het niet altijd makkelijk is, veel oefening en vergeet niet wat belangrijk in het leven is, genieten dus! Zoals je het zegt.

 6. 20 november 2015 / 08:41

  Wauw, wat een verhaal zeg! Vervelend dat zij er pas zo laat achter kwamen, echt belachelijk! Gelukkig heb je alles opnieuw kunnen leren.

 7. 20 november 2015 / 08:51

  Wat vervelend dat ze je gewoon 14 jaar lang medicijnen hebben laten slikken, zonder te checken of je wel echt astma had! Het lijkt mij niet niks om chronische hyperventilatie te hebben; ik ken zelf alleen de niet-chronische variant en als ik in paniek raak moet ik echt mijn ademhaling onder controle zien te krijgen, omdat de kans op flauwvallen anders groot is. Gelukkig heb ik er niet zo vaak last van, maar met bloed prikken heb ik er bijvoorbeeld wel last van, omdat ik dat op de een of andere manier doodeng vind. Je foto’s vind ik trouwens mooi gelukt!

 8. 20 november 2015 / 10:27

  Wat fijn dat je er, al is het wat jaren later, er toch achterkomt wat er scheelt. Zelf heb ik ook een soortgelijk iets maar het uit zich bij mij vooral in lichamelijke klachten, door het snelle ademhalen krijgen krijgen kleine bloedvaten geen zuurstof meer, en krijgen mijn organen dus ook te weinig binnen terwijl er teveel zuurstof in mijn bloed zit. Ik mag dit waarschijnlijk met een neusspray gaan verhelpen. Opnieuw leren praten en ademhalen lijkt mij zó lastig en tegen je natuur ingaan! Heel veel respect heb ik daarvoor meid, dat vergt veel doorzettingsvermogen van je. Al heb je er wel een leven lang plezier van :)

 9. 20 november 2015 / 12:26

  pff.. ik snap je helemaal! ik heb het ook sinds een tijdje. loop nog steeds bij de fysio voor ademhalingsoefening etc.

 10. Shiralee
  20 november 2015 / 12:49

  Wel fijn dat het beter gaat zeg. Gelukkig heb je je over de schaamte heen kunnen zetten en heb je er uiteindelijk ook wat aan gehad!

 11. 20 november 2015 / 13:11

  Wat mooi, hoe je je verhaal deelt Mariëlle. Wat goed dat je de therapie hebt doorgezet ondanks de schaamte en er nu vruchten van plukt!

 12. 20 november 2015 / 13:32

  Toevallig, mijn broer heeft het zelfde net zoals jij en ik begrijp je volledig! Maar je hoeft er echt niet voor beschaamd te zijn, respect dat je dit hier zomaar met ons deelt :). De foto’s zijn prachtig trouwens! X

 13. 20 november 2015 / 14:07

  Niks is vervelender als iets anders te horen krijgen dan dat het is

 14. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Hihi dankjewel :)

 15. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Ja zeker weten!

 16. marielle
  20 november 2015 / 16:08

  Vervelend he :( ? Succes!

 17. marielle
  20 november 2015 / 16:09

  Dankjewel Linda <3 Maar ook respect voor jou, ik weet wat er bij jou speelt, topper!

 18. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Oh dat is niet fijn nee :( Ja dan heb je gewoon op dat moment zoveel stress! Dankjewel :)

 19. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Ja daar ben ik blij mee!

 20. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Ja het is echt veel te lang… Gelukkig was er een oplossing!

 21. marielle
  20 november 2015 / 16:10

  Oh wat grappig zeg! Als je me ooit als proefpersoon wilt gebruiken of wat wilt vragen …. ;)

 22. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Ja zeker, maar ik ben blij dat ik het nu weet!

 23. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Hihi dankjewel! Ja ik had liever inderdaad meteen geholpen willen worden :(

 24. marielle
  20 november 2015 / 16:11

  Ja ik snap er ooit ook helemaal niets van :(

 25. Daphne
  20 november 2015 / 16:25

  Wat lijkt het me moeilijk om een verkeerde ‘diagnose’ (als ik dat zo mag noemen) te krijgen en jarenlang in onzekerheid te leven. Knap dat je dit deelt meis <3

 26. 20 november 2015 / 16:35

  wat ontzettend vervelend dat je jarenlang hebt gelopen met medicijnen voor iets wat je uiteindelijk niet had. wel fijn dat ze nu weten wat het is en dat je er (op welke manier dan ook) op vooruit gaat.! goed en knap van je dat je dit deelt ♥

  p.s. mooie foto’s heb je gemaakt.! ♥ xx

 27. 20 november 2015 / 18:45

  Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Het klinkt misschien raar om als volwassene zinnen te moeten lezen, maar dat is het zeker niet. Ook mensen met bijvoorbeeld stemproblemen leren we in de logopedie een correcte manier van ademhalen aan.

  Het is uiteraard in het begin moeilijk om in stresserende situates je ademhaling onder controle te krijgen, maar dat is ook heel normaal. Veel blijven oefenen zal ervoor zorgen dat je het ook in die situaties onder de knie krijgt! Ik duim voor je!

