Waarom vegan? 3 belangrijke redenen voor een veganistische leefstijl

In 2017 ging ik uit huis en koos ik direct voor de veganistische leefstijl. Nu ik bijna 2 jaar veganist ben, kan ik de meeste redenen voor veganisme dromen. En dat is wel zo handig, want de meest gestelde vraag aan mij is: waarom vegan!? Waarom ik veganist ben geworden is vanwege 3 goede redenen en die deel ik graag (inclusief schokkende feiten) om meer bewustzijn te creëren. Er is meer gaande dan je denkt…

Waarom ik veganist ben geworden

Waarom vegan!? En waarom ik veganist ben geworden

Waar vroeger vegetarisch eten onderwerp van discussie was, is dat nu het geval met veganisme.

Steeds meer mensen openen hun ogen en kiezen voor een veganistische levensstijl zonder dierenleed.

Helaas is er ook veel kritiek op deze bewuste mensen die het beste voor hebben met dieren, het milieu én ieders gezondheid.

De meest gestelde vraag aan mij als veganist is dan ook: waarom vegan!?

Die vraag komt natuurlijk vaak vanuit onwetendheid en laten we eerlijk zijn, ook ik ben niet geboren als veganist.

Zelfs niet als vegetariër, wat ik ook een aantal jaren ben geweest voor ik vegan ging.

Kijk je liever een video dan dat je een artikel leest? Check dan onderstaande video:

Van vegetariër naar veganist

Ik wist niet eens wat veganisme was en voor ik daar wél van hoorde, dacht ik met vegetarisch eten al het best mogelijke te doen.

Wat blijkt: dat is helaas niet het geval als je écht geen dierenleed wilt.

Inmiddels weet ik namelijk de antwoorden op vragen als: maar een ei is toch niet zo erg? Of: aan melk gaat toch geen dier dood?

Helaas gaat er veel meer schuil achter de ‘dier-industrieën’ dan je denkt.

Wellicht heb je al weleens één of meerdere van deze 3 hoofd redenen voor veganisme gehoord:

 1. Veganist voor de dieren
 2. Milieu & veganisme
 3. Vegan eten & gezondheid

Ik werd veganist voor de dieren, maar ontdekte al gauw dat het ook goed is voor hongersnood, het klimaat én voor mijn gezondheid.

Hieronder ga ik daarom in op alle redenen van het rijtje hierboven!

1. Veganist voor de dieren

Al zolang als ik leef, houd ik enorm van dieren. Vanuit huis heb ik meegekregen dat het ‘normaal’ is om het ene dier te knuffelen en het ander te eten.

Maar ik wilde tóch heel graag vegetariër worden. Ik werd me bewust van wat er gaande is in de vlees-, ei- en zuivel industrie.

Als je snel wilt weten hoe het zit, kijk dan deze algemene video of deze dairy is scary video (let op: heftig).

Er zijn ook documentaires over veganisme, check mijn artikel met tientallen docu tips.

Geen zin om te kijken? Ik som de schokkende feiten over de dier industrie hieronder voor je op.

Vegan voor de dieren

Dit is er mis met de vlees-, vis-, ei-, zuivel, leer-, bont-, wol- en bijen industrie:

LET OP: beeld zegt meer dan 1000 woorden, dus hieronder volgt een pijnlijke collage.

Het komt er op neer dat dieren hoe dan ook gebruikt, mishandeld, uitgebuit en vermoord worden.

Deze dieren leven in stress, hebben gezondheidsproblemen waardoor ze pijn lijden en dat is dan ‘normaal’.

Waarom vegan

2. Veganist voor het milieu

Genoeg over dierenleed, want een andere belangrijke factor bij de veganistische leefstijl is het milieu.

Als je daar meer over wilt weten, kun je de docu’s Before the Flood en Sea the Truth eens kijken.

