PCOS, endometriose & PMS: wat is het en hoe kun je genezen?

Doordat we geleerd hebben dat het ‘normaal’ is om menstruatieklachten te hebben, kijken veel vrouwen niet verder. Bovendien staan we niet echt meer in contact met ons lichaam en hebben we signalen dat er iets aan de hand is niet eens door. Toch zijn er veel vrouwen met symptomen van aandoeningen als PCOS, endometriose en PMS. In dit artikel vertel ik je wat deze 3 inhouden, en leg ik je uit dat je dit zeker kunt verminderen of zelfs kunt genezen!

Hormonen uit balans natuurlijk genezen

Over PCOS, endometriose & PMS

In het artikel dat ik schreef over mijn hormonale disbalans ervaring, kun je lezen dat ik heel wat problemen met mijn hormonen had.

Van veel termen had ik nog nooit gehoord en ik zag door de bomen het bos niet meer.

Wat ik wel snel ontdekte, is dat PCOS, endometriose en PMS vaak voorkomen op hormoongebied.

Veel vrouwen kampen met klachten die horen bij deze aandoeningen, zonder het te beseffen. Vandaar dit artikel!

Echter: ik ben ervaringsdeskundige en heb er veel over gelezen, maar ik ben géén hormoonexpert.

Dit artikel is bedoeld om ogen te openen & te laten zien dat natuurlijke behandeling mogelijk is.

Oestrogeen, progesteron & testosteron 

Hormoonbalans bij vrouwen is aardig complex als je je er nog nooit in verdiept hebt. De bekendste voortplantingshormonen zijn oestrogeen, progesteron en testosteron.

Disbalans geeft klachten (zoals acne). Als dit het geval is bij jou, schakel dan alsjeblieft een specialist in.

Elk lichaam is namelijk anders en de onderliggende oorzaak moet aangepakt worden (dus niet het symptoom acne, maar bijvoorbeeld teveel testosteron).

Alles in je lichaam staat bovendien in verbinding. Wellicht heb je een verstoorde darmflora, een trage schildklier of een overbelaste lever.

De oorzaak vinden kan lang duren als je er geen verstand van hebt. En door random bepaalde supplementen te gaan proberen, kun je je klachten juist verergeren.

Goed, dat gezegd te hebben, vertel ik je nu graag meer over PCOS, endometriose en PMS!

P.S. als je niet weet hoe de menstruatiecyclus überhaupt werkt, lees dan eerst even mijn artikel daarover

PCOS symptomen klachten behandelen

Wat is PCOS (PolyCystic Ovary Syndrome)?

Wat is PCOS? De afkorting staat voor ‘Polycysteus Ovarium Syndroom’. Dit houdt in dat er cysten in de eierstokken aanwezig zijn.

Ongeveer 5 à 15% van de vrouwen heeft last van dit syndroom.

De oorzaak van PCOS is niet zeker. Hormonale disbalans, erfelijkheid, insulineresistentie en overgewicht spelen vaak een rol.

Je hoeft echter geen overgewicht te hebben om PCOS te kunnen hebben.

PCOS symptomen: welke klachten kun je hebben?

Ik las vaak dat je cysten moet hebben om PCOS aan te tonen. Maar uit ervaring weet ik dat dit niet zo hoeft te zijn. Ik heb namelijk een echo gehad en bij mij waren er geen cysten te vinden.

Zover ik begrepen heb, zijn er 3 hoofd klachten (cysten, acne en een onregelmatige cyclus) en als je 2 van deze 3 symptomen hebt, dan zou je PCOS hebben.

Andere symptomen die vaak voorkomen zijn: moeite met afvallen, haaruitval, overbeharing, een onregelmatige cyclus of zelfs het uitblijven van menstruatie en verminderde vruchtbaarheid.

Behandelen van PCOS: is genezing mogelijk?

Ga alsjeblieft niet direct zoeken naar welke anticonceptie bij PCOS past. Je pakt met de pil niet de oorzaak aan en dus verbloem je symptomen in plaats van het probleem aan te pakken.

Kijk liever naar voeding (zoals suiker, zuivel & soja), lifestyle en eventueel supplementen. Men zegt dat je niet kunt genezen van PCOS, maar wel de symptomen kunt verminderen.

Overigens: PCOS betekent over het algemeen een verminderde vruchtbaarheid, maar dat maakt het nog niet onmogelijk om zwanger te worden.

Boeken over PCOS

Wil je meer lezen over PCOS? Check dan eens deze boeken: 8 steps to reverse your PCOS, The PCOS diet plan, PCOS diet for newly diagnosed, Managing PCOS for dummiesHealing PCOS.

Wat is PCOS, endometriose, PMS

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit.

Dit zorgt voor een ontsteking en geeft daardoor klachten. Naar schattig zou ongeveer 1 op de 10 vrouwen last hebben van endometriose.

De oorzaak is nog onbekend. Op mijn echo was daarvan niets te zien. Later las ik dat de diagnose (enkel) vastgesteld wordt met een kijkoperatie.

Endometriose symptomen: welke klachten kun je hebben?

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn buik- en lage rugpijn tijdens de menstruatie, darmproblemen, vermoeidheid, verminderde vruchtbaarheid en pijn bij vrijen of plassen.

Met veel van die klachten was ik bekend. Ook had ik de volgende bekende endometriose klachten: pijn in je bovenbenen tijdens de menstruatie, ovulatiepijn, PMS en een opgezwollen buik.

Behandelen van endometriose: is genezing mogelijk?

Er zijn verschillende gradaties van endometriose. Bij de milde vorm kun je klachten verminderen met bijvoorbeeld voeding.

Doe je er niets aan, dan kan het steeds erger worden en kan een operatie uiteindelijk nodig zijn.

