30 voordelen waarom yoga goed & gezond is

Tijdens mijn verblijf in Sri Lanka begon het allemaal. Ik deed daar een week lang enkel yoga en meditatie en vond het heerlijk. Daarom heb ik dit thuis voortgezet en inmiddels doe ik het zelfs elke dag (al is het maar kort). Wil je weten waarom yoga zo goed en gezond is? In dit artikel vind je maar liefst 30 voordelen die ik zelf ervaar en die ik vaak van anderen hoor (en lees). Kijk snel verder!

Waarom yoga zo goed voor je is

Waarom yoga goed & gezond is? Dit zijn de voordelen!

Zie jij het ook steeds vaker voorbij komen, maar kun je je geen voorstelling maken van wat het precies is?

Vraag je je af waarom yoga goed en gezond is en wat de voordelen zijn? Ik som ze op:

1. Het biedt ontspanning

Niets is lekkerder dan wakker worden met wat rekken en strekken of na een lange dag eventjes yoga doen. Yoga helpt je om te ontspannen in een drukke wereld.

Het is een soort van me-time die iedereen zichzelf eigenlijk zou moeten gunnen. Dat is ook precies de reden dat ik mediteer, heerlijk!

2. Het vermindert stress

Tegenwoordig heeft bijna iedereen het druk, druk, druk en de verwachtingen zijn enorm hoog. Dat geeft stress en dat is ontzettend slecht voor je gezondheid.

Doordat je met yoga op je ademhaling let en je dus heerlijk ontspant, zul je minder stress ervaren.

3. Het helpt bij concentratie & focus

Doordat er zoveel afleidingen zijn in het dagelijkse leven, kan het moeilijk zijn om geconcentreerd te werken en je te focussen op wat echt belangrijk is.

Waarom yoga hierbij helpt, is omdat het je leert om je te focussen, bijvoorbeeld op je ademhaling. Daardoor wordt je focus én je concentratie beter.

4. Het helpt bij pijn

De hele dag achter je computer zitten, is slecht voor je lichaam. Je voelt je wellicht stijf en op de lange termijn kan dat pijn opleveren.

Door yoga word je minder stijf en voorkom je dat soort pijntjes. Maar het kan ook helpen bij verkoudheid, menstruatiepijn, rugklachten, nekklachten en knieklachten.

5. Het maakt je leniger en flexibeler

Met een rondje hardlopen train je heel wat spieren, maar met yoga train je ook spieren waarvan je wellicht niet eens wist dat ze bestonden.

Door die spieren te trainen word je leniger en meer flexibel. Het kan even duren tot je lichaam lenig wordt, maar je zult merken dat je steeds meer poses kunt.

Voordelen van yoga

6. Het maakt je spieren sterker

Over spieren gesproken… Yoga versterkt, afhankelijk van de soort oefening, verschillende spieren. Poses die je liggend uitvoert versterken je buik- en rugspieren.

De poses die je zittend uitvoert versterken je wervelkolom. Bij staande poses worden je bovenbeen- en buikspieren sterker. Het valt dus echt wel onder sporten ;)

7. Het versterkt je botten

Maar naast het versterken van je spieren, zorgt het ook voor het versterken van je botten.

Door poses langer aan te houden (en dus niet te snel te willen doen), zorg je voor sterkere botten.

Het zou daardoor zelfs helpen bij osteoporose. Een aantal ademhalingen per houding is dus verstandig.

8. Yoga verbetert je conditie

Dit voordeel is een beetje afhankelijk van welke vorm je doet. Het verbetert je uithoudingsvermogen, omdat je telkens je lichaam weer een uitdaging geeft.

Belangrijk hierbij is om niet te ver te gaan, maar echt naar je lijf te luisteren. Doe je aan power yoga? Dan verbetert het zeker je conditie.

9. Het zorgt voor een betere houding

Doordat yoga je flexibeler en sterker maakt, krijg je een betere houding. En dan bedoel ik vooral de houding van bijvoorbeeld staan en zitten.

