21 natuurlijke tips tegen verkoudheid | Snel genezen doe je zo!

Het najaar is in volle gang en dat betekent maar één ding. Van een milde verkoudheid tot flinke griep: we ontkomen er helaas vaak niet aan. Hoe gezond je ook eet, soms moet je er aan toegeven en je lichaam rust gunnen. Op dit moment heb ik ook een verkoudheid te pakken, maar dankzij deze 21 natuurlijke tips tegen verkoudheid kan ik het een stuk beter uithouden én weet ik dat ik snel zal genezen.

Natuurlijke tips tegen verkoudheid

Najaar proof: natuurlijke tips tegen verkoudheid

Zolang als ik me kan herinneren heb ik nooit een sterke weerstand gehad en was ik dus geregeld verkouden. Ik heb ook meerdere keren griep gehad en zelfs twee longontstekingen.

Inmiddels weet ik dat dit meerdere redenen had, zoals veel stress en de voeding die ik at. Gaandeweg ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat gezond is qua voeding en qua lifestyle.

Sinds 2018 ben ik me echt volledig gaan focussen op gezonde voeding, het verminderen van stress en de invloed van je mind op je gezondheid. Door die aspecten is mijn weerstand gigantisch verbeterd.

Natuurlijke tips bij verkoudheid

Snel genezen dankzij natuurlijke tips tegen verkoudheid

Waar ik me vroeger altijd flink verzette tegen verkoudheid (a.k.a. heel veel klagen en geïrriteerd zijn), weet ik nu dat het een teken is om éxtra goed op mijn gezondheid te letten en lief te zijn voor mezelf.

In de afgelopen jaren heb ik steeds meer tips verzameld (mede dankzij mijn lieve mama en het internet) om een eventuele verkoudheid of griep beter door te komen en natuurlijk om snel te genezen.

Omdat ik vaak tips deel met mensen om me heen, leek het me leuk om het ook eens in videovorm en in artikelvorm uit te werken. Hieronder aller eerst de video en daaronder ALLE 21 tips op een rij!

Let’s go: 21 natuurlijke tips tegen verkoudheid

1. Slaap veel. Héél veel.

Ik ben normaal al fan van slapen en als ik verkouden ben al helemaal. Ik ga op tijd slapen en probeer ook mijn wekker niet te zetten (ik werk vaak thuis). Zo kan mijn lichaam zoveel rust pakken als nodig is.

2. Gebruik de juiste kruiden

Voordat ik veganist werd, gebruikte ik hoogstens af en toe kaneel. Nu zweer ik bij alle kruiden. Zeker bij verkoudheid gebruik ik gember, kurkuma en knoflook in overvloed. Dit ondersteunt je gezondheid.

Enkele gebruikstips: ik drink gember thee, gebruik kurkuma in mijn smoothie en knoflook bij het diner.

3. Leg een halve ui naast je bed

Deze tip behoort tot grootmoeders tips! Ook mijn moeder heeft me dit geleerd en ik haal standaard ui in huis als ik verkouden ben. Snijd hem door de helft en leg hem op je nachtkastje tegen een verstopte neus.

4. Tijm thee to the rescue

Tijm thee vond ik altijd vies klinken, tot ik het probeerde. Ik vind het namelijk juist wél lekker en het helpt heel goed tegen hoesten. Het is super simpel: kook water, vul je thee-ei met tijm en drinken maar!

5. Zout snuiven & gorgelen

Het klinkt idioot, maar het helpt wel: je neus spoelen met himalayazout. Of zout snuiven slecht is voor je gezondheid weet ik niet (je hoort en leest van alles), maar als je verkouden bent helpt het wel degelijk.

Neusspray geeft me een bloedneus en deze methode gelukkig niet. Je kunt zo’n neusdouche zelf maken:

 • Kook wat water
 • Voeg himalayazout toe
 • Meng het tot het zout is opgenomen
 • Laat het afkoelen en snuif de zoutoplossing op
 • Je kunt daarna makkelijker je verstopte neus snuiten

Ik gebruik dit bij verkoudheid ook om te gorgelen met zout, tegen kriebelhoest en keelpijn!

Grootmoeders tips om van verkoudheid af te komen

6. Eet voldoende vitamine C

Dit is waarschijnlijk het eerste dat iedereen tegen je zegt zodra je een keer niest. Maar het werkt ook gewoon echt. Eet voldoende groente & fruit voor voldoende vitamine C en om dus snel te genezen.

Note: ik ben zelf niet zo’n fan van vitamine C poeder. Dat is nooit zo goed als het echte werk!

7. Let ook op andere vitaminen en dergelijke

Het houdt niet op bij vitamine C, want je lijf heeft meer nodig om gezond te blijven. Bij verkoudheid kun je daarom bijvoorbeeld ook rekening houden met vitamine A, vitamine D, zink en ijzer.

8. Over eten gesproken: eet bewust

Nu we het dan toch over eten hebben… Het is verleidelijk om chips en chocolade te eten, maar daar heeft je lichaam weinig aan. Eet dus wat je lijf ondersteunt (bijvoorbeeld soep) en eet niet meer dan nodig.

Vaak ben je minder actief als je ziek bent en heb je dus minder voeding nodig. Bovendien: eten verteren kost energie. En die energie heeft je lichaam hard nodig om te herstellen. Overbelast je lijf dus niet!

9. Drink, zoals altijd, genoeg water

Origineel is deze tip niet, maar belangrijk is ie wel. Zorg dat je voldoende water (en thee) drinkt.

10. Neem een lekkere warme douche

Hier kan ik zelf ontzettend van genieten (ook als ik niet verkouden ben). Een warme douche doet je lichaam altijd goed. Het werkt ook een beetje als stomen, maar douche ook weer niet té heet.

