10 tips bij de verkeerde studie keuze | Signalen?

In 2016 nam ik na 4 jaar zwoegen mijn HBO diploma in ontvangst. Een diploma van een opleiding die ik nooit geweldig heb gevonden, maar dat kon ik eigenlijk nooit uitspreken. Natuurlijk was het gezellig met medestudenten, maar ik zag mezelf nooit wat doen met wat ik daar leerde. In dit artikel deel ik daarom mijn ervaring voor als je de verkeerde studie kiest, de mogelijke signalen en 10 fijne tips!

Verkeerde studie keuze wat nu

Wat nou als je de verkeerde studie kiest? – mijn ervaring

Ik heb de opleiding bank- en verzekeringswezen gedaan, omdat ik het programma ‘een dubbeltje op zijn kant’ altijd interessant vond. Het leek me leuk om mensen met schulden weer inzicht te geven.

Deze opleiding kwam gek genoeg telkens weer voorbij in het jaar dat ik een opleiding moest kiezen en omdat ik het verder eigenlijk toch niet wist, heb ik toen voor deze opleiding gekozen.

Er kwam geen wauw gevoel…

Maar al vrij snel merkte ik dat ik geen wauw-gevoel van deze opleiding kreeg. Nu begon de opleiding ook met een vrij algemeen jaar, dus ik dacht dat dat gevoel nog wel zou komen. Maar het kwam niet…

Ondanks dat haalde ik wel mega hoge cijfers, maar ik studeerde ook mega hard. Daardoor vertelde iedere docent me ook dat ik wel goed op mijn plek zat. Zij zagen mij wel bij een bank werken.

Waar sommige studenten al wisten wat ze na de opleiding wilden doen, hadden veel studenten dat juist ook niet. En ik was één van die studenten die het niet wist, terwijl dat helemaal niet bij me paste.

Docenten vertelden ons ook dat 90% niet eens terecht komt bij waar ze voor gestudeerd hebben. Niks aan de hand, dacht ik! Maar toen ik bij het afstuderen nog niet wist wat ik wilde, kreeg ik het wel heet.

Toch mijn draai gevonden na de verkeerde studie

Uren dacht ik na over wat ik nou moest doen na het afstuderen. Zelfs na het afstuderen wist ik het niet. Dat is dan ook de reden dat ik naar Sri Lanka ging en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Na 4 jaar studeren, heb ik dus toch mijn diploma gehaald. En was dat dan voor niets? Mijn vader vindt van wel, ik vind van niet. Ik heb een diploma die aantoont dat ik kan denken op HBO niveau.

Dankzij die opleiding heb ik kennis gemaakt met marketing en werk ik als online marketeer. Ik denk dat deze opleiding onderdeel was van mijn weg. Ik zeg dus niet vaak: ik heb de verkeerde studie gekozen.

Ik heb na Sri Lanka nog een deeltijd opleiding gevolgd en die vond ik wel écht leuk. Vertrouw dus alsjeblieft op je gevoel, want heel diep van binnen weet je wel wat je leuk en niet leuk vindt.

Signalen van de verkeerde studiekeuze

Nu ik er op terug kijk, waren er signalen dat ik de verkeerde studie had gekozen. Maar mijn hoge punten zorgden toch voor verwarring. Voor jou zet ik graag even de mogelijke signalen voor je op een rij:

 • Je weet niet wat je na je studie wilt gaan doen
 • De opleiding blijkt niet te zijn wat je had verwacht
 • Je gaat misschien zelfs wel met tegenzin naar school
 • De lesstof vind je niet interessant, ook al is het nog zo gezellig
 • Misschien haal je doordat je geen motivatie hebt ook je vakken niet
 • Je gevoel blijft zeggen dat er iets ‘mist’ of iets niet helemaal goed zit

Verkeerde studie gekozen afgerond

Dus: 8 tips bij de verkeerde studie keuze

1. Praat met je medestudenten

Hoewel sommigen helemaal op hun plek zitten en anderen juist ook nog niet weten wat ze willen, is het goed om met je medestudenten te praten. Hoe ervaren zij de opleiding? Wat willen zij later doen?