 28. 20 november 2015 / 19:38

  Knap dat je dit neer schrijft, want ik kan mij je gevoel van schaamte wel een beetje voorstellen, al is die schaamte natuurlijk helemaal niet terecht, Raar vind ik het zeker niet dat je verkeerd ademhaalt..Kan hier iemand dan iets aan doen? Nee natuurlijk kan niemand daar iets aan doen….Al vind ik het best wel erg slordig dat men nooit gedegen onderzoek heeft gedaan bij je en al helemaal niet omdat je nog een kind was..en men een ( nu blijkt verkeerde ) diagnose baseerde op een aanname..

  Je ademt op een onjuiste manier en jammer genoeg duurt het langer voor je iets afgeleerd hebt, dan aangeleerd…Als je daadwerkelijk het belang van al de therapie inziet, kom je er echt wel, want motivatie en doorzettingsvermogen zijn de drijfveer om dingen daadwerkelijk te kunnen volbrengen,..
  de aanhouder wint…

  groetjes petra
  ( die je fotos erg mooi vind bij deze post )

 29. 20 november 2015 / 20:08

  Wow wat bizar wel heel fijn dat je dit artikel deelt, ik heb het artikel even opgeslagen omdat ik veel dingen herken in een vriendin haar situatie. En wat een mooie foto’s!

 30. Luciënne
  20 november 2015 / 21:00

  Welke klachten had jij? Ik ben nu een tijdje geleden naar de dokter geweest voor een blaastest en kijkje naar mijn longen: Klachten:
  – met sporten heel snel uitgeput zijn (ik moet een personal trainer nemen van de dokter, lekker duur!)
  – ik praat heel snel als ik enthousiast ben, vermoeiend want na het verhaal ben ik buiten adem!
  – hoestaanvallen, ook een keer in de trein yay..

 31. marielle
  20 november 2015 / 21:13

  Dat klinkt bekend, ik wil je best een uitgebreid verhaal vertellen? Stuur me even een mailtje, mariellemarkgraaff@gmail.com

 32. marielle
  20 november 2015 / 21:14

  Wat goed om te horen Romy, dankjewel, dat vind ik een mooi compliment!

 33. marielle
  20 november 2015 / 21:15

  Dankjewel Petra :) Het is voor anderen inderdaad moeilijk om te zien, maar de echte oorzaak had zo makkelijk gevonden kunnen worden!

 34. marielle
  20 november 2015 / 21:16

  Aah super bedankt ♡ Misschien moet ik de oefeningen gewoon blijven doen!

 35. marielle
  20 november 2015 / 21:16

  Dankjewel lieve Amy! :)

 36. marielle
  20 november 2015 / 21:17

  Dankjewel meid :)

 37. 21 november 2015 / 09:57

  Onwijs knap dat je dit deelt! Het lijkt me enorm vervelend allemaal. Al is dat natuurlijk heel zacht uitgedrukt.

 38. marielle
  21 november 2015 / 10:34

  Dankjewel Kim :)

 39. 21 november 2015 / 20:42

  Ik had je vraag op Twitter natuurlijk al gezien, en lees nu je blog. Wat mooi geschreven meis! Gek, zoals ik al zei ik herken het pad dat je hebt doorlopen met alle behandelingen… en dit herken ik ook helemaal. Mocht je ooit eens ervaringen uit willen wisselen of wat dan ook :) dan heb je m’n mailadres (ik weet dat we elkaar niet kennen haha maar ik volg je blog al zó lang dat dat bijna anders lijkt)

 40. Tamara TS
  21 november 2015 / 21:37

  Heel herkenbaar! Jarenlang met allerlei pompjes lopen te prutsen, achteraf bleek dat ik idd hyperventilatie had en ademhalingsoefeningen prima hielpen. In mijn geval werd ik van enkele allergieën extra benauwd. Dus geen verenkussens meer en ik ben zo goed als nieuw.

 41. marielle
  23 november 2015 / 16:26

  Wat vervelend he? Maar fijn dat je er nu uit bent! :)

 42. marielle
  23 november 2015 / 16:26

  Hihi dankjewel Natascha, eens gelijks hoor!!

 43. 24 november 2015 / 08:54

  Heftig meid ik hoop dat het steeds beter met je mag gaan, ik adem ook verkeerd maar ik heb niet zo’n erge vorm. Ik kan bijvoorbeeld niet rennen of hardlopen wanneer ik dit doe vergeet ik te ademen waardoor ik helemaal buitenadem ben binnen een paar tellen..

 44. marielle
  24 november 2015 / 16:50

  Dankjewel lieve dame! :) Misschien toch eens kijken of je er wat aan kunt doen, dit klinkt wel bekend namelijk!

 45. 28 oktober 2016 / 15:24

  De foto’s zijn prachtig Marielle! Ik vind het moedig van je dat je hebt doorgezet. Het vereist veel aandacht, moeite maar bovenal zelfbewustwording. Je hebt er goed aan gedaan. Sommige zaken kunnen we helaas niet terugdraaien maar dat wil niet zeggen dat daarmee alles is gezegd. Feit is dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Een goede professionele begeleiding is mogelijk en dat kan bij een logopediepraktijk, een stemcoach of een psychologisch therapeut.

 46. 29 oktober 2016 / 10:57

  Bedankt Annemieke!! Ik heb nu nog steeds af en toe last doordat ik behoorlijk wat stress heb, maar ik probeer me daar inderdaad zoveel mogelijk bewust van te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.