Waarom het boeddhisme zo mooi is | Mindful living

Zoals je misschien weet, ben ik een maand lang alleen in Sri Lanka geweest. Daar zie je voornamelijk het boeddhisme en het hindoeïsme terug. Voor ik op reis ging, vond ik het boeddhisme al interessant, maar ik wist er nog niet zoveel van af. In Sri Lanka heb ik hier meer over geleerd en in dit artikel deel ik graag waarom het boeddhisme zo mooi is. Noem ik mezelf eigenlijk ook een boeddhist? Lees snel verder!

Waarom het boeddhisme zo mooi is

Waarom het boeddhisme zo mooi is? Wat toelichting!

Het boeddhisme wordt vaak gezien als een geloof, maar het is een filosofie. Er worden namelijk geen goden vereert. Boeddhisten zien het als persoonlijke spiritualiteit om een beter mens te worden.

Bij het boeddhisme draait het om het overwinnen van het lijden. Ze geloven hierbij het volgende:

 • Het leven zit vol lijden
 • Dit lijden komt doordat we nooit tevreden zijn (verlangen)
 • Maar door verlangen te stoppen, kan het lijden ook stoppen
 • De weg daarheen (verlichting) wordt het achtvoudige pad genoemd

Doordat we zoveel verlangen in het leven (het moet altijd maar beter en meer, meer, meer), lijden we ook veel in ons leven. Bovendien zijn we bang om datgene dat we hebben te verliezen.

Dat klinkt allemaal heel zwaar, maar eigenlijk komt het neer op het loslaten van dingen in het leven. Er zijn een aantal voorschriften om na te streven die betrekking hebben op die bewuste levenswijze.

De voorschriften / regels van het boeddhisme

Goed om te weten, is dat het bij het boeddhisme niet gaat om strenge regels. Er zijn wel 5 handvatten die zijn opgesteld, zodat je er naar kunt handelen en een bepaalde levensstijl aan kunt houden.

De 5 voorschriften van het boeddhisme zijn eigenlijk best wel logisch:

 1. Je mag niet doden (niet alleen mensen, ook dieren)
 2. Je mag niet nemen wat niet van jou is (niet stelen dus)
 3. Seksueel wangedrag/misbruik wordt niet geaccepteerd
 4. Ook liegen of roddelen past niet bij de boeddhistische levensstijl
 5. Je mag geen alcohol of drugs gebruiken, omdat je je dan anders gedraagt

Boeddhisten richten zich op het zo goed mogelijk nastreven van deze regels en het ontwikkelen van hun persoonlijke spiritualiteit. Hiertoe doen zij veel aan meditatie en mindfulness.

P.S. lees ook eens mijn artikel over reiki, een mooie Japanse methode

Boeddhisme in Nederland boek

Waarom het boeddhisme zo mooi is in mijn ogen

Nu vraag je je misschien af waarom ik het boeddhisme dan zo mooi vind. Dat komt eigenlijk doordat er niet per se een god is waar je in gelooft, maar je aan jezelf als persoon werkt.

De ‘regels’ waar je je aan houdt, zijn mooie handvatten voor een mindful en peaceful leven. Ook het loslaten van zaken in het leven geeft zoveel minder stress.

Op de een of andere manier straalt een boeddha beeld een bepaalde rust uit. Een boeddhist kiest voor een simpele levensstijl en dat spreekt me ook erg aan.

Ben ik zelf dan ook een boeddhist?

Ik noem mezelf geen boeddhist, maar ik vind het wel mooi om de voorschriften na te streven en feitelijk maakt dat me wel een boeddhist. Persoonlijke (spirituele) ontwikkeling vind ik erg interessant.

De boeddhistische lifestyle lijkt ook sterk op die van mij. Zo mediteer ik 2 keer per dag en doe ik aan yoga. Ik probeer dingen zoveel mogelijk los te laten en te genieten van de kleine dingen in het leven.

Meer leren over het boeddhisme: boek aanraders

Als iedereen de voorschriften zou hanteren, zou de wereld een stuk mooier zijn denk ik zo. Maar naar mijn idee leeft het in de Westerse landen niet zo als in bijvoorbeeld Sri Lanka.

Dus vandaar ook dit artikel over waarom het boeddhisme zo mooi is. Het is zo inspirerend voor me dat ik het graag wil delen. Wil je er meer over weten? Dit zijn mijn boek aanraders:

Ik ben heel benieuwd of jij je er weleens in verdiept hebt? Let me know!

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Deel dit artikel:

1 Comment

 1. Bettie
  13 juli 2017 / 15:10

  Ik heb een engelse minor gevolgd en daar leerden we ook over alle culturen van de gebieden waar engels wordt gesproken. Dus india kwam ook aan bod en dus ook het boeddhisme. Ik vond dat het meest interessante deel van alle culturen die ik moest leren (naast australie en nieuwzeeland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.