Het is nooit de bedoeling om jezelf met anderen te vergelijken, maar het kan wel inzicht geven.

2. Zie het niet als falen of een fout maken

Ik durfde het niet aan mijn ouders te vertellen, want ik was bang dat ze het zouden zien als falen. Doe dit jezelf niet aan en zie het niet als een fout. Je weet in ieder geval waar je niet blij van wordt…

3. Bedenk waar je echt blij van wordt

Het is goed om te bedenken waar je dan wél blij van wordt. Dat kan je de juiste richting op helpen. Stel jezelf vragen: waar krijg jij energie van? Waar ben ik goed in? Stel die laatste ook eens aan anderen.

Een boek dat je hierbij kan helpen is ‘Liefdesroep

4. Laat je niet beïnvloeden door andere mensen om je heen

Ook al is het goed om er met anderen over te praten, laat je niet door hen beïnvloeden. Als je vader wil dat je dokter wordt, maar jij wilt dat niet: dan is dat niet jouw bestemming. Jouw leven, jouw keuze.

5. Word vooral niet boos op jezelf door dit voorval

Ik was niet alleen bang om het te delen met mijn ouders, maar ik was stiekem ook een beetje boos op mezelf (ik ben een perfectionist). Hoe had dit nou kunnen gebeuren!? Maar hey, het is nu eenmaal zo!

6. Geef jezelf de tijd om je weg te vinden

Er zijn tegenwoordig ZO veel mogelijkheden dat het moeilijk is om te kiezen wat je wél wilt studeren. Geef jezelf daarom echt even de tijd voor tip 3 en geloof erin dat je je weg echt wel zult vinden.

7.  Doe eens een studiekeuze / beroepentest

Bij mij heeft dit absoluut niet geholpen, maar misschien helpt het bij jou wel. Ik vroeg in het eerste jaar een studiekeuze test aan, maar door mijn cijfers kreeg ik te horen dat ik wel goed zat. Nou lekker dan.

Doe zelf eens wat beroepentests en kijk wat daar uit komt. Wellicht inspireert het je!

8. Misschien even er tussenuit…

Als je merkt dat je door de bomen echt even het bos niet meer ziet of dat je je teveel aantrekt van de meningen van anderen: ga er dan even tussenuit.

Ik koos voor een maand Sri Lanka na het afstuderen, maar je kunt ook een dagje naar zee gaan, een weekend naar de Ardennen en nog zoveel meer.

9. Maak een afspraak met je studiebegeleider

Doordat ik zo bang was voor reacties van anderen, had ik zelfs mijn studiebegeleider nog niet ingelicht. Zij vertelde me ook telkens dat ik het zo goed deed. Ja, wat doe je dan!?

Mijn advies is om het tóch eens met je studiebegeleider te bespreken als je twijfelt. En ook weer als je definitief weet dat je niet op de juiste plek zit. Hij of zij kan je dan verder helpen.

10. Kies wat voor jou het beste voelt

Eenmaal besloten dat deze studie het niet is? Maak dan een plan. Wil je stoppen met je opleiding om te gaan reizen? Do it! Wil je de studie afmaken, omdat je toch al zo ver bent? Do it! Kies wat het beste voelt.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij uitvinden of je de verkeerde studie hebt gekozen en indien dat het geval is, dit artikel je helpt bij de volgende stap. Je mag me altijd een berichtje sturen ;)

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Deel dit artikel:

12 Comments

 1. 24 augustus 2017 / 11:48

  Bedankt voor deze blog! Ik begin maandag met mijn HBO studie, HRM, ook aan de Fontys in Eindhoven.
  Ik heb er super veel zin in. Als ik ooit ga twijfelen aan de opleiding, zal ik zeker terugdenken aan deze blog!

 2. 24 augustus 2017 / 11:55

  Wat fijn om te horen :) En heel veel succes met je nieuwe opleiding, leuk hoor!

 3. 24 augustus 2017 / 16:35

  Ik wist ook niet wat ik wilde gaan doen na mijn middelbare school. Uiteindelijk heb ik toen een toeristische opleiding gedaan, maar nu jaren later blijkt dat ik beter een andere opleiding had kunnen doen. Ik heb gekeken of ik weer een opleiding kon gaan doen, maar dat zou behoorlijk in de kosten gaan lopen en dat kan ik momenteel niet betalen met een eigen huis.