Ik som wat feitjes voor je op die goed weergeven waarom vegan voor het milieu een goed idee is:

 • Eén dag zonder rundvlees bespaart evenveel water als een maand niet douchen: I mean, hallo!
 • Voor 1 kilo rundvlees is 5 kilo voer nodig. Als we die grond zouden gebruiken voor het verbouwen van eten voor mensen, dan zou dat bijdragen aan het verminderen van hongersnood.
 • Veeteelt is de grootste vervuiler van de wereld, het veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander door onder andere alle broeikasgassen.
 • Veehouders zijn verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing in het Amazonegebied en het kappen van regenwouden/bossen voor vee gebeurt over de hele wereld, kun je nagaan!
 • Het mestoverschot komt in het water terecht, wat leidt tot planten en dieren die dood gaan.
 • Niet te vergeten dat én het veevoer vervoerd moet worden én het vee zelf naar de slacht…

Vegan voor het milieu

3. Veganist voor gezondheid

Wanneer je leest dat vegan eten gezond is, dan wordt er voornamelijk gedoeld op plantaardig eten.

Je kunt namelijk ook vegan eten met friet, naturel chips en oreo koekjes en dat is uiteraard niet gezond.

De gezondheidsvoordelen van plantaardig eten zijn daarentegen HUGE!

Kijk hiervoor eens de docu’s What the health, Food Choices en Forks over Knives. Lees ook eens het boek How Not To Die.

Op Veggie World werd nog eens uitgelegd dat plantaardig eten de kans op diabetes, hart- en vaatziekten & kanker verkleint, onder andere door minder verzadigde vetten en cholesterol. 

Vegan gezond

Dit wist je wellicht nog niet over de veganistische leefstijl (plantaardig):

Voor je bang gemaakt wordt dat je niet alles binnen kunt krijgen met veganistisch eten: ook vleeseters kunnen een B-12 tekort oplopen en Vitamine D nemen is voor iedereen in de winter belangrijk.

Lees zeker ook even mijn artikel over vegan supplementen en over een gezonde relatie met eten!

“Maar hoe kom je dan aan eiwitten?” – Niet, ik ben langzaam dood aan het gaan… – “Echt niet!” – Waarom vraag je het dan!? Je hebt dus géén dieren nodig om gespierd te worden heren ;)

Vegan man

Waarom vegan? Waarom NIET bedoel je?

Als je veganisten vraagt waar ze het meest spijt van hebben, dan is dat dat ze niet eerder veganist zijn geworden.

Ook hoor je vaak dat het de beste keuze is die veganisten ooit hebben gemaakt. I get that!

Dat we gewend zijn om iets van een dier te eten, wil niet zeggen dat het normaal of gezond is.

Er zijn inmiddels ZO veel alternatieven dat je ook niet meer kunt zeggen dat het moeilijk is.

Je hoeft alleen je ogen te openen en te snappen dat de kracht van marketing groots is: een blije koe, big of kip op een verpakking betekent niet dat er niets achter schuilt. Vergeet niet: je geld, is je stem.

“Als veehouderijen & slachthuizen glazen wanden zouden hebben, dan zou iedereen vega(n) zijn”

Je hoort niet voor niets vaak: als je het zelf niet zou doden, dan moet je het ook niet eten.

En je gaat toch ook niet zelf aan de uier van een koe hangen om de melk af te nemen die voor het kalf bedoeld is!?

Steeds vaker als iemand in de verdediging of aanval schiet, vraag ik: is het extreem dat ik GEEN dieren eet of dat jij ze WEL eet?

Veganisme is niet extreem, het is extreem hard nodig!

Vegan memes

Ik hoop dat ik je wat heb kunnen ‘bijleren’ met dit artikel! Mocht je nog vragen hebben, stuur dan gerust een mailtje of plaats een reactie hieronder.

Ik word in ieder geval heel blij van mijn vegan & gezonde eetpatroon. Check vooral mijn vegan e-book!

Liefs Mariëlle

28 Reacties

 1. 2 juli 2018 / 11:06

  Goed dat je bewustzijn creëert! Ik ben intussen zo goed als vegetariër (kan enkel sushi nog niet schrappen …), maar zie mezelf ooit wel veganist worden. Ik kies nu wel zo veel mogelijk veganistische alternatieven, maar kaas en eieren blijven jammer genoeg een kleine verslaving.

