Waarom lokaal, biologisch & volgens het seizoen eten? [+ 12 tips]

We zien het steeds vaker voorbij komen: lokaal, biologisch & volgens het seizoen eten. Nu ik zonder moeite plantaardig eet en me steeds meer verdiep in bewust eten, kies ik meer en meer voor biologisch eten. Over lokaal en seizoensgebonden eten wist ik helaas nog niet zoveel. Ik besloot me te verdiepen in deze drie aspecten voor mezelf én voor jou. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is, dat het niet altijd zwart-wit is & vind je 12 tips!

Waarom lokaal eten

Lokaal, biologisch & volgens het seizoen eten

We staan tegenwoordig zo ver van de natuur af, doordat we onze voedingsmiddelen niet meer zelf verbouwen (het ligt kant-en-klaar in de supermarkt), dat we geen idee hebben waar ons voedsel vandaan komt.

Ook van hoe ons eten gemaakt wordt, hebben we vaak geen idee. Er komt echter steeds meer bekendheid over hoe ons eten verbouwd wordt en hoe het uiteindelijk bij ons terecht komt.

Daarom wordt lokaal, biologisch en seizoensgebonden populairder. Dit artikel is, met een reden, opgedeeld in:

 • Waarom lokaal eten van belang is
 • Waarom eten volgens de seizoenen?
 • Waarom biologisch eten belangrijk is
 • Moet je lokaal, biologisch & seizoensgebonden eten?
 • 10 praktische tips voor duurzaam eten

Biologisch eten tips

Waarom lokaal eten van belang is

Waar we inmiddels wel denken aan onze vliegkilometers als we op vakantie gaan, denken we nog te weinig na over hoe ons voedsel bij ons terecht komt.

Impact van voedsel op het milieu

Doordat we tegenwoordig producten eten van over de hele wereld (vroeger waren er geen bananen in Nederland), wordt voedsel veelvuldig geïmporteerd en geëxporteerd (zowel een ingrediënt als een eindproduct).

Al dat vervoer belast het milieu enorm. Weetje: transport per boot is 100 keer minder vervuilend dan via het vliegtuig. Maar naast het vervoersmiddel, verschilt de impact ook per product en zelfs per merk. (bron: Trouw)

Zo is haver meestal lokaler en dus duurzamer dan rijst uit het verre Oosten. Wat betreft merken: een Granny Smit appel legt maar liefst 20.000 kilometer af en een Elstar appel maar 100 kilometer.

Het is echter te kort door de bocht om te zeggen dat producten uit Nederland altijd duurzamer zijn. De productie (denk aan verwarming & verlichting van een kas) kan schadelijker zijn dan import. (bron: Natuur & milieu)

Lees ook mijn artikel met duurzame dilemma’s, waaruit blijkt dat het niet altijd zwart-wit is

Lokaal voedsel voor je gezondheid

Maar goed, het is het waard om je in te verdiepen, want lokale voeding is voor je gezondheid sowieso een goed idee. Hoe korter de tijd tussen het oogsten van een product en de consumptie ervan, hoe beter.

Het eten is dan verser, waardoor er minder voedingsstoffen verloren gaan. Er zijn dan ook minder chemische middelen nodig om de producten langer goed te houden, tot het eenmaal bij je aankomt.

BOEK TIP:Food Pharmacy – op jacht naar goede voeding voor mens & aarde

Waarom biologisch eten

Waarom eten volgens de seizoenen?

Naast lokaal eten is ook volgens de seizoenen eten hot. Ofja… Ik kan beter zeggen ‘terug van weggeweest‘. Onze Nederlandse voorouders hadden vroeger geen mango’s en aardbeien (al helemaal niet in de winter).

Eten naar het seizoen zegt het al: je volgt de ritmes van de natuur, wat een stuk duurzamer is. Aardbeien in de winter komen uit een kas of worden van ver geïmporteerd worden, niet zo verantwoord dus.

Seizoenproducten eten is ook beter voor onze gezondheid, omdat de voeding van een bepaald seizoen beter aansluit bij wat ons lichaam nodig heeft op dat moment. Het geeft ook variatie in ons eten.

Wat in het seizoen is, is vrijwel altijd lokaler en daardoor goedkoper dan de overgevlogen of in een kas geteelde producten. De smaak is een extra voordeel, aardbeien smaken in de zomer véél lekkerder.

