18 life changing lessen uit 2018 | Mindfulness & spiritualiteit

Als je mijn blog of social media accounts volgt, dan kan het je niet ontgaan zijn. Afgelopen jaar was voor mij alles behalve makkelijk, maar wél erg leerzaam. Ik zeg nu weleens dat ik in 2018 meer leerde dan in mijn hele schooltijd. Dat is natuurlijk niet per se waar, maar zo voelt het wel. Omdat ik van steeds meer mensen hoor dat ze door zo’n periode gaan, deel ik graag mijn 18 life changing lessen uit 2018!

Life changing lessen

Life changing lessen dankzij emotioneel moe zijn

Mocht je het totaal gemist hebben: ik zat het afgelopen jaar niet lekker in mijn vel. Ik zocht hulp en kreeg te horen dat ik emotioneel moe was.

Hulp zoeken klinkt heftig, maar het valt gelukkig allemaal wel mee. Het komt er op neer dat ik 2 keer bij de praktijkondersteuner ben geweest. Hoewel het me bevestiging gaf over bepaalde zaken, hielp het me verder niet, maar dat was juist precies genoeg.

Ik las namelijk dat jaar vele boeken zoals De edele kunst van not giving a f*ck, Nooit meer te druk en Loslaten en keek honderden video’s over voeding, gezondheid, mindfulness, spiritualiteit en mindset.

Ik leerde ZO veel dat ik mezelf er bovenop kon helpen en nog vrij snel ook.

Bullet Journal 2019

Sharing is caring | #zelfontwikkeling

Doordat ik zelf open ben over mijn ervaring, hoor ik steeds vaker van anderen dat ze een moeilijke periode doormaken. Voor mij zijn de onderwerpen die ik hierboven noemde echt een passie geworden, dus ik deel maar al te graag mijn life changing lessen.

Omdat het er ontelbaar veel zijn en ze allemaal wel wat met elkaar te maken hebben, besloot ik vanwege het jaartal 2018 de 18 belangrijkste lessen op een rij te zetten!

Mocht je liever de video zien die ik hierover maakte, die vind je hieronder. Daaronder som ik de 18 lessen op met toelichting, zodat ze wellicht nóg beter bij je binnenkomen.

18 life changing lessen van 2018 op een rij

1. Gezonde voeding is niet altijd gezond

Hoewel bijvoorbeeld spinazie heel gezond is, is dat het niet voor iemand die er intolerant voor is… Ik deed een voedselintolerantietest en ontdekte dat niet alle gezonde voeding per se voor mijn lijf goed is.

2. Ik probeerde overal controle op te hebben

Een hele persoonlijke, maar wel een hele belangrijke. Ik was echt een control freak: van de was perfect recht willen hangen tot een bulletpoint overzicht ordenen op lengte van de tekst…

Doordat ik dit in zag, op zoek ging naar de oorzaak en er veel over las, heb ik dit los kunnen laten.

3. Alles begint met een gedachte

Als je chocolade eet, dacht je daarvoor waarschijnlijk “ik heb zin in chocolade”. Als je boodschappen gaat doen, dacht je daarvoor waarschijnlijk “ik moet … kopen”. Door dit in te zien, kun je gedachtes sturen.

4. Alles wat je aandacht geeft, groeit

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je schouder en je blijft daarover klagen, dan wordt het alleen maar erger. Wat je kiest te geloven en waar je dus aandacht aan geeft, dat wordt je waarheid.

Lees zeker ook het artikel over The Law Of Attraction!

5. Hormonen zijn super belangrijk voor je gezondheid

Doordat ik lange tijd puistjes had, deed ik veel onderzoek. Ik ontdekte daardoor hoe belangrijk onze hormonen zijn. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je gewicht en heel veel andere dingen in je lijf.

6. Ademen is van levens(energie)belang

In 2012 kreeg ik te horen dat ik chronische hyperventilatie heb: ik ademde al heel mijn leven verkeerd. Daar heb ik therapie voor gehad en ik houd het nu bij door te mediteren.

Ik weet nu dat de oorzaak stress was, maar heb inmiddels ook geleerd dat ademen ZO belangrijk is voor je leven(senergie).

Wat ik leerde van depressie

7. Innerlijke strijd tussen hoofd & hart

In 2018 werd ik me tevens bewust van dat er constant een conflict in ons gaande is, tussen hoofd en hart. Het hart staat voor wat je echt wilt en het hoofd wil zekerheid en veiligheid en wil dus controle hebben.

