Hoewel het bij mij thuis ‘normaal’ was om vlees te eten, heb ik het nooit lekker gevonden én was ik van jongs af aan een grote dierenvriend. Tot ik het op een gegeven moment niet meer door mijn keel kreeg, of eigenlijk over mijn hart verkreeg. Daarom besloot ik vegetarisch te gaan eten en een paar jaar later zette ik nog een stapje verder naar een veganistische levensstijl. Maar waarom vegan? Welke redenen heb ik daarvoor en wat zijn de voordelen (en de nadelen) van veganisme? Dat lees je in dit artikel – waarin ik ook nog even de term plantaardig eten toelicht!
Waarom vegan worden? 4 redenen voor veganistisch eten
Toen ik zo’n 9 jaar geleden vegetarisch ging eten, vonden veel mensen dat al ‘heftig’, laat staan vegan…
Ik noem mezelf eigenlijk nooit veganist, terwijl het daar wel op neerkomt, het is ‘gewoon’ mijn levensstijl.
Wat ik daarmee bedoel is dat ik niet alleen niets dierlijks eet, maar ook zo min mogelijk dierlijks gebruik (zoals leer).
Ik werd vegetariër omdat ik van dieren houd en ze dus niet wil eten. Met recepten zoeken kwam ik de term ‘vegan’ tegen.
Na even lezen leerde ik dat als ik écht geen dierenleed wilde, ik het beste ook geen zuivel en ei eet (daarover hieronder meer).
Pas daarna leerde ik over de impact op het milieu, mijn gezondheid wat betreft plantaardig en de kans in het oplossen van hongersnood.
Reden 1: veganist voor de dieren
Mijn nummer 1 reden is dat ik van dieren houd en daarom niet wil bijdragen aan dierenleed of moord.
Het leven van industriedieren – ook in Nederland – is verschrikkelijk, check bijvoorbeeld deze video.
De leuke plaatjes op verpakkingen zijn pure greenwashing. Als je de werkelijkheid ziet, zou je walgen.
Er is ook een mooi ‘gezegde’ dat als je het beest zelf niet zou kunnen vermoorden, je het ook niet moet eten.
Dieren willen leven en tijdens dat veel te korte leven dat ze hebben, worden ze mishandeld en uitgebuit.
Ik heb het dan niet alleen over moeder varkens in krappe ruimtes tussen stangen, maar ook over verdrinking.
Over vergaste en vermalen haantjes (omdat ze ‘geen functie’ hebben) en het verkrachten van koeien voor melk.
Daarbij worden kalfjes gescheiden van mama – wat voor beiden stressvol is – en waarbij de kalversterfte hoog is.
Ganzen die levend geplukt worden, schapen die lijden bij het scheren en bijvangst op zee (of ellendige fish farms).
Daarbij is leer vaak ook geen restproduct (voor je het weet blijkt het hond) en is entertainment een hel voor dieren.
Als je dit alles optelt: is het dan extreem om wél of géén dierlijke ingrediënten te gebruiken? Ik voel het wel…
Reden 2: veganistisch eten beter voor het milieu
Steeds meer mensen kiezen minder of geen dierlijke producten meer te eten in verband met het milieu.
Dat komt omdat de industrie nogal wat kost, qua water en stroom. En omdat het de omgeving schaadt…
Eén dag zonder rundvlees = één maand douchen! De veeteelt is een grote vervuiler (o.a. door mest in water).
De hele sector behoeft nogal wat vervoer en helaas ook flink wat ontbossing, wat ook weer invloed heeft.
Als je hier meer over wilt weten, kun je bijvoorbeeld de docu’s Before the Flood en Sea the Truth kijken.
Reden 3: voed liever mensen (hongersnood)
Voor alle dieren die wij fokken om vet te mesten en vervolgens weer te vermoorden, is heel veel nodig.
Niet alleen ruimte, maar ook water, eten en energie. Als we dat eens inzetten om de hongersnood te verhelpen…
Reden 4: vegan voor gezondheid (plantaardig eten)
Is vegan altijd gezond? Nee, zeker niet. Oreo’s, friet, vleesvervangers vol stofjes: dat is niet gezond.
Zelf kies ik daar dan ook zo min mogelijk voor en zoveel mogelijk voor onbewerkt plantaardig eten.
Dat heeft vele voordelen voor je gezondheid, zoals minder kans op diabetes, hart & vaatziektes en kanker.
Vlees bevat stress/groeihormonen en antibiotica en vis zit vol olie en plastic, omdat de zee zo vervuild is.
Wist je dat melk gepromoot wordt door de overheid? En dat er genoeg redenen zijn die het ongezond maken?
Je krijgt als veganist gelijk naar je kop dat je tekorten oploopt, maar zelfs vleeseters hebben kans op B12 tekort.
Groente, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten zitten bomvol voedingsstoffen én de belangrijke vezels.
Wil je volwaardig plantaardig eten zonder tekorten? Check dan o.a. Lobke Faasen en Janneke van der Meulen.