Grijp ook bij endometriose alsjeblieft niet meteen naar de pil. De anticonceptiepil verdoezelt klachten, maar lost de oorzaak niet op.

Stop je met de pil, dan gaat het vaak gewoon door (weet ik uit ervaring). Het is vaak mogelijk om de klachten op te lossen met een natuurlijke methode.

En: ondanks de verminderde vruchtbaarheid is zwanger worden met endometriose ook vaak wel mogelijk.

Boeken over endometriose

Helaas zijn er minder boeken specifiek over dit topic: Endometriose de baas en Endometriose als onbegrepen buikpijn. Maar ik raad sowieso altijd het boek Hormoonbalans voor vrouwen aan.

Endometriose symptomen klachten behandelen

Wat is PMS (premenstrueel syndroom)?

Tot slot dan nog PMS, wat staat voor premenstrueel syndroom. De naam zegt het al: deze klachten spelen voor de menstruatie.

Naar schatting heeft 25% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar hier last van. Ook bij PMS is de oorzaak onbekend.

De klachten beginnen ongeveer een week voor menstruatie (dit verschilt per vrouw) en verdwijnen zodra de menstruatie eenmaal begonnen is.

PMS symptomen: welke klachten kun je hebben?

Bij PMS passen fysieke én geestelijke klachten. Zo kun je last hebben van hoofdpijn (migraine), misselijk zijn, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, mood swings en depressieve gevoelens.

Behandelen van PMS: is genezing mogelijk?

Hoewel er geen oorzaak is vastgesteld, wordt wel vaak gezegd dat hormoonschommelingen van invloed zijn.

Dit kun je niet helemaal voorkomen, want dat hoort een beetje bij de vrouwelijke cyclus.

Maar als je hormonen in balans zijn, dan zul je er stukke minder tot geen last van hebben (ik spreek uit ervaring).

Ook hierbij wil ik weer zeggen: ga niet direct aan de pil, want daarmee los je het echte probleem niet op.

Boeken over PMS

Ook hiervoor weer enkele boeken tips: The PMS cure, Overcoming PMS the natural way, You can beat PMS, Everything health guide to PMS.

PMS symptomen klachen behandelen

Mogelijke gevolgen wanneer je niets doet

Zoals hierboven al naar voren kwam, kun je minder vruchtbaar worden door hormonale problemen als PCOS of endometriose.

Ook al wil ik nu nog geen kindje, ik ben aan de slag gegaan voor balans omdat ik de onhoudbare klachten wilde verminderen/oplossen.

Doe je er niets aan als je lichaam met symptomen al aangeeft dat er wat aan de hand is, dan kan het zover komen dat je een operatie moet ondergaan.

Luister dus naar je lichaam en neem klachten serieus. Zeker omdat je met PCOS (zie NVE) en endometriose (zie bron) meer kans hebt op bepaalde soorten kanker.

Lees ook eens mijn artikel over bewust omgaan met je lichaam & medicatie

Dus: pak de diepere oorzaak aan

Doordat ik stopte met de pil werden mijn klachten in eerste instantie erger, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Op deze manier heb ik namelijk mijn hormonale disbalans ontdekt.

Zowel bij PCOS, als endometriose en PMS komt het over het algemeen neer op een teveel of tekort aan aan bepaalde hormonen (disbalans).

Het verminderen of zelfs oplossen van klachten is écht mogelijk. Er is helaas géén quick fix (en het zal opletten blijven), maar het proces is het waard.

Ik heb al een artikel gedeeld met tips voor hormoonbalans, daar kun je alvast mee aan de slag gaan om wat stappen te zetten richting balans.

Maar mijn advies is dus om niet teveel op eigen houtje te experimenteren (zoals met kruiden of supplementen).

Schakel een hormoontherapeut in zodat je meteen goed aan de slag kunt. Via deze link krijg je 100 euro korting bij hormoontherapeut Daniëlle.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat affiliate links

4 Reacties

 1. Michelle
  23 maart 2020 / 10:57

  goed artikel ik heb endometriose & adenomyose . echt niet leuk mee te leven . Maar het is niet anders, ik heb mijn voeding echt al groot deel aangepast zoals zuivel vlees en vis,tarwe, zeer bewerkte voeding. & frisdrank consumeer ik niet meer, Dus ben al aardig op weg nu ben ik bezig om soja en zonnebloem olie te vermijden :) soms is het wel stressen en vervelend, Maar minder klachten is het sowieso wel waard om je voeding aan te passen. De weg erna toe is best even lastig soms uitzoeken uitvogelen kan je ook in dip raken is bij mij gebeurd, Maar gaat nu veel beter soms zit er down dagje bij, Maar dat hoort bij het leven.

 2. 23 maart 2020 / 17:01

  De lady comp ben ik ook altijd nieuwsgierig naar geweest, momenteel gebruik ik mijn Daysy! ik heb ook zitten denken of ik met deze ziekte te maken heb. Maar al drink ik geen zure dingen zoals limoen citroen dan gaat het wel goed..

 3. Mariëlle
  Auteur
  23 maart 2020 / 20:12

  Dankjewel Michelle! Adenomyose kwam ik niet zoveel tegen, en weet ik niet zoveel van, dus dat heb ik niet genoemd. Maar fijn dat jij al heel wat stappen hebt kunnen zetten. Het is zeker niet makkelijk om het uit te vogelen, daarom heb ik de stap gezet naar een hormoontherapeut. Als ik dat eens jaren eerder had geweten.. Vandaar mijn artikelen over dit topic!

 4. Mariëlle
  Auteur
  23 maart 2020 / 20:13

  De Daysy is ongeveer gelijk qua methode natuurlijk :) En wat bedoel je precies met wat er goed gaat als je geen zure drankjes drinkt? Ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.