Wat is slow living ofwel langzaam leven? + Waarom & hoe

Alweer even geleden schreef ik over hoe minder doen je meer oplevert. Ik noemde daarin de term ‘Slow living‘. In het Nederlands betekent het letterlijk langzaam leven. In dat artikel ging ik daar nog niet zo diep op in, omdat ik er toen nog niet zoveel van af wist. Inmiddels heb ik mezelf een soort van training gegeven door er veel over te lezen. In dit artikel lees je wat het is, waarom het werkt en hoe je het doet!

Slow living tips boek

Wat is Slow Living a.k.a. langzaam leven?

Slow living gaat om leven met meer rust en meer aandacht. We leven in een tijd dat we altijd maar online en druk, druk, druk zijn. Daardoor vergeten we vaak te genieten van het leven.

Soms leven we zelfs niet eens het leven dat we zelf zouden willen leven, maar het leven dat een ander voor ons voor ogen heeft. Bij Slow living gaat het om leven op jouw manier, volgens jouw normen.

Je intuïtie is hierbij belangrijk, daar mag je op vertrouwen. Het gaat om niet meer leven als een kip zonder kop in volle haast, maar juist om één ding tegelijk doen. Daardoor heb je meer innerlijke rust en kun je minder chaotisch te werk gaan.

En daardoor levert Slow living ook weer betere resultaten op, omdat je je beter kunt focussen.

Minimalisme & slow living

Als je mij wat beter kent en/of mijn blog al langer volgt, dan weet je dat ik dol ben op minimalisme.  Zo heb ik bijvoorbeeld een soort van capsule wardrobe en een minimalistische skincare routine.

Bij Slow living draait het niet om meer, meer, meer maar om minder, minder, minder. En daardoor past Slow living héél goed bij minimalisme. Je doet niet meer taken tegelijk, maar minder.

Ofwel: niet multitasken maar monotasken. Dat klinkt héél makkelijk, maar dat is het niet…

Slow living blog nederland

Enkele Slow living voorbeelden

Ja, leuk, dat langzame leven, maar hoe moet dat!? Toen ik voor het eerst hoorde over Slow living, dacht ik: dat kost me teveel tijd. Ik was juist van het plannen. Time management was echt mijn ding.

En nog steeds is het dat een beetje, maar juist daarvoor is Slow living goed. Enkele voorbeelden van niet alles tegelijk doen: rustig wakker worden in bed, zonder meteen je mobiel te checken.

Of je eerste kop koffie drinken zonder door je Facebook feed te scrollen. Of wat dacht je van zélf je koffie klaarmaken (slow cooking), in plaats van met een simpele automaat.

Je kunt natuurlijk ook een dagboek (bullet journal) bijhouden of eventjes mediteren.

Doe ik aan slow living?

En dan nu de vraag die ik mezelf stelde: doe ik aan Slow living? Nog niet helemaal! Ik ben wel al veel minder gehaast dan vroeger, zo ren ik bijvoorbeeld nooit meer om een trein te halen.

Een aantal keer per week doe ik yoga en ik mediteer elke avond voor het slapengaan. Uiteraard ben ik natuurlijk véél bezig met minimalisme. In plaats van dat ik veel shop, ga ik liever naar festivals, feestjes, terrassen, uiteten of op vakantie.

Sinds ik in Eindhoven woon, loop ik liever vaker dan dat ik de fiets of auto pak. Ik ben dan wel onderweg, maar het voelt ook als een rustmoment. Zo heb ik ook net wat meer beweging per dag.

Bovendien eet ik gezonder, ik maak soep en saus zelf en gebruik dus geen pakjes en zakjes. Ook gebruik ik alleen nog maar natuurlijke make-up, verzorging en schoonmaakproducten!