Waarom vegan: 10 voordelen van veganisme
Ik – en velen met mij – ervaren veel voordelen van veganisme (of dat nu vegan eten of veganistisch leven is).
De redenen hierboven zijn natuurlijk ook al voordelen, maar nog even alles samengevat op een rij:
- Je spaart er dierenleed & dierenlevens mee
- Vegan eten is vele malen beter voor het milieu
- Plantaardig (!) eten is beter voor je gezondheid
- Je leert beter letten op ingrediënten & voedingsstoffen
- Niet langer meer een schuldgevoel, wat verlichting geeft
- Leven met meer compassie: op de weg van ego naar hart
- Je leert nieuwe ingrediënten, producten & recepten kennen
- Nieuwe mensen leren kennen die zelf ook zo in het leven staan
- Je leert sterker in je schoenen te staan door het commentaar
- Goedkoper uit met boodschappen doen (los van trendy merken)
Wat zijn de nadelen van veganisme?
Omdat het steeds bekender wordt, zoeken steeds meer mensen naar informatie – en daarmee ook de nadelen.
Ik ervaar er persoonlijk maar weinig, omdat ik weet waarom ik het doe en omdat het nu normaal is voor mij.
Maar als ik dan toch een drietal nadelen op een rij zou zetten die ik heb gemerkt, dan zijn dat de volgende:
- Je zult een hoop vragen en gezeik krijgen (je erop voorbereiden helpt)
- Buiten de deur eten is niet altijd makkelijk – maar dat wordt het steeds meer
- Nieuw voedingspatroon is wennen (afkicken, meer vezels, shoppen, recepten etc)
Om je daarmee verder te helpen, sluit ik hieronder het artikel af met nog een aantal artikel tips op een rij!
Wil je meer lezen over hoe vegan eten?
Check dan de onderstaande artikelen die ik heb geschreven over dit onderwerp:
Verder is het natuurlijk altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en indien nodig hulp te vragen.
Zo ging ik pas toen ik vegan ging eten soja eten, waarbij ik er snel achter kwam dat ik daar allergisch voor ben.
Dat maakte dat ik op zoek moest naar andere opties, gelukkig zijn er ook steeds meer plantaardige diëtisten.
Liefs Mariëlle
Goed dat je bewustzijn creëert! Ik ben intussen zo goed als vegetariër (kan enkel sushi nog niet schrappen …), maar zie mezelf ooit wel veganist worden. Ik kies nu wel zo veel mogelijk veganistische alternatieven, maar kaas en eieren blijven jammer genoeg een kleine verslaving.
Auteur
Het is in ieder geval al een mooie stap in de goede richting toch? :) Op een gegeven moment gaat het wellicht vanzelf, zo heb ik het ervaren. Constant kwamen de gedachten van arme diertjes in me op als ik eten wilde maken en toen was het heel makkelijk om het niet meer te eten. Het is een keuze, zo zie ik het!
Goed artikel! Lukt het jou buiten de deur altijd om vegan te eten? Ik ben zelf in september begonnen, mede doordat ik eigenlijk al volledig vega at en ik van de osteopaat moest stoppen met zuivel. Alleen is het hier in Zeeland heel moeilijk om vegan te eten buiten de deur, dus dan spijbel ik nog wel eens… xo Daisy
Auteur
Spijbelen doe ik nooit :) Ik eet liever simpel dan non-vegan, omdat echt in normen/waarden zit voor mij. Frietjes met ketchup en een simpele salade zijn eigenlijk altijd wel te verkrijgen! Maar goed bezig op de vegan tour Daisy!
Ik vond dit een fijn artikel om te lezen, dankjewel ! Mooi te lezen hoe jij achter je keuze staat
Auteur
Wat leuk om te lezen Vera, dankjewel :)
Mooi om te lezen! Ik zie mezelf voorlopig nog geen veganist worden, ik vond vegetariër al een flinke stap (ik was zo’n die-hard vleeseter die riep dat ik het nooit zou kunnen). Maar wie weet ooit, ik had tenslotte een paar jaar geleden ook niet verwacht dat ik nu vegetariër zou zijn.
Auteur
Wat geweldig dat je dan nu toch al vegetariër bent Jenn! :) Dat belooft wellicht zeker wat voor de toekomst, maar je bent al ontzettend goed bezig!
Heel goed dat je dit deelt. Na jarenlang flexitarier en vegetariër te zijn geweest, ben ik uiteindelijk vegan geworden. Ik kom niets tekort, slik wel supplementen die voor iedereen goed zouden zijn en help mezelf, de dieren en de aarde. Hoe kan ik daar nu niet blij van worden? :)
Auteur
Súper bezig Wendy <3 Een inderdaad: het hoeft écht niet met tekorten en er komt júist heel veel moois bij :)
ik heb een vraagje ik wil smoothies maken in mij blender kan je gewoon kokosmelk uit blik erin doen? of moet je daarvoor kokosmelk uit pak hebben?
heb je nog verder tips over lactose vrije smoothies die vrij van koe melk zijn
Auteur
Hi Michelle! Jazeker, dat kan gewoon hoor :)
Auteur
Je kunt elk smoothie recept dat je maar wilt gebruiken, zolang je dan maar de koemelk vervangt door plantaardige melk ;) Kan zijn: amandelmelk, rijstmelk, havermelk, sojamelk… Genoeg keus!
Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Ik heb best wat mensen om me heen die vegetarier zijn en een collega is pas vegan geworden. Ikzelf ben al een jaar flexetarier, maar nu geloof ik klaar om vegetarier te worden.
Bedankt voor de uitgebreide info!
Auteur
Jeeeeej! Goed bezig Mascha :) Check zeker het ‘vegan voor beginners’ artikel, dat helpt je ook om vegetariër te worden :)
Ik overweeg ook om helemaal om te gaan! Ik heb hier 2 vragen over. Hoe doe je dat met kids? En hoe zit het eigenlijk met groente en fruit? Die zijn vaak ook bespoten etc. Hoe kies ik hierin dan het beste?
Auteur
Hi Maggy, ik heb geen kinderen, dus ik heb hier geen onderzoek naar gedaan. Hier is gelukkig tegenwoordig ook genoeg over te vinden en je kunt ook altijd een plantaardige diëtiste inschakelen! Groente en fruit zijn inderdaad vaak bespoten, dit is helaas niet altijd makkelijk te achterhalen. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk ;) Je zou ook eerst de meest voor de hand liggende switches kunnen maken (vlees, zuivel, ei etc) en dan verder research kunnen doen!
Ik ben ook een veganist. Surinaams eten en indiaas hebben honderden recepten om veganistisch te eten.
Een klein vergelijking: in india heb je ongeveer tussen de 300-500 miljoen veganisten.
Auteur
Dat klopt inderdaad :) Niet alle keukens zijn zo ingesteld op vlees, dus er is een heleboel mogelijk!
Mag ik vragen waar je die foto met de vier mannen vandaan hebt en waarop heb je gebaseerd dat ze vegan zijn.
Auteur
Hi Hessel, dit zijn de bekendste vegan mannen ;) Namen staan erbij, zoek ze maar eens op op social media
Bedankt voor je artikel! Ik overwoog al een tijdje om vegetariër te worden, maar na verder informatie op te zoeken ben ik van mening veranderd en ben ik sinds kort veganist. Moeilijk is het niet, wat ik wel dacht te zijn. Ik at zéér graag kaas en kip, maar omdat ik de manier waarop die diertjes behandeld worden, niet echt meer kon plaatsen, heb ik de hardere aanpak gekozen en filmpjes opgezocht van hoe dat alles in zijn werking gaat. Vreselijk, maar ik heb de stap hopelijk permanent gezet want die beelden blijven nog wel een tijd door mijn hoofd spoken.
Auteur
Wat super goed Talitha!! Die beelden zijn voor mij ook altijd een enorme drive geweest om de stap te maken/vol te houden. En je hebt gelijk, moeilijk is het in the end eigenlijk niet :)
Wat ik niet helemaal snap is dat je tegen het lijden van dieren bent, maar ondertussen wel een hond hebt met de nodige gezondheidsproblemen. Is het niet zo dat je een hond ook alleen uit eigen belang hebt? En dan ook nog een type hond dat ademhalings problemen heeft en weet ik veel hoever doorgefokt?
Auteur
Hee Josje, wat een aanname doe je ;) Het is niet mijn hond, ik heb weinig invloed op het feit dat anderen in mijn omgeving een hond nemen. Als ik in de toekomst al een huisdier zou nemen, dan zou het een adoptie beestje zijn.
Hey,
Wat betreft het milieu, ik denk niet dat de veehouderij/landbouw hierbij de grote vervuiler is, maar de industrie en consument. De landbouw wordt gauw als de grootste vervuiler weggezet, maar we zouden het meer bij onszelf en de industrie moeten zoeken.
Zie onderstaand artikel:
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/251368-ruim-63-procent-van-in-drenthe-gevonden-gewasbeschermingsmiddelen-niet-landbouw-gerelateerd/#.Yd9qdKnvXRN.facebook
Auteur
Hi Coos, dankjewel voor je reactie! Dat speelt zeker mee, de industrie moet sowieso onder de loep voor mens, dier en milieu. Maar volgens de Verborgen Impact staat vlees wel op een grote plek. Het dierenleed wordt ook niet minder van minder bestrijdingsmiddelen ;)
Laatst heb ik de documentaire/film “The Game Changers” gezien. Die documentaire komt vrijwel volledig overeen met jouw artikel. Voor mensen die interesse hebben in een mogelijke overstap naar een vegan lifestyle: na het zien van deze documentaire was mijn laatste restje aarzeling volledig weggenomen. Ik eet nu reeds een aantal weken volledig plantaardig én biologisch, en die switch ging eigenlijk bijzonder soepel. Mijn angst voor het onbekende bleek totaal ongegrond. Voor mensen die interesse hebben, de documentaire vind je hier: https://gamechangersmovie.com/the-film/where-to-watch/
Auteur
Ik ken hem ;) Staat denk ik ook al genoemd in een ander artikel!