10 simpele duurzame dingen die ik doe (dagelijks)

Dat ik graag duurzaam leef is geen geheim meer sinds ik mijn blognaam heb veranderd naar The Green Guide. Al was het daarvoor al niet echt een geheim, want ik ben altijd best wel open op mijn blog. Door de artikelen die ik dagelijks plaats kun je ongeveer wel weten wat ik zoal doe om duurzamer te leven. Maar een overzicht leek me wel zo handig. Dit zijn 10 simpele duurzame dingen die ik doe!

10 simpele duurzame dingen die ik doe

10 simpele duurzame dingen die ik doe

Waar veel mensen denken dat het geen zin heeft om als enige op de planeet duurzamer te leven, is dat écht wel het geval. Een verschil maken begint namelijk bij jezelf.

En je inspireert daarmee niet alleen andere mensen, maar ook bedrijven! Hoe meer vraag, hoe meer aanbod. Dat is waarom ik blog over o.a. duurzaamheid: om jou en anderen te inspireren.

Er zijn een heleboel kleine (en soms grotere) dingen die ik doe om het milieu te besparen. Ik maakte er al eens eerder een artikel over, hieronder som ik op wat ik nog steeds doe op duurzaam gebied.

Dit zijn de 10 duurzame dingen die ik doe

In de onderstaande video noem ik 10 duurzame dingen die ik doe. Onder de video som ik ze op!

1. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten, want de natuur heeft genoeg te bieden. Al die chemische ingrediënten die in de fabriek gemaakt moeten worden, zijn vaak alles behalve duurzaam.

2. Food waste is uit den boze voor mij, ik plan mijn maaltijden en daarom gooi ik nooit eten weg.

3. Al een hele tijd gebruik ik geen plastic tandenborstels meer, maar bamboo tandenborstels. Ik let er wel op of de bamboe duurzaam geteeld is. Ze gaan overigens net zo lang mee als plastic borstels.

4. Ook kies ik sinds vorig jaar voor fair fashion (eerlijke & duurzame en tweedehands kleding). De kledingindustrie is namelijk ontzettend vervuilend én heel mensonvriendelijk.

5. Om plastic te minderen gebruik ik food huggers, katoenen groentezakjes en bakjes in plaats van zakjes om eten te bewaren en mee te nemen.

Overstap naar Triodos Bank

6. Begin dit jaar stapte ik over van bank: van ABN Amro naar Triodos bank. Zij gebruiken het geld voor projecten die niet milieuvervuilend of mensonvriendelijk zijn.

7. Door minimalisme toe te passen, schaf ik veel minder spullen aan. Dat bespaart me niet alleen geld (want minder miskopen), maar ook een heleboel rotzooi die ik toch nooit ga gebruiken.

8. En doordat ik veganist ben, bespaar ik veel dierenleed en bijvoorbeeld ook veel water en transport. Het houden, fokken, slachten en verwerken van dieren vraagt namelijk veel van het milieu.

9. In plaats van wegwerpwattenschijfjes gebruik ik wasbare wattenschijfjes. Want heb je al eens uitgerekend hoeveel watjes je verspilt in een jaar? Ik schrok ervan en stopte er onmiddelijk mee!

10. Tot slot is de Lady Cup mijn holy grail als vervanger van maandverband & tampons. Al heb je die dames producten tegenwoordig ook een stuk milieuvriendelijker én gezonder voor jezelf.

Vegan kleding kopen

Boeken over duurzaamheid

Wil je meer leren over duurzaamheid? Op mijn blog staan er al meerdere artikelen over online en je kunt natuurlijk ook boeken over duurzaam leven raadplegen. Dit zijn mijn boek aanraders:

Nog meer duurzaamheid?

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die ik doe (wellicht moet ik nog eens een artikel maken) en nog kan doen voor meer duurzaamheid. Het is een proces en ik leer steeds weer bij.

Ik ben benieuwd in hoeverre jij hier mee bezig bent en of jij nog simpele duurzame tips hebt?

Liefs Mariëlle

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 30 maart 2018 / 10:31

  Hihi, veganisme zou ik niet per se simpel noemen hoor, maar samen met minimalisme is dat denk ik wel het meest duurzame wat je kunt doen! Heel goed <3
  Overstappen van bank vind ik altijd een mooi voorbeeld hoe je met weinig moeite iets goeds kan doen. Heb je ook al groene stroom? Dat is nog zo'n ultiem simpele actie met groots effect 🙂

  • Mariëlle
   Auteur
   30 maart 2018 / 10:42

   Het is maar net hoe moeilijk je het zelf maakt 🙂 Ik ben tegelijkertijd ook heel gezond gaan eten, dus dat is flink zoeken. Maar er is tegenwoordig ZOveel te vinden op het internet en er is zoveel aanbod, dat het steeds makkelijker wordt 🙂 En groene stroom, daar ben ik nu mee bezig! Er komt binnenkort maar gewoon een tweede video aan met 10 dingen hihi :p

 2. 30 maart 2018 / 16:48

  Ik heb moeten opzoeken wat food huggers zijn, want ik had er nog nooit van gehoord.. Ik stop halve appels/citroenen enzo altijd in een kopje met de gesneden kant naar beneden, dat werkt ook, maar op kot heb ik niet zo veel koppen. Met zo’n food hugger zou ik bezoek misschien toch eens thee in een kop kunnen geven dan geïmproviseerd in een beker, dus dankje voor de tip! 😉 Je lijkt me ontzettend goed bezig! Ik kijk uit naar het 2e deel!

  • Mariëlle
   Auteur
   30 maart 2018 / 17:31

   Hee Anne-Sophie, super leuk dat je reageert 🙂 Hopelijk helpt het je! Ik ga werken aan deel 2 🙂

 3. 2 april 2018 / 21:20

  De makkelijkste duurzame tip vind ik altijd een drinkbus meenemen om kraantjeswater te drinken onderweg. Liest eentje in RVS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

57   110
8   92
8   76
23   183
18   64

Follow on Instagram