Op 7 september 2017 plaatste ik een artikel dat ik veganistisch leef. Op dat moment was ik al 3 maanden vegan. Maar ik wilde eerst even aankijken hoe het zou gaan, voordat ik dat zou delen. Nu ben ik al ruim een jaar veganist en ik krijg er regelmatig vragen over. De meest gestelde vraag is toch wel waarom ik veganist ben geworden. Daar heb ik 3 hele goede redenen voor en die deel ik in dit artikel met jou!

Waarom ik veganist ben geworden

Waarom ik veganist ben geworden

Voor ik in ga op de redenen waarom ik veganist ben geworden, wil ik een kleine disclaimer delen. Met dit artikel wil ik niemand opleggen om veganist te worden. Ik krijg simpelweg wekelijks de vraag waarom ik voor veganisme heb gekozen en het leek me goed om dat nu eens in een artikel te delen.

Vanaf juni post ik nog maar 3 artikelen per week in plaats van 5 artikelen per week, zodat ik betere artikelen kan maken. Dit is dan ook een aardig lang artikel geworden, met veel fijne informatieve links. Ik som hierbij alvast mijn 3 redenen voor je op en ga ze in dit artikel één voor één af:

  1. Uit liefde voor dieren
  2. In verband met het milieu
  3. Voor mijn eigen gezondheid

Vegan fashion shoppen

1. Veganist voor de dieren

Veganisme is booming en ik ben daar heel blij. Zo worden namelijk steeds meer mensen zich bewust van wat er zich afspeelt in verschillende industrieën waarbij dieren betrokken zijn. Laat ik voorop stellen dat ik niet heb gekozen voor veganisme om mee te gaan in de trend.

Al zolang als ik leef, houd ik enorm van dieren. Van klein tot groot, het maakt(e) me niet uit. Maar vanuit huis heb ik meegekregen dat het ‘normaal‘ is om elke dag dierlijke producten te nuttigen. Als kind stond ik dus nergens bij stil. Toen ik ouder werd, ging het eten van vlees me steeds meer tegen staan.

Helaas mocht ik geen vegetariër worden van mijn ouders en dat voelde niet goed. Uiteindelijk heb ik op mijn 21e dus alsnog die keuze gemaakt. Dat voelde bevrijdend en goed, ik heb geen moment spijt of moeite ervaren. Ik ging me verdiepen in vega recepten, maar leerde zo ook steeds meer over veganisme.

Waarom vegan

Van vegetariër naar veganist

Ik werd bewust wat er gaande is in de vlees-, ei– en zuivel industrie dankzij blogs en Youtube video’s. Als je snel wilt weten hoe het zit, kijk dan deze video (let op, hij is heftig). Er zijn ook documentaires over veganisme. Ik zet een aantal dingen op een rij, waar ik me nooit van bewust was en jij wellicht ook niet:

  • Vee wordt enorm mishandeld. En dieren voelen ook angst, zeker op weg naar het slachthuis
  • Kipjes hebben veel pijn en zijn zwak, omdat ze aan de lopende band eieren moeten leggen
  • Haantjes worden vervolgens gewoon vergast of vermalen, omdat ze ‘geen functie’ hebben
  • Kalfjes worden direct bij hun mama weg gehaald, want koemelk is bedoeld voor de mens…
  • Koeien worden keer op keer zwanger gemaakt voor melk, met allerlei pijnlijke kwalen tot gevolg

Pff, daar wilde ik dus écht niet meer aan meewerken. Dat was mijn hoofdreden om veganist te worden! En er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel vegan opties (en dit wordt alleen maar meer als de vraag meer wordt), dat het écht niet moeilijk is om veganist te worden.

P.S. lees je graag boeken? Lees dan zeker het boek ‘De Vega revolutie‘ om hier meer over te leren.

De vegarevolutie

2. Veganist voor het milieu

Genoeg over dierenleed, want daar kan ik zelf ook niet zo goed tegen. Maar ik deel het bewust, want als niemand dit weet, gaat er ook niks veranderen. Een andere belangrijke factor was het milieu. Het kwam al in het nieuws: één dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen.

We weten tegenwoordig amper hoe ons eten gemaakt wordt. Om een voorbeeld te noemen: snoepjes met varkensgelatine. Toen ik dat eenmaal wist, heb ik nooit meer een snoepje met gelatine in mijn mond gestopt. Maar veel processen zijn dus alles behalve duurzaam, omdat er veel water verspild wordt.

Voor de verwerking van dierlijke producten worden chemicaliën gebruikt en het zorgt voor vervuiling. Tevens kost het onderhouden van vee heel veel land. Daarvoor moeten er regenwouden gekapt worden en dat is slecht voor het milieu. Nog een reden waarom ik veganist ben geworden!

Veggie world 2017

3. Veganist voor mijn gezondheid

Dit aspect staat bewust op nummer 3. Waar sommigen veganist worden voor hun gezondheid, was dat bij mij niet het geval. Ik las wel vaak dat vegan eten beter is voor je gezondheid. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er is namelijk een verschil tussen veganistisch eten en plantaardig eten.

Bij beiden eet je geen dierlijke producten. Maar als veganist kun je prima nog chips, friet en chocolade eten. Dat is natuurlijk niet echt gezond. Als je kiest voor plantaardig eten, dan focus je je voornamelijk op ‘whole foods’ en dat is wel weer beter voor je gezondheid.

Ik vond het wél een mooi aspect van veganisme en daarom was het zeker één van de redenen voor mij!

Veganistisch koken 100 recepten

Tot slot: waarom vegan? Mijn redenen!

Heel wat woorden verder hoop ik dat duidelijk is waarom ik veganist ben geworden. Zoals ik aangaf, wil ik niemand dwingen om vegan te worden. Die keuze is aan jou, maar ik vind dat er meer bewustzijn mag komen. Om me heen zie ik al veel mensen vlees minderen, dat is ook al een hele mooie stap.

Ben je benieuwd hoe het me bevalt om veganist te zijn? Ik heb een ‘1 jaar vegan‘ artikel geschreven! En mocht je vragen hebben, stuur me dan gerust een mailtje of een berichtje via social media. Ik help je graag. Veganisme is namelijk echt een hele mooie levensstijl. Ik zal binnenkort de voordelen delen 😉

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.