Je wordt je door yoga namelijk veel bewuster van je houding en dat zorgt voor een betere houding. En dat zorgt tevens weer voor minder pijn!

10. Het zorgt voor een betere balans

Heb je er moeite mee om op één been te staan? Vind je het moeilijk om balans te houden? Ook dan kan yoga helpen. Het verbetert namelijk de balans.

En dat bedoel ik eigenlijk zowel fysiek als mentaal. Want ook in het dagelijkse leven (werk, school, privéleven) ben je beter in staat om de balans te bewaren.

Waarom yoga beoefenen

11. Het is goed voor je seksleven

Omdat je door yoga beter op je ademhaling leert letten en verschillende houdingen uitvoert, verbetert de toevoer van bloed naar je bekken. Dat maakt je geslachtsdelen gevoeliger.

En doordat yoga je flexibeler maakt en rust geeft in je hoofd, zul je meer kunnen genieten en dus intensere orgasmes beleven.

12. Het verbetert je ademhaling

Als je net als ik goed op je ademhaling moet letten, dan is dat dé reden waarom yoga jou kan helpen.

Doordat je met elke houding zo op je ademhaling let (je beweegt als het ware op het ritme van je ademhaling), verbetert je zuurstofopname en je uithoudingsvermogen.

13. Het verbetert je spijsvertering

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, verstopping of buikpijn? Ook daarbij kan yoga helpen, omdat bepaalde houdingen je spijsvertering stimuleren.

Geloof het of niet, maar het is als het ware een massage voor je organen en dat bevordert de gezonde werking van je spijsvertering.

14. Het kan je bloeddruk verlagen

Indien je snel last heb van een hoge bloeddruk, dan moet je daar erg voorzichtig mee zijn. Factoren die hier aan bij kunnen dragen, zijn niet alleen je voeding maar ook stress.

Omdat yoga helpt om te ontspannen, kan het ook helpen om je bloeddruk te verlagen.

15. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie

Yoga zorgt ook voor een betere bloedcirculatie. Dus als je last hebt van vermoeide benen of bijvoorbeeld koude handen en voeten: gooi je benen in de lucht!

Ofwel ga op je rug liggen, ondersteun je onderrug en breng je benen de lucht in. De draaiende houdingen verbeteren de bloedcirculatie in je organen.

Yoga gezondheidsvoordelen

16. Het helpt om afvalstoffen af te voeren

In principe is je lijf zelf in staat om te detoxen, als je er maar niet teveel rotzooi (zoals suiker) in stopt.

Maar je kunt je lichaam natuurlijk wel ondersteunen om afvalstoffen af te voeren.

Je hebt er speciale massages voor, maar je kunt het dus ook zelf doen, bijvoorbeeld weer met de draaiende houdingen.

17. Het zorgt voor een sterk immuunsysteem

Doordat je met verschillende poses je lichaam helpt om afvalstoffen af te voeren, krijg je door yoga ook een sterker immuunsysteem.

Door diep adem te halen gaat er meer zuurstofrijk bloed naar je organen toe en je krijg er een beter afweersysteem van. Ideaal dus als je een lage weerstand hebt!

18. Het helpt je om op gewicht blijven

Hoewel je door yoga niet snel af zult vallen (tenzij je vaak power yoga doet én op je voeding let), helpt het wel om op gewicht te blijven.

Je wordt je veel bewuster van wat je eet en dat helpt om gezonder te eten.

In plaats van diëten zul je merken wat je lijf écht goed doet en daar meer van gaan eten.

19. Het geeft je meer energie

Door verschillende poses uit te voeren word je dus leniger, sterker, minder gestresst en overall fitter.

Je zult merken dat je meer energie hebt en er zijn zelfs oefeningen die je éxtra veel energie geven, zoals de zonnegroet.

Doe een aantal van deze oefeningen in de ochtend en je kunt de hele dag vooruit.