Men zegt niet voor niets: kom uit je hoofd en in je lichaam, ofwel let the heart rule the mind.

8. Depressie komt vaker voor dan je denkt

Toen ik met mensen om me heen deelde hoe ik me voelde, werd het voor anderen makkelijker om erover te praten. Ik ontdekte dat er veel meer mensen in een depressie/burn-out/sh*t periode zitten/zaten.

9. Ik geloofde niet in mezelf

Waar ik vroeger super verlegen was, ben ik dat al een tijdje niet meer. Toch was ik nog bang om te falen of voor wat anderen van me dachten. Ik zocht bevestiging en was dus niet zo zelfverzekerd als ik dacht.

10. We hebben allemaal beperkende overtuigingen

Punt 10 van deze life changing lessen is ook van groot belang. We worden allemaal ‘geconditioneerd’ door onze omgeving (leraren, familie etc.) en gaan daardoor bepaalde dingen geloven.

Denk aan: geld is slecht, geld groeit niet aan een boom, je krijgt alleen waardering als je mooi bent, als je niet hard werkt ben je niets waard enzovoort. Door dat voor jezelf in beeld te brengen, kom je verder!

11. Mensen kunnen energie van je vreten

Alles is energie en dat is niet zweverig, maar wetenschappelijk bewezen. Als je niet mindful bent, dan kunnen anderen je energie vreten door hoe ze tegen jou doen. Maar… alleen als jij dat toestaat.

Ik heb geleerd om (zie punt 9) in mezelf te geloven en in mijn eigen kracht te gaan staan. Daardoor laat ik niemand meer mijn innerlijke rust verstoren.

12. Het belang van mindful eten

We leren als kind om door te eten, maar wat langzamer eten is juist heel gezond. Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert. Er komen een heleboel dingen kijken bij mindful eten, wat belangrijk is voor een goede vertering en dus goede gezondheid, binnenkort deel ik hier meer over!

Law of attraction depressie

13. Zolang jij niks verandert, verandert er ook niks

Je kunt nog zoveel lezen of kijken over iets waar je graag wat mee wilt doen, maar zolang je geen actie onderneemt, gebeurt er ook niks. Mijn motto is sindsdien dat ik meer wil creëren dan consumeren.

Deze quote helpt daarbij: if you wait until you’re ready, you’ll wait the rest of your life!

14. We are what we consume

Wat je zegt ben je zelf… Daar zit wat in! We are what we consume heeft betrekking op alles dat we eten, drinken, lezen, kijken, zeggen en doen. Probeer hier eens aan te denken gedurende de week ;)

15. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn

Toen mijn opa 3 jaar geleden overleed, kreeg ik een klap in mijn gezicht. Hoe erg waren mijn puistjes als je elk moment dood kunt gaan!? Er zijn mensen dakloos, er leven mensen in oorlog… Be grateful!

Deze quote kwam bij me binnen: as you breathe right now, another person takes it’s last breath

16. Stress is not what happens to us, it’s our response to what happens

Ik schreef het hierboven al, al deze inzichten motiveren mij zo enorm. Dit inzicht is ook weer ZO belangrijk voor mijn mood gedurende de dag, hoe cliché dat ook mag klinken.

Wanneer je irritatie voelt, besef dan: je hebt géén invloed op wat er gebeurt of wat anderen zeggen/doen, maar wél op jouw reactie daarop.

Als iemand je afsnijdt en je voelt dat je boos wordt, denk dan: ik heb geen invloed op wat deze persoon doet, maar wél op hoe ik daar nu op reageer. Een emotie duurt maar 9 seconden ;)

17. Your worth is not measured by your productivity

Ik ben verslaafd aan to do lists en voelde me verschrikkelijk als ik even niks deed. Inmiddels weet ik dat dat komt doordat ik het gevoel had dat ik druk moest zijn, omdat ik anders lui gevonden zou worden.

Nu weet ik: het is qua stress en creativiteit goed om even NIETS te doen. Je bent al goed zoals je bent, ook als je (nog) niet ‘succesvol’ bent. Wat is succesvol bovendien eigenlijk? Dat is voor iedereen anders!

18. Streven naar iets, is je verzetten tegen wat je nu hebt

Tot slot wat betreft deze life changing lessen: wij mensen blijven altijd maar streven en dat is niet erg, want zo groeien we en dat maakt ons gelukkig.