Groente & fruitkalender Nederland

Hieronder vind je alvast een groente en fruitkalender (bron: Velt), verderop in dit artikel volgen meer tips! 

Lokaal & naar seizoenen eten tips

P.S. eten met de seizoenen helpt om te leven met de seizoenen. Snel last van een najaar dip? Check mijn tips!

Waarom biologisch eten belangrijk is

Helaas ben je er met lokaal en naar het seizoen eten nog niet als het gaat om bewust eten. Bij het verbouwen van voedsel worden over het algemeen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Kunstmatige chemicaliën, hormonen, antibiotica en genetische modificatie wordt gebruikt om het eten te beschermen tegen onder andere insecten en ziekten, maar dat is schadelijk én ongezond.

De bodem raakt hierdoor verontreinigd en die hebben we juist hard nodig om te blijven verbouwen. Het ‘verontreinigd’ tevens ons lichaam, want de stoffen werken hormoonverstorend. (bron: Rineke)

Biologisch eten bevat meer actieve plantenstoffen, want de plant beschermt zichzelf in plaats van alle chemische troep ter bescherming opnemen. Bio producten bevatten vaak ook meer smaak. (bron: Oorsprong)

Helaas zijn bio producten eigenlijk altijd duurder, maar daar staat tegenover dat de producenten een eerlijk loon krijgen. Biologisch eten bederft soms wel sneller, omdat het dus niet zo bewerkt is.

Wil je weten hoe makkelijk het is om biologisch eten te kopen in de supermarkt? Check dan onderstaande video:

Kritiek op biologisch eten

Er is veel kritiek op de biologische trend. Tegenstanders claimen dat het niet uitmaakt voor het milieu en onze gezondheid. Zo wordt er zelfs weleens geroepen dat appels met een deuk verkocht worden als biologisch…

Maar de feiten over de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen zijn er: aardbeien zijn bijvoorbeeld zes keer giftiger dan andere fruitsoorten.

Biologisch eten is helaas niet altijd duurzamer. Er wordt gelet op bestrijdingsmiddelen, maar er horen geen eisen voor energie- en waterverbruik bij. Plus er is meer grond voor nodig. (bron: Milieucentraal)

Maar al heeft het meer grond nodig, de uitputting van de grond is een groot probleem. (bron: Leefmilieu) Het is zelfs zo erg dat je beter een bio product in plastic kunt kopen, dan non bio zonder plastic.

Ik geloof dus (zeker met hormonale disbalans) dat biologisch beter is voor de grond en mijn eigen gezondheid. Deze 2 boeken raad ik aan voor meer info: De Verborgen Impact en 100% gifvrij.

Overigens: biologisch betekent niet altijd gezond. Er zijn bijvoorbeeld ook biologische stroopwafels, waar een hoop suiker in zit. Ik heb het in dit artikel vooral over biologische groente & fruit!

Tip: bij Puur Mieke kun je fijne biologische voedingsproducten bestellen, die je vaak niet zomaar in de winkel vindt

Waarom seizoensgebonden eten

Moet je lokaal, biologisch & volgens het seizoen eten?

Wellicht heb je al een beetje door waarom ik deze 3 aspecten in één artikel samenbreng: het is niet zo zwart-wit. Lokaal eten klinkt heel goed en dat is het vaak ook, maar niet altijd dus.

Als de productie in een Nederlandse kas meer energie vraagt dan de productie en het vervoer van een product in Spanje, dan kan dat laatste dus een betere keuze zijn. Eten naar het seizoen is zeker een goed idee.

Kijken we naar biologisch eten, dan zou het niet gezonder zijn volgens het Voedingscentrum. Maar heel serieus neem ik hen niet, want de schijf van vijf bevat nog altijd vlees en zuivel. Niet te geloven ;)

De chemische middelen in niet bio producten kunnen wel degelijk je hormonen verstoren én de grond vervuilen. Vind je alles bio te duur? Kies dan de Dirty Dozen liefst biologisch, bij de Clean 15 is dat geen pre.

Conclusie: wil je duurzaam eten, dan moet je elk product checken op herkomst én productie. Eten volgens de seizoenen is een goed idee. Wat je biologisch kunt doen, is welkom wat betreft chemische troep.

Naast deze aspecten is er echter nog een hele belangrijke stap die je kunt zetten: plantaardig eten. De impact van niet plantaardige producten op het milieu is enorm groot én negatief.