Natuurlijke tips tegen verkoudheid

Nog meer natuurlijke tips tegen verkoudheid

11. Zeg waar mogelijk afspraken af

Omdat we teveel willen, zijn we allemaal druk. Dat eist op een gegeven moment zijn tol. Zeg dus vooral waar mogelijk afspraken af als je ziek bent. Niemand wil tenslotte door je aangestoken worden 😉

12. Vermijd stress (vanaf nu)

En als we het dan toch hebben over drukte, wat vaak gelijk staat aan stress: pak het aan. Ziek zijn is hét moment om rustig aan te doen (lekker Netflixen of lezen) én te bedenken waar je stress van krijgt.

Zet op een rij waar je (geen) energie van krijgt. Stel een plan op om het anders te doen vanaf nu!

13. Ga naar buiten, ook als het koud is

Ik heb een hekel aan regen, dus ik zal je niet dwingen om naar buiten te gaan als het regent. Maar ik dwing mezelf wél om naar buiten te gaan, ook al ben ik verkouden en is het koud. Frisse lucht doet goed.

14. Beweeg, maar sport niet intensief

Als ik dan naar buiten ga, dan kies ik er vaak voor om een rondje te lopen (bijvoorbeeld naar de winkel om gezond eten te halen). Je lichaam wat lichte beweging geven helpt namelijk om snel te genezen.

15. Gebruik eucalyptus olie

Ik vermijd chemische troep zoals Vicks, maar gebruik wel graag eucalyptus bij een verstopte neus. Voor ik ga slapen breng ik kokosolie aan op mijn borst en daarop wat eucalyptus olie, om lekker te slapen.

16. Zet reflexologie in

Wist je dat je neus, keel & holtes in verbinding staan met je vingers en tenen? Door deze op een bepaalde manier te masseren verlicht het klachten. Ik ben geen expert, maar kijk de onderstaande video eens:

17. Boek een massage

Als je nou geen zin hebt om jezelf te masseren, boek dan gewoon een massage. Je mag jezelf best eens verwennen, zeker als je ziek bent. Een goede masseur boost je lichaam om afvalstoffen af te voeren!

Minder standaard natuurlijke tips tegen verkoudheid

18. Yoga tegen verkoudheid

Yoga doe ik als ik niet ziek ben, maar juist OOK als ik ziek ben. Bepaalde houdingen zorgen er namelijk voor dat je verstopte neus opengaat en je minder druk bij je holtes voelt. Een fijne voorbeeld video:

19. Mediteer je verkoudheid weg

Nu we het dan toch over zo’n ‘andere-niet-standaard’ methode hebben: ook meditatie vind ik héél fijn bij verkoudheid. Ik kies als ik verkouden ben voor healing meditatie. Een fijne voorbeeld meditatie:

20. Healing door middel van muziek!?

Laatst vond ik uit dat er ook speciale healing muziek is, die je op de achtergrond (bijvoorbeeld tijdens het werken of slapen) aan kunt zetten. Je moet hier wel voor openstaan 😉 Maar het herstelt je energie:


Deze is wat milder, gewoon relaxte muziek.


Deze is wat heftiger, die voel ik echt goed in mijn hoofd (holtes).

21. Tot slot: verander je mindset

Vroeger schoot ik, zodra iemand in mijn omgeving ook maar een beetje ziek was, in de stress. Ik was bang dat ik ook ziek zou worden en guess what happened elke keer weer…

Ik heb nu veel geleerd over je mindset en geloof in The Law of Attraction (what you think, you become). Hoewel je nooit alles kunt plannen (moet je ook niet willen), helpt een positieve mindset wel enorm.

Denk dus niet: ik word ziek. Maar: ik heb een sterke weerstand en doe wat ik kan voor mijn gezondheid.

Heb jij nog natuurlijke tips tegen verkoudheid? Deel ze!

Het is een enorm artikel geworden, maar deze natuurlijke tips tegen verkoudheid zijn voor mij essentieel. Velen zijn niet voor niets bekend als grootmoeders tips en ik wilde ze jou niet onthouden.

Heb jij nog fijne, natuurlijke tips tegen verkoudheid? Laat dan zeker even een reactie achter. Wie weet help je er weer een ander mee. Véél beterschap gewenst!

Liefs Mariëlle

P.S. volg jij me al op Instagram? Daar deel ik nog meer tips en heel veel lekker + gezond eten.

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 21 november 2018 / 15:24

  Beterschap! Zeer fijne tips. Tijmthee lijkt me ook niet lekker, toch maar eens proberen. Ik slaap veel te weinig, 6 tot 6,5 uur per nacht. Ben nu ook snotterig, dus moet daar echt op gaan letten!

  • Mariëlle
   Auteur
   21 november 2018 / 15:37

   Doe het vanaf NU hihi 😉 Je lichaam probeert je dat nu extra te vertellen haha…

 2. 22 november 2018 / 09:20

  Fijne tips! De zoutoplossing en de halve ui ken ik inderdaad nog uit mijn kindertijd. Ik ben wel benieuwd naar die laatste twee!

  • Mariëlle
   Auteur
   22 november 2018 / 21:45

   Hihi wat grappig, zo leuk dat dat gewoon op generaties overgaat hè?

 3. 23 november 2018 / 11:23

  Ik heb vooral veel last van het enorme vervelende hoestje, ik word er echt zo gestoord van! Veel rusten, thee, neusspray en vitamine pillen, gezond eten helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

57   110
8   92
8   76
23   183
18   64

Follow on Instagram