 2. Mariëlle
  Auteur
  2 juli 2018 / 13:41

  Het is in ieder geval al een mooie stap in de goede richting toch? :) Op een gegeven moment gaat het wellicht vanzelf, zo heb ik het ervaren. Constant kwamen de gedachten van arme diertjes in me op als ik eten wilde maken en toen was het heel makkelijk om het niet meer te eten. Het is een keuze, zo zie ik het!

 3. 2 juli 2018 / 15:52

  Goed artikel! Lukt het jou buiten de deur altijd om vegan te eten? Ik ben zelf in september begonnen, mede doordat ik eigenlijk al volledig vega at en ik van de osteopaat moest stoppen met zuivel. Alleen is het hier in Zeeland heel moeilijk om vegan te eten buiten de deur, dus dan spijbel ik nog wel eens… xo Daisy

 4. Mariëlle
  Auteur
  3 juli 2018 / 10:24

  Spijbelen doe ik nooit :) Ik eet liever simpel dan non-vegan, omdat echt in normen/waarden zit voor mij. Frietjes met ketchup en een simpele salade zijn eigenlijk altijd wel te verkrijgen! Maar goed bezig op de vegan tour Daisy!

 5. 3 juli 2018 / 13:56

  Ik vond dit een fijn artikel om te lezen, dankjewel ! Mooi te lezen hoe jij achter je keuze staat

 6. Mariëlle
  Auteur
  4 juli 2018 / 12:02

  Wat leuk om te lezen Vera, dankjewel :)

 7. 6 juli 2018 / 13:38

  Mooi om te lezen! Ik zie mezelf voorlopig nog geen veganist worden, ik vond vegetariër al een flinke stap (ik was zo’n die-hard vleeseter die riep dat ik het nooit zou kunnen). Maar wie weet ooit, ik had tenslotte een paar jaar geleden ook niet verwacht dat ik nu vegetariër zou zijn.

 8. Mariëlle
  Auteur
  6 juli 2018 / 19:06

  Wat geweldig dat je dan nu toch al vegetariër bent Jenn! :) Dat belooft wellicht zeker wat voor de toekomst, maar je bent al ontzettend goed bezig!

 9. 10 mei 2019 / 15:38

  Heel goed dat je dit deelt. Na jarenlang flexitarier en vegetariër te zijn geweest, ben ik uiteindelijk vegan geworden. Ik kom niets tekort, slik wel supplementen die voor iedereen goed zouden zijn en help mezelf, de dieren en de aarde. Hoe kan ik daar nu niet blij van worden? :)

 10. Mariëlle
  Auteur
  10 mei 2019 / 18:43

  Súper bezig Wendy <3 Een inderdaad: het hoeft écht niet met tekorten en er komt júist heel veel moois bij :)

 11. michelle
  12 mei 2019 / 23:17

  ik heb een vraagje ik wil smoothies maken in mij blender kan je gewoon kokosmelk uit blik erin doen? of moet je daarvoor kokosmelk uit pak hebben?

 12. michelle
  12 mei 2019 / 23:18

  heb je nog verder tips over lactose vrije smoothies die vrij van koe melk zijn

 13. Mariëlle
  Auteur
  13 mei 2019 / 20:53

  Hi Michelle! Jazeker, dat kan gewoon hoor :)

 14. Mariëlle
  Auteur
  13 mei 2019 / 20:54

  Je kunt elk smoothie recept dat je maar wilt gebruiken, zolang je dan maar de koemelk vervangt door plantaardige melk ;) Kan zijn: amandelmelk, rijstmelk, havermelk, sojamelk… Genoeg keus!

 15. 26 oktober 2019 / 11:29

  Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ik heb best wat mensen om me heen die vegetarier zijn en een collega is pas vegan geworden. Ikzelf ben al een jaar flexetarier, maar nu geloof ik klaar om vegetarier te worden.
  Bedankt voor de uitgebreide info!