Het waterverbruik van koemelk en vlees ligt veel hoger dan plantaardige varianten. Meer lezen over beginnen met plantaardig eten? Lees dan mijn artikel met 20 tips voor beginners!

Clean fifteen dirty dozen 

12 praktische tips voor duurzaam eten 

Ik weet dat het een hele zoektocht kan zijn om het ‘zo goed mogelijk te doen’. Doe wat je kunt, leg jezelf niet teveel druk op. Ook ik eet niet 100% lokaal/seizoensgebonden/biologisch (wél plantaardig).

Stap voor stap maak ik mijn manier van eten steeds duurzamer. Deze tips helpen ook jou hopelijk:

 1. Koop niet meer eten dan nodig, over de datum laten gaan is het aller slechtst
 2. Eet niet meer dan nodig, is ook nog eens veel gezonder (lees: mindful eten)
 3. Skip dierlijke producten vanwege de enorme impact (lees: waarom vegan)
 4. Eet niet biologische producten zonder schil of was het eerst met baking soda
 5. Verbouw zelf je eigen groenten & fruit of haal het bij een lokale boer
 6. Maar: lokaal is niet altijd beter, check dit via de Milieucentraal tool
 7. Check welke producten er op het moment in het seizoen zijn
 8. Gebruik de dirty dozen & clean 15 voor wat biologische voorkeur heeft
 9. Houd acties in de gaten voor een bio week bij de supermarkt
 10. Drink meer water en minder koffie/thee (let hierbij op de herkomst)
 11. Check restaurants voor je uiteten gaat, er zijn steeds meer initatieven
 12. Haal je eten met de fiets of lopend & let op je energieverbruik bij het koken

In hoeverre ben jij bezig met lokaal, biologisch & volgens het seizoen eten? Laat het hieronder weten!

Lees ook zeker eens mijn artikel over een gezonde relatie met eten, zonde als gezond eten ongezond wordt namelijk ;)

Liefs Mariëlle

P.S. weten hoe ik over het algemeen bewuster leef? Volg me dan op Instagram en check ook mijn vegan e-book:
E-BOOK

8 Reacties

 1. 9 maart 2020 / 06:18

  Ik vind het een heel goed initiatief, maar vind het wel heel jammer dat deze producten zo ontzettend duur zijn. Op die manier wordt het niet echt gestimuleerd.

 2. Michelle
  9 maart 2020 / 11:36

  ik zou wel biologisch willen kopen groenten en fruit, maar het is een geld issue dus dat kan niet, dus dan maar de supermarkt of de markt

 3. Mariëlle
  Auteur
  9 maart 2020 / 17:47

  Biologisch, ja, over het algemeen is dat duurder. Seizoensgebonden echter vaak niet, het is immers binnen handbereik. Je hoeft ook niet ALLES ineens biologisch doen, je kunt ook met seizoensgebonden beginnen ;) Of gewoon enkele producten biologisch bijvoorbeeld!

 4. Mariëlle
  Auteur
  9 maart 2020 / 17:48

  Gelukkig zijn er genoeg andere stappen die je kunt zetten :)

 5. 10 maart 2020 / 11:56

  Ik erger me echt blauw aan al die in plastic verpakte biologische groente. Ik snap dat het z’n redenen heeft, maar het steekt me echt tegen aangezien ik naast bio ook verpakkingsvrij wil kopen en dat is in een reguliere supermarkt alles behalve simpel.

 6. Mariëlle
  Auteur
  10 maart 2020 / 13:34

  In de reguliere supermarkt gaat dat helaas niet, ik herken je struggle heel erg! Maar in het boek dat ik tip, staat dat het écht beter is om biologisch eten te kopen dat in plastic zit, dan niet biologisch zonder plastic. Gezien de betrouwbare bron volg ik dit toch maar op, ook al druist het in tegen het gevoel!

 7. 10 maart 2020 / 17:01

  Wij nemen eigenlijk veel papieren tassen mee en kopen zo min mogelijk producten die in plastic verpakt zijn. Maar weer een heel goed artikel Marielle!

 8. Mariëlle
  Auteur
  11 maart 2020 / 12:20

  Super goed dat je al bewust bezig bent! Helaas blijkt dus dat niet bio zonder plastic minder duurzaam is dan bio mét plastic. Het is een zoektocht ;) Maar dat je bereid bent om duurzamer te leven, is fijn om te lezen :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.