Hoe kun je doelen stellen en behalen? 10 praktische tips om NU toe te passen

Doelen stellen en behalen is echt iets dat mijn interesse heeft. Niets voelt geweldiger dan je doelen bereiken, maar dat gebeurt niet zomaar. Aan het begin van elk jaar stel ik daarom doelen. In dit artikel deel ik mijn 10 tips, zodat jij ook aan de slag kunt met doelen stellen en behalen. Dus mocht je ongeacht het moment van het jaar nog wat willen doen met goede voornemens: lees dan snel even verder.

Doelen stellen voor manifesteren

Waarom ik zo dol ben op doelen stellen en behalen

Als je niet zo goed weet wat je met je leven wilt, dan is het moeilijk om doelen te stellen. Om mijzelf als voorbeeld te nemen: ik viel toen ik afgestudeerd was in een groot gat. Ik had geen doel voor ogen…

Diep van binnen voelde ik het wel, maar ik moest het écht nog vinden in mezelf. Ik besloot dat het goed was om dit te ontdekken en kon daarna wél doelen gaan stellen.

Misschien heb je het allemaal niet zo op doelen, maar ik vind het heel belangrijk. Het helpt om het leven te leiden waar je gelukkig van wordt, het geeft je richting en het helpt je om jezelf te ontwikkelen.

Maar doelen stellen en behalen geeft ook energie, het vergroot je doorzettingsvermogen en je creativiteit. Ze zeggen zelfs dat doelen een positieve invloed hebben op je levensverwachting.

Doelen stellen & behalen | 10 tips & tricks

Zonder een duidelijk doel te stellen, is het moeilijk om iets te bereiken. Je brein is namelijk gericht op de korte termijn en doelen zijn juist voor de langere termijn. Hierbij som ik mijn tips voor je op:

1. Ontdek jezelf

Aller eerst is het goed om te weten wie jij bent als persoon, wat jij belangrijk vindt in het leven en wat je graag wilt bereiken. Stel jezelf deze vragen en schrijf alles op dat in je op komt.

2. Stel prioriteiten

Jezelf vrijheid geven om alles op te schrijven, zorgt dat je dichter bij jezelf komt. Maar je hebt wel ook focus nodig. Je kunt tenslotte niet én een huis renoveren én 10 kilo afvallen én een bedrijf starten.

Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Omdat ik in 2018 graag balans wilde bereiken, heb ik mijn eigen gezondheid voorop gezet. Daardoor heb ik vaker nee gezegd en dat heeft geholpen!

3. Wees secuur

Deze term heb je wellicht op school geleerd: de SMART formule. Om je doelen te behalen, dien je ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden te maken.

Dus niet: ik wil 60 kilo wegen, maar: ik wil voor het einde van het jaar 10 kilo zijn afgevallen. De laatste is specifieker, je kunt het letterlijk gedurende de maanden wegen, het is realistisch en tijdgebonden.

4. Maak het visueel

Dit vind ik misschien wel het leukste onderdeel: maak je doelen visueel. Je kunt ze wel in een lelijk notitieboek schrijven dat vervolgens in een lade belandt, maar dan vergeet je ze zelf waarschijnlijk ook.

Maak een moodboard (al is het maar op Pinterest)! Het beste kun je deze daadwerkelijk printen en op een plek in het zicht hangen waar je dagelijks komt, zodat je elke dag aan je doelen herinnerd wordt.

5. Van doel naar plan

Maar ook dan ben je er nog niet. Want zonder actie te ondernemen, ga je je doelen echt niet bereiken. Zorg daarom dat je een helder plan maakt om naar je doelen toe te werken.

Breek dit plan op in kleine stapjes. Wat kun je vandaag doen om naar je doel toe te werken? Door kleine stapjes te maken, blijf je gemotiveerd om er hard voor te werken en zie je de vooruitgang.

Doelen stellen law of attraction

6. Zeg het hardop

Als je het bovenstaande allemaal hebt gedaan, is het tijd om het uit te dragen. Zeg het hardop! En dan niet alleen tegen jezelf (bijvoorbeeld met behulp van affirmaties), maar ook tegen anderen.

Wellicht ken je iemand die ook wil afvallen, dan kunnen jullie misschien wel samen gaan sporten. Of misschien heb je iemand in je netwerk die ervaring kan uitwisselen of je zelfs kan helpen met je plan.

7. The Law of Attraction

Hierin moet je geloven, maar ik vind deze tip te belangrijk om niet met je te delen. Ik schreef al eens over The Law of Attraction. Hierbij focus je je op positiviteit en vertrouwen, maar ook dankbaarheid.

En ik denk dat dat belangrijk is bij het behalen van doelen. Wees dankbaar voor wat je al hebt en dan heb je een mooie uitgangspositie om met positiviteit nog meer moois aan te trekken!

8. Maak tijd voor ontspanning

Bij The Law of Attraction draait het ook om loslaten en ik heb ervaren dat ook dat heel belangrijk is. Ja, je hebt een bepaalde mate van focus nodig. Maar ergens extreem op gefocust zijn, werkt averechts.

Daarom is het goed om, naast je inspannen voor het bereiken van je doelen, ook te ontspannen. Zo geef je je lichaam & mind rust om op te laden en kun je er daarna weer met de folle focus tegenaan.

9. Houd zicht op je doelen

Als je wilt weten of je goed op weg bent, is evalueren belangrijk. Dit houd je scherp en gemotiveerd. Kijk elke week, elke maand of elk kwartaal naar je doelen om na te gaan hoe het er mee staat.

Indien je één van je doelen bereikt hebt, kun je die doorstrepen: een heerlijk gevoel. Of merk je nu dat andere doelen nog niet dichterbij komen? Dan kun je nu eventueel je plan tijdig bijstellen.

10. Beloon jezelf bij elk behaald doel

Het doorstrepen van je doelen omdat je ze bereikt hebt, voelt al als een beloning op zich. Maar het is ook goed om jezelf te trakteren wanneer je een doel hebt bereikt. Je hebt er immers hard voor gewerkt.

Direct als je begint met doelen stellen en behalen kun je dit al doen. Zo ben je extra gemotiveerd!

Doelen stellen voor jezelf

Aan de slag met 10 tips voor doelen stellen & behalen

Hopelijk kun je met deze tips aan de slag om voor jezelf doelen te stellen en natuurlijk om je doelen te behalen. Heb jij nog tips voor doelen stellen en behalen? Laat dan zeker even een reactie achter!

Laatste tip: op Bol.com vind je een fijn boek over patronen doorbreken. Essentieel om vol te houden!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Bewust leven coach

Volg:
Deel dit artikel:

10 Comments

 1. Joyce - LemonyLifeNL
  29 april 2017 / 10:12

  Mooi artikel! Ik ben hier de laatste tijd best vaak mee bezig dus hier kan ik wel wat mee!

 2. 29 april 2017 / 10:45

  Hihi, succes :)

 3. 30 april 2017 / 09:31

  Heel handig!

 4. 30 april 2017 / 10:21

  Wat goed dat je hier een video over hebt gemaakt

 5. 30 april 2017 / 20:05

  Fijne video meid! X

 6. 30 april 2017 / 20:34

  Goede video. Ik denk dat het visueel maken van je doelen mij heel erg zou helpen. Het inspireert mij in ieder geval meer dan de gewone lijstjes. Dus die tip pak ik er voor mijzelf uit.

 7. 30 april 2017 / 20:35

  Hihi leuk om te horen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.