Alweer een half jaar geleden schreef ik over hoe minder doen je meer oplevert. Ik noemde daarin al de term ‘Slow living‘. In dat artikel ging ik daar nog niet zo diep op in, omdat ik er toen nog niet zoveel van af wist. Nu kan ik me nog steeds geen expert noemen, maar ik heb me er inmiddels wel al wat meer in verdiept. En omdat ik het zo interessant vind, schrijf ik dit artikel om jou wellicht ook te inspireren!

Slow living

Slow living – wat is dat?

In principe zegt de naam al genoeg. Slow living gaat om leven met meer rust en meer aandacht. We leven in een tijd dat we altijd maar online en druk, druk, druk zijn. Daardoor vergeten we vaak te genieten van het leven. Soms leven we zelfs niet eens het leven dat we zelf zouden willen leven, maar het leven dat een ander voor ons voor ogen heeft. Bij Slow living gaat het om leven op jouw manier en dus volgens jouw normen en waarden. Je intuïtie is hierbij belangrijk, daar mag je op vertrouwen. Het gaat om niet meer leven als een kip zonder kop, maar juist om één ding tegelijk doen. Daardoor heb je meer innerlijke rust en kun je minder chaotisch te werk gaan. En daardoor levert Slow living ook weer betere resultaten op.

Minimalisme & slow living

Als je mij wat beter kent en/of mijn blog al langer volgt, dan weet je dat ik dol ben op minimalisme. Nu noem ik mezelf geen rasechte minimalist, want ik heb nog steeds meer make-up dan ik nodig heb. En ik heb ook nog steeds geen ‘harde’ capsule wardrobe. Of ik dat van plan ben, weet ik overigens niet: ik zie gewoon hoe het loopt. Bij Slow living draait het niet om meer, meer, meer maar om minder, minder, minder. En daardoor past Slow living héél goed bij minimalisme. Je doet niet meer taken tegelijk, maar minder. Ofwel: niet multitasken maar monotasken. Dat klinkt héél makkelijk, maar dat is het niet…

Enkele Slow living voorbeelden

Ja, leuk, dat langzame leven, maar hoe moet dat!? Toen ik voor het eerst hoorde over Slow living, dacht ik: dat kost me teveel tijd. Ik was juist van het plannen. Time management was echt mijn ding. En nog steeds is het dat een beetje, maar juist daarvoor is Slow living goed. Enkele voorbeelden van niet alles tegelijk doen: rustig wakker worden in bed zonder meteen je mobiel te checken. Of je eerste kop koffie drinken zonder door je Facebook feed te scrollen. Of wat dacht je van zélf je koffie klaarmaken, in plaats van met een simpele automaat. Je kunt natuurlijk ook een dagboek bijhouden of eventjes mediteren.

Doe ik aan slow living?

En dan nu de vraag die ik mezelf stelde: doe ik aan Slow living? Nog niet helemaal! Ik ben wel al veel minder gehaast dan vroeger, zo ren ik bijvoorbeeld nooit meer om een trein te halen. Een aantal keer per week doe ik yoga en ik mediteer elke avond voor het slapengaan. Uiteraard ben ik natuurlijk véél bezig met minimalisme. In plaats van dat ik veel shop, ga ik liever vaak stappen, naar festivals, terrassen, uiteten of op vakantie. Sinds ik in Eindhoven woon, loop ik liever vaker dan dat ik de fiets of auto pak. Ik ben dan wel onderweg, maar het voelt ook als een rustmoment. Zo heb ik ook net wat meer beweging per dag. Bovendien eet ik gezonder, ik maak soep en saus zelf en gebruik dus geen pakjes en zakjes. Ook gebruik ik alleen nog maar natuurlijke make-up, verzorging en schoonmaakproducten!

Slow living in 2018

Maar, doe ik dan écht maar één ding tegelijk? Nee, helaas… En dat is meteen een mooi doel voor 2018! Ik wil ook rustig wakker worden zonder mijn mobiel meteen te checken. Ik wil vaker yoga doen en nog beter worden in mediteren. Ook wil ik dat ene potje kant en klare pesto per maand vervangen door zelfgemaakte pesto. Overigens vraag ik me wel af of ik diehard altijd maar één tegelijk zou kunnen doen. Daarvoor heb ik wellicht iets teveel een hands-on-mentaliteit. Maar wie weet kan ik in 2018 een update schrijven! Ik ben benieuwd of jij al van Slow living hebt gehoord en wat jij doet om ‘langzamer’ te leven?

Liefs Mariëlle

Foto van Unsplash