20. Het zorgt ervoor dat je beter slaapt

Hoewel yoga je meer energie geeft, zorgt het er ook voor dat je beter slaapt en dat geeft je dan weer meer energie.

Je bent meer ontspannen en minder gestresst en zult daardoor aan het einde van de dag veel beter in slaap komen.

Zeker wanneer je de juiste yoga poses (in bed) doet net voor het slapengaan. Lees hier meer over slapeloosheid.

21. Het houd je jong

Overall is yoga dus hartstikke goed voor je gezondheid! Het houdt je fit, sterk en flexibel. Daardoor zul je, ook al word je ouder, toch enigszins jong blijven.

Leeftijd is immers maar een getal en als je goed zorgt voor je eigen lichaam, dan zal je lijf over het algemeen langer fit, sterk en flexibel blijven.

Voordelen yoga gezondheid spieren

Waarom yoga goed is voor je mind

Naast dat yoga goed is voor je lichaam en je gezondheid, is het ook goed voor je mind. Dit is waarom:

22. Het verbindt lichaam & geest

Wellicht vind je dit te zweverig, maar je zult het zelf gaan merken als je langer aan yoga doet. Yoga maakt dat je beter naar je lichaam kunt luisteren.

En stel dat je in het verleden iets heftigs hebt meegemaakt en dat hebt opgekropt, dan kan dat door middel van yoga losgemaakt worden.

23. Het leert je dealen met weerstand

Door yoga te doen word je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Je leert beter naar je lichaam en  je geest luisteren en weet daardoor beter wie je bent en wat je belangrijk vindt.

Yoga geeft je dus ook meer rust en door dit alles kun je beter dealen met weerstand en handelen op een manier die bij je past.

P.S. lees ook eens mijn artikel over Ayurveda, dat komt ook uit de Oosterse wijsheid hoek

24. Het maakt gelukkig

Omdat je beter naar jezelf leert luisteren, leer je jezelf beter kennen. Je leert wat je ongelukkig maakt en hoe je daarmee om kunt gaan.

Door yoga kun je beter omgaan met angst en het zou zelfs helpen bij depressie. Maar ook gewoon als je je dag niet hebt, kan yoga heerlijk zijn, het maakt je gelukkiger!

25. Het verbetert je zelfbeeld

Eigenlijk kun je yoga zien als een soort van me-time, net zoals een uitgebreide skincare routine op je zondagochtend.

Doordat het lichaam en geest verbindt, zal je mate van self-love verhogen. Hierdoor verbetert je zelfbeeld en leer je jezelf te accepteren en mooi te vinden zoals je bent. Lees hier meer over zelfliefde.

Waarom yoga helpt

26. Het boost je zelfvertrouwen

Doordat je fit, sterk en flexibel bent, maar ook een beter zelfbeeld hebt, boost yoga je zelfvertrouwen enorm.

Je werkt bewust aan je eigen ontwikkeling en hoe jij over jezelf denkt, dat straal je ook uit.

Geloof me, anderen zien dit ook. Door een goede houding, straal je extra veel zelfvertrouwen uit.

27. Het draagt bij aan bewustheid

Lees je overal dat je moet genieten van het nu? Yoga helpt om te relativeren.

Door tijdens de houdingen vooral te letten op je ademhaling en niet op wat je allemaal nog moet doen, leef je ook letterlijk in het nu.

Maar het kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan bewustheid over bijvoorbeeld je footprint op de aarde.

Ik ben niet voor niets een dierproefvrije, vegan, minimalistische, groene blogger ;)

28. Het geeft innerlijke rust

Als je je om de kleinste dingen druk maakt, vaak negatief denkt, bang bent voor wat er kan gebeuren, dan raad ik yoga ook echt aan.

Het geeft je namelijk innerlijke rust. Daardoor word je niet meer gek van je eigen gedachten en kun je écht volle bak genieten van het leven.