Wat is slow living

Slow living trend

Maar, doe ik dan écht maar één ding tegelijk? Nee, helaas… En dat is meteen een mooi doel voor 2018! Ik wil ook rustig wakker worden zonder mijn mobiel meteen te checken. En vaker yoga doen en nog beter worden in mediteren. Maar ik weet niet of ik wel zo goed ben in langzaam leven.

Ik vind het onproductief om maar één tegelijk te doen. Daarvoor heb ik wellicht iets teveel een hands-on-mentaliteit en ben ik misschien iets te perfectionistisch.

Ik ben benieuwd of jij al van Slow living hebt gehoord en wat jij doet om ‘langzamer’ te leven? Lees ook mijn artikel over mindfulness :)

Boeken over slow living

Sinds 2018 lees ik weer boeken (lekker slow living matchend haha) en ik vond uit dat er ook boeken zijn over slow living. Misschien vind je dit wel interessant:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Deel dit artikel:

10 Comments

 1. 17 oktober 2017 / 08:19

  Heel interessant! Op een conferentie over leiderschap heb ik ook ooit gehoord dat één project tegelijk doen en naar één doel toewerken heel veel beter werkt dan steeds heel veel parallel doen. Heel erg waar, maar moeilijk om ook echt naar te gaan leven.

 2. 17 oktober 2017 / 09:12

  Oh wat goed! Ik geloof daar absoluut in!!

 3. 17 oktober 2017 / 22:02

  Interessant! Ik heb de term wel eens voorbij zien komen (of verwar ik het nu met slow cooking haha) maar geen idee wat het inhield. Ik denk dat het zeker wat voor mij zou zijn om bij stil te staan. In plaats van met 10 dingen tegelijk eens terug te gaan naar bv 8 en dan stapje voor stapje terug. Ik denk dat ik een Big Bang niet zou trekken van 10 dingen tegelijk naar 1 dat zou ik niet lang volhouden. Ben benieuwd hoe het jou zal vergaan op dit vlak. Houd ons op de hoogte!

 4. 18 oktober 2017 / 09:02

  Hihihi!! Ik denk dat je een punt hebt door het af te bouwen! Ik zal eens kijken hoe het mij vergaat ;)

 5. 19 oktober 2017 / 16:31

  Interessant om te lezen! Zelf denk ik dat het niks voor mij is, maar ik kan best begrijpen dat het heel fijn kan zijn voor sommige mensen :)

 6. 20 oktober 2017 / 09:05

  Hihi dat kan natuurlijk!!

 7. 21 oktober 2017 / 20:56

  Ik vind dit super interessant! Ergens snap ik het denk ik nog niet helemaal.. Aan de ene kant zeg je ‘ik wil meer tijd en rust nemen voor dingen en maar een ding tegelijk doen’ aan de andere kant noem je dat je zelf pesto wilt maken. Leg je dan niet in essentie nóg meer druk op jezelf? Moet je niet nóg perfecter zijn en ook nog eens alles zelf maken en rustig doen en niet tegelijk doen maar wel allemaal zelf doen… Je blijft maar 24 uur in een dag hebben… Zie dit niet als kritiek trouwens, ik schrijf nu meer mijn gedachtegangen op ;) Vind het oprecht erg interessant.

 8. 22 oktober 2017 / 13:10

  Haha ik vat iets niet snel op als kritiek hoor, juist super leuk dat je reageert! Het rust nemen zit hem vooral in balans tussen werk en privé leven. En dan niet teveel tegelijk doen als in: tv kijken, aan de laptop, op mijn mobiel, eten én drinken. Is maar een voorbeeldje haha :P Het zelf pesto willen maken, is omdat ik graag gezond wil eten. En pesto uit een potje is toch vaak niet zo gezond als dat je het zelf maakt. En ik vind het leuk om te doen, dus dat is ook ontspanning :)

 9. 8 november 2017 / 09:26

  Gelukkig maar! Ik snap wel goed wat je bedoelt, herken mezelf er ook wel in haha…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.