Loslaten van Jan Wolter Bijleveld – boek review | MUST READ

Even geleden schreef ik een artikel over loslaten. Dat is iets wat ik dit jaar ben gaan zien als een ‘skill’ die ik wil leren, net zoals ik dat bij meditatie en yoga heb. Ik stuitte toen op het boek Loslaten van Jan Wolter Bijleveld en besloot hem te lenen bij de bibliotheek. Het is alweer even geleden dat ik het boek voor het eerst las, maar ik vond hem zo goed dat ik hem laatst weer leende. Tijd voor een review!

Loslaten Jan Wolter Bijleveld

Loslaten van Jan Wolter Bijleveld – boek review

Als je me volgt op Instagram, dan heb je dit boek waarschijnlijk al eens gezien. Ik ben er zo enthousiast over dat ik het daar al vaker heb gedeeld. En daardoor weet ik ook dat anderen er net zo fan van zijn.

Ik schreef eerder al over ‘Nooit meer te druk‘ en ‘De edele kunst van not giving a f*ck‘. En Loslaten van Jan Wolter Bijleveld past hier wat mij betreft perfect bij. Het zijn mijn top 3 favoriete boeken!

Maar waarom? De slogan die bij dit boek hoort is doe minder, leef meer. Ik heb al eens geschreven over hoe minder doen je meer oplevert, dus het is geen verrassing dat ik me hier wel in kan vinden.

In het boek worden vragen die beginnen met ‘moet…’ beantwoord. Of eigenlijk ontkracht. Want wat MOET je nu eigenlijk echt? Moet je niet gewoon minder moeten? Denk daar maar eens goed over na ;)

Mindfulness boek Nederlands

Favoriete zelfhulpboek bij perfectionisme en meer…

Als je me niet persoonlijk kent, zal ik het maar gewoon zeggen: ik ben een perfectionist. En daarbij hoort heel veel moeten, want alles MOET perfect. Maar dat levert eigenlijk alleen maar veel stress op.

Ik wil van alles, ben ambitieus en ik was altijd druk. Dat drukke heb ik inmiddels afgeleerd, met dank aan het boek dat ik hierboven al noemde en mijn mindset. Dat helpt al voor meer rust en balans.

En daar was ik echt aan toe (lees: doel voor 2018)! Maar daarvoor heb ik wel flink wat stappen moeten zetten en daar ben ik nog steeds niet klaar mee. Al is niemand ooit klaar, want ‘af’ bestaat niet.

De afgelopen maanden waren voor mij mentaal gezien een grote puinhoop. Helaas kan/wil ik daar op dit moment niet meer over delen, maar ik hoop dat dit in de toekomst mijn kracht wordt.

Maar goed: ik zie wel in dat tegenwoordig steeds meer moet in steeds minder tijd. Velen leven het leven dat een ander voor hen uitstippelt. Dat geeft enorm veel druk en dat heb je zelf vaak maar half door.

Je loopt met een heleboel vragen rond, waar niemand het antwoord op kan geven, want dat is iets heel persoonlijks. We denken een heleboel te moeten, maar wat moet nu echt? En van wie dan wel?

Het boek Loslaten is een pleidooi om de tijd te nemen. Volgens Jan Wolter maakt loslaten je leven namelijk leuker, losser en luchtiger. En het mooie is: dat kun je helemaal zelf doen, op elk moment.

Nederlands boek over loslaten

Loslaten van Jan Wolter Bijleveld: een must read

Of ik het aanraad om dit boek een keer te lezen? Nee, lees het minstens twee keer ;) Het moge duidelijk zijn dat ik dit boek wel degelijk een aanrader vind. Het heeft mij dit jaar echt geholpen.

Als jij altijd druk bent, veel van jezelf moet, overal controle op wilt hebben, angstig bent, depressieve gevoelens hebt of niet weet wat je met je leven moet: lees dit boek, liever gisteren dan vandaag.

Ik heb nog nooit een boek vaker dan één keer gelezen, maar dit boek dus wel. Bij bijna elke zin denk ik ‘oh ja!’. Het is allemaal heel herkenbaar en het zet je echt aan het denken over hoe je denkt en handelt.

Daardoor helpt het je om dingen beter los te laten en dus meer te genieten van het leven. Maar omdat het moeilijk kan zijn om gedachtepatronen te doorbreken, daar ik dus aan om het boek vaker te lezen.

Nog beter: schrijf mee. Noteer de zinnen die jou aan het denken zetten en wat er dan in je opkomt. En misschien ook wel wat je hiermee kunt doen. Loslaten leer je niet in een dag: oefening baart kunst!

Prijs & verkooppunten

Je vindt het boek Loslaten van Jan Wolter Bijleveld onder andere bij Bol.com. Daar kost het boek €17,95 en dat vind ik echt geen geld voor zo’n goed boek, dat misschien wel je leven kan veranderen.

Lees je liever een boek in e-book vorm? Ook dat is mogelijk, het e-book kost €9,99.

Overigens heeft Jan Wolter meerdere boeken geschreven, dus die staan bij deze op mijn lijstje. Als je meer wilt weten over hem of over zijn boeken, check dan de website LSLTN.

Liefs Mariëlle

Dit artikel bevat affiliate links.

Volg:

4 Reacties

 1. 7 november 2018 / 10:14

  Goed bezig, ben benieuwd naar het boek. Ik kan wel goed dingen los laten, qua werk en zaken. In mijn privé leven vind ik dat soms een stuk lastiger. Maar ik ben er wel mee bezig. Ik heb er overigens ene hekel aan als mensen zeggen dat ze druk zijn. Het is zo’n ruim begrip.

 2. Mariëlle
  Auteur
  7 november 2018 / 12:59

  Thanks voor je reactie Alex! Ik zou het boek echt een kans geven, ik denk dat het je zeker zal helpen :)

 3. Annet
  10 november 2018 / 22:18

  Ik zag je berichtje op facebook dat je dit boek tipte.
  Ik checkte bol.com maar besefte me dat ik nog genoeg boeken heb liggen die ik nog ‘moet’ lezen ;) en klikte de pagina weg.
  De volgende dag was ik in de kringloop en kwam ik voor 1 euro dit boek tegen! Dat kan geen toeval zijn!!

  Ik ben heel benieuwd naar het boek en ga er nu ook maar meteen in lezen :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  11 november 2018 / 20:02

  Wauw! Toeval bestaat niet ;) Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

39   156
65   172
40   166
37   229
23   228

Follow on Instagram