Maar we vergeten vaak dankbaar te zijn (heb je het weer, punt 15) voor wat we nu hebben. Accepteer waar je nu staat, hoe shit je situatie ook is, en werk vanuit daar op een positieve manier verder!

Wat ik leerde van emotioneel moe, depressie, burn-out

Welk inzicht heeft jou geholpen om je te ontwikkelen?

Zo, dat was een flink stuk tekst! Door dit artikel heen staan veel meer inzichten dan puur de 18 life changing lessen die ik heb opgesomd. Dat komt doordat ik ZO veel heb geleerd, ik alles mega interessant vind en alles heel mooi op elkaar aansluit.

Werkende aan mijn doelen voor 2019 neem ik deze life changing lessen uit 2018 in dankbaarheid mee. En ik ben dus van plan om meer te delen over bepaalde aspecten, zoals hormonen, mindful eten en beperkende overtuigen.

Mocht je ergens meer over willen weten, laat het me dan even weten! Wat is voor jou een belangrijk inzicht geweest? Deel het in een reactie, als je wilt :)

Liefs Mariëlle

Volg:
Deel:

4 Reacties

 1. 4 februari 2019 / 08:41

  Leuk artikel Mariëlle, dat is inderdaad een flink leerzaam jaar geweest! Veel van je puntjes herken ik inderdaad. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw insteek op het gebied van “je kiest je eigen reactie op dingen” in combinatie met emotioneel moe geweest zijn, aangezien ik hier in het verleden heel erg mee geworsteld heb (o.a. ook omdat ik ook in de LoA geloof). Dus als er iets gebeurt wat toch echt wel een flinke negatieve emotionele impact op je leven kan hebben, in hoeverre je dan ook zelf verantwoordelijk bent voor je reactie. Ik heb namelijk zelf een burn-out gehad, grotendeels omdat ik zelf vond dat ik gewoon lekker positief moest blijven denken ondanks dat m’n hele leven op z’n kop stond. Wat is jouw kijk daarop, en hoe ga je daarmee om? Misschien ook een idee om iets over te schrijven? :) liefs Maudy

 2. 4 februari 2019 / 12:34

  Wat een mooie lessen ♥

 3. Mariëlle
  Auteur
  4 februari 2019 / 19:42

  Hee Maudy, super bedankt voor je uitgebreide reactie en het delen van jouw persoonlijke ervaring <3 Ik bedoel 'je eigen reactie kiezen' voornamelijk op de kleinere irritaties zoals een auto alarm dat afgaat terwijl je druk aan het werk bent, iemand die je afsnijdt als je aan het fietsen bent maar er gebeurt verder niets ernstigs of als iemand voordringt in de rij van de supermarkt. Ik kon daar bijvoorbeeld héél geïrriteerd van raken en dat heb ik nu gelukkig niet meer, ik besef me nu dat mijn reactie daarop een keuze is. Dat geeft mij zoveel innerlijke rust! Wat betreft de burn-out: je hebt niet altijd invloed op de dingen die je overkomen, maar ik geloof dat je van een burn-out hoe vervelend dat ook is, heel veel kunt leren. Maar: ALTIJD maar positief blijven is naar mijn idee niet het streven, soms zijn dingen gewoon k*t (sorry voor mijn woordkeuze haha). Als je de realiteit van sommige dingen niet in wilt ziet, laat je bepaalde gevoelens er niet zijn die er wel zijn en dan verzet je je er alleen maar tegen, wat uiteindelijk tot bijvoorbeeld een burn-out kan leiden. Naar mijn idee is het daarom belangrijk om gevoelens er altijd te laten zijn (ze accepteren) en vanuit daar je reactie te kiezen. Voorbeeld van toen ik emotioneel moe was: ik liet mezelf gewoon kei hard huilen tijdens mijn yoga sessies thuis (in plaats van mezelf te forceren positief te denken, want huilen is niet zwak, dat lucht juist op) en ik at gerust een reep chocolade op een dag (dat zou ik daarvoor nooit gedaan hebben). Maar door mezelf dat toe te staan en dus even niet per se positief te zijn, kon ik juist verder komen. Ik hoop dat dit in ieder geval vast je vragen beantwoordt, maar ik neem je idee zeker mee voor een artikel :) Fijne avond!

 4. Mariëlle
  Auteur
  4 februari 2019 / 19:45

  Dankjewel Jenn <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

18   129
27   173
41   165
20   168
18   156

Follow on Instagram