De edele kunst van not giving a fuck | Boek review

Toen ik in oktober besloot om last-minute naar Gran Canaria te gaan, liep ik snel nog een boekenwinkel binnen. Vroeger las ik veel boeken en ik vond dat ook leuk om te doen. Maar sinds mijn eigen blog heb ik daar nooit meer tijd voor gemaakt. Omdat ik toch graag weer wat meer wil gaan lezen, kocht ik dus een boek en wel: De edele kunst van not giving a fuck. Benieuwd naar mijn mening over dit boek?

De edele kunst van not giving a fuck

Mijn doel om meer boeken te lezen & delen

Goed, lezen dus! Vroeger versleet ik heel wat boeken, omdat ik het leuk vond maar ook omdat het  moest op de middelbare school. Ik las dan meestal boeken van Carry Slee en boeken zoals ‘hoe overleef ik’.

Maar ik ben nu van plan om boeken te lezen waar ik ook echt wat van leer en waarmee ik mezelf verder kan ontwikkelen. Het boek ‘De edele kunst van not giving a fuck’ stond al lang op mijn lijstje.

Met het voornemen om meer te lezen, kwam ook het idee om boekreviews te delen op mijn blog. Ik deelde eind vorig jaar al een review over het boek ‘Babe, you got this‘.

Maar don’t worry hoor, dit gaat geen wekelijkse kost worden. Toch vind ik het wél een mooi doel om elke maand een boek review te delen, want dan weet ik zeker dat ik zelf ook genoeg lees.

En om mezelf een duwtje in de goede richting te geven, heb ik een bieb abonnement voor mijn verjaardag gevraagd. Kan niet misgaan, zou je denken!

Not giving a fuck review

Boek review: Not giving a fuck – Mark Manson

Ik geef toe dat ik het lastig vind om een goede boekreview te schrijven, maar ik word er vanzelf beter in!

Het idee achter dit boek van Mark Manson is: most of us struggle throughout our lives by giving too many fucks in situations where fucks do not deserve to be given.

En dat sprak me aan, want ik denk dat velen hiermee te maken hebben. Mark noemt het een boek voor zelfhulp haters. Daardoor moest ik even slikken, want ik schrijf net dat ik wél van zelfhulpboeken houd…

Maar ik heb wat dat betreft wel een open blik en was benieuwd of ik andere gedachten zou krijgen. Mark heeft het over dat je tegenwoordig altijd maar positief en gelukkig moet zijn.

Volgens hem is dat geen goed streven, omdat je van negatieve ervaringen veel kunt leren. Hij support het om te kiezen waar je een fuck om geeft. Ofwel: waar wil je je wél en waar wil je je niet druk om maken?

De edele kunst of not giving a fuck review

Mijn mening over ‘De edele kunst van not giving a fuck’

Mijn aanleiding om dit boek te kopen, is als volgt. Zoals je weet, ben ik veel bezig met minimalisme. Dat doe ik niet alleen op het gebied van spullen, maar ook qua gedachten.

Ik wil graag minder vaak een fuck geven om dingen die er toch niet toe doen, want dat kost allemaal energie. En die energie gebruik ik liever voor iets nuttigs.

Tegelijkertijd ben ik wél veel bezig met bewust leven en een zo gelukkig mogelijk leven. En volgens Mark is dat dus ‘fout’. Ik ben iemand die veel nadenkt en daarom is het goed dat ik dit boek gelezen heb.

Het geeft je als het ware een ‘wake-up call’ die je soms gewoon even nodig hebt. Ik vond het boek makkelijk om te lezen en het was een prima boek voor op vakantie.

Op bol.com staat dat het boek volstaat met goede grappen, maar ik denk dat ik een andere vorm van humor heb. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik het echt grappig vond.

Veel dingen die hij noemt zijn wel wetenschappelijk onderbouwd door, dus dat maakt het interessant. Maar ik vind helaas wel dat hij vaak in herhaling valt, het komt telkens neer op ‘not giving a fuck’.

Toen ik het boek uit had, had ik niet het idee dat ik echt wat had geleerd. Maar het was dan ook voor zelfhulphaters haha…

Toch werd ik me er weer even van bewust dat je niet teveel op geluk moet hameren, want perfect wordt het leven toch niet.

Prijs en verkooppunten

Je vindt ‘De edele kunst van not giving a fuck’ in de boekenwinkel, maar ook bij Bol.com! Daar kost het boek €19.99 voor het echte boek en €9,79 voor het e-book.

Omdat ik al zoveel naar een beeldscherm staar voor mijn werk, kies ik altijd voor papier.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat een affiliate link.

Volg:

4 Reacties

 1. 29 januari 2018 / 13:03

  Ik las vroeger ook zoveel, maar tegenwoordig ook minder. Toch wil ik dit jaar veel gaan lezen. Dit boek staat ook op mijn lijstje dus wie weet bestel ik hem als ik een aantal boeken heb uitgelezen :)

 2. 29 januari 2018 / 20:41

  Nou, ik vind het best een goede review voor iemand die dat niet dagelijks doet :-) Ik vond recensies op de school voor de journalistiek het allermoeilijkste.
  Klinkt niet echt als een aardige meneer, maar het maakt toch wel een beetje nieuwsgierig. Overigens hebben veel zelfhulpboeken hetzelfde thema, namelijk dat je niet op zoek moet gaan naar geluk, maar moet kijken wat je hebt en daar gelukkig mee worden (en je realiseren dat geluk een levenslange zoektocht is, je ‘bent’ er nooit). Dus misschien is het toch stiekem een zelfhulpboek ;-)

 3. Mariëlle
  Auteur
  29 januari 2018 / 22:36

  Hihi thanks voor je uitgebreide comment Lilian! Ik denk zeker dat het een zelfhulpboek is, maar misschien minder ‘zweverig’ ofzo!

 4. Mariëlle
  Auteur
  29 januari 2018 / 22:36

  Hihi heb je ook dat doel? Misschien helpt bij jou ook een bieb abonnement?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

39   155
65   172
40   166
37   229
23   228

Follow on Instagram