De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson [Boek review]

Vroeger vond ik het heerlijk om boeken te lezen, maar naarmate ik ouder werd verslofte die hobby. Ik had al jaren geen boek meer aangeraakt, tot ik in 2017 zoveel hoorde over de Not Giving A F*ck strategie. Ik kon daar wel wat van gebruiken, dus ik besloot om het boek ‘De edele kunst van not giving a fuck‘ van Mark Manson aan te schaffen. In deze review geef ik je mijn recensie!

De edele kunst van not giving a fuck

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

De edele kunst van not giving a fuck, Nederlandse vertaling van The subtle art of not giving a fuck, stond al lang op mijn lijstje. Auteur Mark Manson blogt over groei, werk, relaties en succes.

Waar zijn boek op gebaseerd is, is op zijn visie van hoe we ons leven leven: most of us struggle throughout our lives by giving too many fucks in situations where fucks don’t deserve to be given.

Dat sprak me aan, want ik denk dat velen hiermee strugglen. Mark schrijft dat zijn boek geschikt is voor zelfhulp haters. Daardoor moest ik even slikken, want ik houd juíst van zelfhulpboeken.

Maar ik heb wat dat betreft wel een open blik en was benieuwd wat ik ervan op zou steken.

Hij schrijft dat we altijd maar positief en gelukkig moeten zijn. Volgens hem is dat geen goed streven, omdat we van negatieve ervaringen kunnen leren. Hij support je bewust te kiezen waar je een fuck om geeft.

Ofwel: waar wil je je wél en niet druk om maken?

Not giving a fuck boek review

Not giving a f*ck boek review

De boodschap van Mark is dus duidelijk: stop met altijd positief willen zijn en leer liever met tegenslagen om te gaan. Als je blijft vluchten voor angsten, fouten en onzekerheden en dus niet de realiteit onder ogen wilt zien, zul je nooit moed en zelfvertrouwen krijgen.

Hij moedigt je aan om kritisch te zijn over alle berichten die we tegenwoordig zien over een positief en gelukkig leven. Eerlijk is eerlijk: hij heeft een punt.

Op allerlei websites vind je tips om negativiteit om te zetten in positiviteit. Maar door positiviteit altijd te forceren, krijg je het tegenovergestelde.

De edele kunst van not giving a fuck review

Mijn recensie van ‘De edele kunst van not giving a fuck’

Mijn aanleiding om dit boek te kopen was als volgt: ik ben veel bezig met minimalisme en doe dat niet alleen op het gebied van spullen, maar bijvoorbeeld ook qua gedachten/emoties.

Ik wil graag minder vaak een fuck geven om dingen die er niet toe doen, want dat kost allemaal energie. En dat gebruik ik liever voor iets nuttigs of leuks. Een goede reden om dit boek te lezen dus!

Maar… ik ben ik ook veel bezig met een bewust & gelukkig leven en volgens Mark is dat dus fout. Ik ben iemand die veel nadenkt, maar daarom is het juíst alleen maar goed dat ik dit boek gelezen heb.

Zijn kritische visie geeft je als het ware een wake-up call die je soms even nodig hebt.

Ik vond het boek makkelijk om te lezen en het was een prima boek voor op vakantie. Op Bol.com staat dat het boek volstaat met goede grappen, maar ik denk dat ik een andere vorm van humor heb…

Veel dingen die hij noemt zijn wel wetenschappelijk onderbouwd door, dus dat maakt het sterk.

Helaas valt hij wel vaak in herhaling, het komt telkens neer op ‘not giving a fuck’. Toen ik het boek uit had, had ik niet het idee dat ik wat geleerd had. Dat komt waarschijnlijk doordat het ZO logisch is.

Toch heb ik mede door dit boek geleerd dat het goed is om gevoelens toe te laten.

Als je dit onderwerp interessant vindt, lees dan zeker ook mijn boek reviews van de zelfhulp boeken Nooit meer te druk & Loslaten.

Prijs en verkooppunten

Je vindt ‘De edele kunst van not giving a fuck’ in boekwinkels, maar ook online. Bij Bol.com kost het paperback boek €20.99 en het e-book €13,99.

Omdat ik al zoveel naar een beeldscherm staar voor mijn werk, kies ik altijd voor papier ;) Maar tegenwoordig leen ik mijn boeken lekker duurzaam bij de bieb.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat een affiliate link.

Volg:

4 Comments

 1. 29 januari 2018 / 13:03

  Ik las vroeger ook zoveel, maar tegenwoordig ook minder. Toch wil ik dit jaar veel gaan lezen. Dit boek staat ook op mijn lijstje dus wie weet bestel ik hem als ik een aantal boeken heb uitgelezen :)

 2. 29 januari 2018 / 20:41

  Nou, ik vind het best een goede review voor iemand die dat niet dagelijks doet :-) Ik vond recensies op de school voor de journalistiek het allermoeilijkste.
  Klinkt niet echt als een aardige meneer, maar het maakt toch wel een beetje nieuwsgierig. Overigens hebben veel zelfhulpboeken hetzelfde thema, namelijk dat je niet op zoek moet gaan naar geluk, maar moet kijken wat je hebt en daar gelukkig mee worden (en je realiseren dat geluk een levenslange zoektocht is, je ‘bent’ er nooit). Dus misschien is het toch stiekem een zelfhulpboek ;-)

 3. Mariëlle
  Auteur
  29 januari 2018 / 22:36

  Hihi thanks voor je uitgebreide comment Lilian! Ik denk zeker dat het een zelfhulpboek is, maar misschien minder ‘zweverig’ ofzo!

 4. Mariëlle
  Auteur
  29 januari 2018 / 22:36

  Hihi heb je ook dat doel? Misschien helpt bij jou ook een bieb abonnement?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.