 16. Mariëlle
  Auteur
  26 oktober 2019 / 11:39

  Jeeeeej! Goed bezig Mascha :) Check zeker het ‘vegan voor beginners’ artikel, dat helpt je ook om vegetariër te worden :)

 17. Maggy
  22 februari 2020 / 16:04

  Ik overweeg ook om helemaal om te gaan! Ik heb hier 2 vragen over. Hoe doe je dat met kids? En hoe zit het eigenlijk met groente en fruit? Die zijn vaak ook bespoten etc. Hoe kies ik hierin dan het beste?

 18. Mariëlle
  Auteur
  22 februari 2020 / 20:04

  Hi Maggy, ik heb geen kinderen, dus ik heb hier geen onderzoek naar gedaan. Hier is gelukkig tegenwoordig ook genoeg over te vinden en je kunt ook altijd een plantaardige diëtiste inschakelen! Groente en fruit zijn inderdaad vaak bespoten, dit is helaas niet altijd makkelijk te achterhalen. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk ;) Je zou ook eerst de meest voor de hand liggende switches kunnen maken (vlees, zuivel, ei etc) en dan verder research kunnen doen!

 19. John R.
  25 februari 2020 / 12:42

  Ik ben ook een veganist. Surinaams eten en indiaas hebben honderden recepten om veganistisch te eten.
  Een klein vergelijking: in india heb je ongeveer tussen de 300-500 miljoen veganisten.

 20. Mariëlle
  Auteur
  25 februari 2020 / 19:19

  Dat klopt inderdaad :) Niet alle keukens zijn zo ingesteld op vlees, dus er is een heleboel mogelijk!

 21. Hessel
  21 april 2020 / 09:19

  Mag ik vragen waar je die foto met de vier mannen vandaan hebt en waarop heb je gebaseerd dat ze vegan zijn.

 22. Mariëlle
  Auteur
  22 april 2020 / 13:17

  Hi Hessel, dit zijn de bekendste vegan mannen ;) Namen staan erbij, zoek ze maar eens op op social media

 23. Talitha
  27 april 2020 / 16:43

  Bedankt voor je artikel! Ik overwoog al een tijdje om vegetariër te worden, maar na verder informatie op te zoeken ben ik van mening veranderd en ben ik sinds kort veganist. Moeilijk is het niet, wat ik wel dacht te zijn. Ik at zéér graag kaas en kip, maar omdat ik de manier waarop die diertjes behandeld worden, niet echt meer kon plaatsen, heb ik de hardere aanpak gekozen en filmpjes opgezocht van hoe dat alles in zijn werking gaat. Vreselijk, maar ik heb de stap hopelijk permanent gezet want die beelden blijven nog wel een tijd door mijn hoofd spoken.

 24. Mariëlle
  Auteur
  27 april 2020 / 17:23

  Wat super goed Talitha!! Die beelden zijn voor mij ook altijd een enorme drive geweest om de stap te maken/vol te houden. En je hebt gelijk, moeilijk is het in the end eigenlijk niet :)

 25. Josje
  8 juli 2020 / 21:44

  Wat ik niet helemaal snap is dat je tegen het lijden van dieren bent, maar ondertussen wel een hond hebt met de nodige gezondheidsproblemen. Is het niet zo dat je een hond ook alleen uit eigen belang hebt? En dan ook nog een type hond dat ademhalings problemen heeft en weet ik veel hoever doorgefokt?

 26. Mariëlle
  Auteur
  9 juli 2020 / 08:07

  Hee Josje, wat een aanname doe je ;) Het is niet mijn hond, ik heb weinig invloed op het feit dat anderen in mijn omgeving een hond nemen. Als ik in de toekomst al een huisdier zou nemen, dan zou het een adoptie beestje zijn.

 27. Mariëlle
  Auteur
  19 januari 2022 / 13:00

  Hi Coos, dankjewel voor je reactie! Dat speelt zeker mee, de industrie moet sowieso onder de loep voor mens, dier en milieu. Maar volgens de Verborgen Impact staat vlees wel op een grote plek. Het dierenleed wordt ook niet minder van minder bestrijdingsmiddelen ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.