 4. 24 augustus 2017 / 18:22

  Wat lastig Marloes! Ben je wel blij met je huidige baan?

 5. 26 augustus 2017 / 18:39

  Wat knap dat je een opleiding hebt gedaan, en afgerond, terwijl je het niet echt superleuk vond! Ik hoop dat je hoe dan ook je weg vindt. Ik denk dat een financiële opleiding altijd vruchten af kan werpen. Velen van ons hebben er namelijk minder verstand van :-(.

 6. 27 augustus 2017 / 13:22

  Hihi bedankt Jascha!

 7. Nico
  16 augustus 2019 / 17:49

  Hey!
  Ik ben momenteel 24 en ben al even niet op het rechte pad als het over mijn studie gaat. Ik volg een hbo opleiding maar geraak maar niet verder. Momenteel heb ik in 3 jaar tijd ongeveer de helft van de vakken voor mijn opleiding behaald maar weet niet goed hoe het nu verder moet. Maak ik mijn studie alsnog af? Of kies ik beter een andere studie? Want deze studie blijft maar aanslepen en ik weet niet goed of het effectief wel iets voor mij is.

  Groetjes Nico

 8. Mariëlle
  Auteur
  17 augustus 2019 / 11:30

  Hee Nico! Leuk dat je reageert, maar wat vervelend om te lezen.. Ik kan je helaas geen oplossing geven, want het is jouw leven, jij mag kiezen en de enige die kan aanvoelen wat goed is, ben jij :) Je bedoelt dat je maar niet verder raakt, omdat je niet alle vakken haalt? Meestal gaat iets dat je écht leuk vindt makkelijk, wellicht is dat je er zó hard aan moet trekken een teken dat het niet bij je past? Kijk naar je talenten, wat je leuk vind, waar je goed in bent, wat je graag doet, waar je energie van krijgt en wellicht kom je daar verder mee. Veel succes!

 9. Fons
  27 oktober 2019 / 21:01

  Verhaal is heel herkenbaar. Zit nu in het laatste jaar van mijn masteropleiding en heb nooit het “wauw-gevoel” gehad. Zelf wilde ik altijd wiskundedocent worden, maar dit vonden m’n ouders geen goed plan, waardoor ik (achteraf) veel te snel zomaar iets anders heb gekozen. Krijg m’n hoofd niet stil de laatste tijd door de stress wat ik na mijn afstuderen moet gaan doen… M’n gevoel zegt toch nog dus opleiding voor wiskundedocent, maar inderdaad, heb ik dit dan niet voor niets gedaan? Daarbij zou ik uiteindelijk qua salaris ook behoorlijk inleveren als ik het onderwijs in zou stappen. Zou er echt veel gelukkiger van worden als ik het deed, maar er komt veel meer bij kijken (ook psychisch) dan veel mensen in eerste instantie denken… :(

 10. Mariëlle
  Auteur
  27 oktober 2019 / 21:18

  Volg je hart Fons! Zeker een goed idee om dit af te ronden, als je toch al zover bent gekomen! Ook al zul je op salaris inleveren: waar word je écht gelukkig van?

 11. Fons
  29 oktober 2019 / 09:19

  Bedankt voor je reactie, Mariëlle! Gisteren een mail gestuurd naar de opleiding om de mogelijkheden te bespreken. Die stap voelde al als een enorme last die van mijn schouders viel, dus ik denk dat het duidelijk is wat mijn keuze zou moeten zijn :)
  Nu nog een omgeving die me daarin steunt, maar anders moet tip 4 misschien maar gelden, het is mijn leven en ik moet iets kiezen waar ik (hopelijk) nog een lange tijd plezier uit haal!

 12. Mariëlle
  Auteur
  29 oktober 2019 / 17:50

  Kijk, je kiest er in ieder geval voor om actie te ondernemen :) Veel succes, komt allemaal goed! Ik ben zelf begonnen in de financiële sector, daarna over naar de marketing sector en ga nu over richting mindset etc dus alles is mogelijk haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.