29. Het komt je discipline ten goede

Wanneer je net met yoga begint, voel je wellicht nog niet meteen alle voordelen. Dat komt pas op de langere termijn, maar daarvoor moet je het wel leren volhouden.

Ook wanneer je niet meteen alle houdingen uit kunt voeren, vergt dat discipline. In het dagelijkse leven zul je hier profijt van hebben.

30. Het verbindt met anderen

Hoewel ik yoga enkel thuis doe, kan ik wel lekker over yoga praten met anderen die het ook doen.

Toch geldt dit voordeel voornamelijk wanneer je bijvoorbeeld yoga doet in de sportschool.

Je leert er andere mensen kennen en die ervaren dezelfde voordelen. Fijn om gelijken te hebben!

Yoga voordelen nadelen

Waarom yoga mij helpt

Alle bovenstaande voordelen over waarom yoga zo nuttig is, kan ik alleen maar bevestigen. Ik doe het voor mijn chronische hyperventilatie en dat werkt.

Maar ik ben er ook flexibeler door geworden. Ik ben me veel bewuster van mijn lichaam en mijn gezondheid. Ook ervaar ik die fijne innerlijke rust!

Het moge wel duidelijk zijn waarom yoga voor iedereen wat te bieden heeft. Er zijn zoveel voordelen dat iedereen er eigenlijk wel baat bij kan hebben.

Wil je het naar aanleiding van deze voordelen zelf proberen? In dit artikel lees je meer over de verschillende yoga stijlen.

Mijn boek aanraders

Hierbij nog een aantal fijne boeken voor als je meer wilt leren over yoga:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

 

Dit artikel bevat affiliate links

Volg:
Deel dit artikel:

12 Reacties

 1. 23 maart 2017 / 08:32

  Wat leuk! Een jaartje geleden volgde ik ook yoga maar uiteindelijk was het te druk om bij te houden. Ik vind het ook heel fijn en rustgevend.

 2. 23 maart 2017 / 08:57

  Wat een leuk artikel! Ik heb een tijdje yoga oefeningen gedaan voor mijn rug, dat beviel heel erg goed. Ik moet het echt vaker gaan doen! Ben benieuwd naar het volgende artikel :) Liefs, Sija

 3. 23 maart 2017 / 11:40

  Ik denk er al een tijdje over na om thuis yoga te doen; lekker op een matje voor de tv YouTube-tutorials volgen op m’n eigen tempo. :-)

 4. 23 maart 2017 / 13:30

  Ik werk bij een sportschool en hebben daar virtuele lessen yoga, alleen super vroeg dys dat gaat em niet worden haha. Ik wil best keer met yoga lessen meedoen! Misschien kijken of ik het thuis kan doen

 5. 23 maart 2017 / 13:37

  Hihi hopelijk komt het er weer van ;)

 6. 23 maart 2017 / 13:38

  Hihi wat leuk om te horen!

 7. 23 maart 2017 / 15:56

  Ik weet dat heel veel mensen dol zijn op yoga, ik heb het ook geprobeerd op een echte yoga school maar ook op de sportschool maar het was helaas niks voor mij. Ik kon mijn energie er niet echt in kwijt.

 8. 23 maart 2017 / 15:59

  Yoga klinkt heel erg fijn. Ik heb zelf alleen echt heel weinig geduld dus ik weet niet of het iets voor mij is.

 9. 23 maart 2017 / 19:16

  Hihi misschien is het dan JUIST goed, om het meer te krijgen :)

 10. 23 maart 2017 / 19:16

  Volgens mij bestaat er ook zoiets als power yoga! Of je zou twee sport momenten in kunnen lassen in de week: een actief en een x yoga! Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gewoon niets voor je is :)

 11. Rina
  13 januari 2021 / 16:32

  Wat een leuke post! Bedankt voor alle info:)

 12. Mariëlle
  Auteur
  13 januari 2021 / 17:08

  Graag gedaan Rina :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.