Vandaag schrijf ik eens over een heel ander onderwerp! Zoals je misschien weet, ben ik een maand in Sri Lanka geweest. Daar zie je voornamelijk het boeddhisme en het hindoeïsme terug. Voor ik op reis ging, vond ik het boeddhisme al interessant, maar ik wist er nog niet zoveel van af. In Sri Lanka heb ik hier meer over geleerd en vandaag deel ik graag waarom het boeddhisme zo mooi is. Lees snel verder!

Waarom het boeddhisme zo mooi is

Het boeddhisme

Het boeddhisme wordt door velen gezien als een geloof, maar het is een filosofie. Er wordt namelijk niet geloofd in een god. Bij het boeddhisme draait het om het overwinnen van het lijden. Doordat we veel verlangen in het leven, lijden we ook veel. En we zijn bang om te verliezen wat we wel hebben. Het lijden kan gestopt worden door het verlangen te stoppen. Dat klinkt allemaal heel zwaar, maar eigenlijk komt het neer op het loslaten van dingen in het leven. Er zijn een aantal punten om na te streven die betrekking hebben op de juiste levenswijze.

De ‘regels’

Harde regels zijn het niet, maar binnen het boeddhisme staan er dus een aantal regels centraal. Zo mag men niet doden of anderen schade toebrengen. Men neemt niet wat niet gegeven is (stelen). En er mag geen seksueel misbruik plaatsvinden. Men mag niet liegen, roddelen of woorden als wapen gebruiken (schelden). En als laatste gebruikt met geen alcohol en drugs. Bij het boeddhisme zijn er monniken en nonnen, die streven naar een leven zonder lijden. Zij leven ook deze regels na, maar hebben nog meer regels. Zo mogen ze bijvoorbeeld ook geen geld aanraken, de samenleving onderhoud hen. In Sri Lanka heb ik dit ook gezien en ben ik op bezoek geweest bij meerdere tempels.

Waarom het boeddhisme zo mooi is

Als je de tekst hierboven leest, dan vraag je je misschien af waarom ik het boeddhisme zo mooi vind. Dat komt eigenlijk omdat er niet per se een god is, maar je aan jezelf als persoon werkt. De regels waar je je aan houdt, zijn eigenlijk hele mooie handvatten voor het leven. Ook het loslaten van zaken in het leven geeft zoveel minder stress. Op de een of andere manier straalt een boeddha beeld een bepaalde rust uit en dat ervoer ik ook in Sri Lanka toen we een non bezochten. Een boeddhist kiest voor een simpele levensstijl en dat spreekt me ook erg aan.

Ben ik een boeddhist?

Een logische vraag is nu of ik dan een boeddhist ben. In Sri Lanka heb ik met verschillende vrijwilligers een gesprek gehad over wanneer je nu een boeddhist bent. Ik zou mezelf niet een boeddhist noemen, dit omdat ik eigenlijk niet zo van de labels ben. Maar ik vind het wel erg mooi om de ‘regels’ na te streven en feitelijk maakt dat me wel een boeddhist. Wel moet ik zeggen dat ik bijvoorbeeld wijntjes drink als ik op stap ga, maar wie weet veranderd dat in de toekomst nog wel. Ik mediteer wel dagelijks en dat hoort eigenlijk ook wel bij het boeddhisme. Op deze manier kun je namelijk ook beter dingen los laten en je focus houden op de belangrijke dingen in het leven.

Omdat je over dit soort onderwerpen eigenlijk nooit iets leest, wilde ik graag laten zien waarom het boeddhisme zo mooi is in mijn ogen. Als iedereen deze regels zou hanteren, zou de wereld een stukje mooier zijn denk! Persoonlijk kun je er ook veel aan hebben, omdat je leert om dingen los te laten. Als je er meer over wilt lezen, zoek dan eens wat informatie op over dit onderwerp! Ik ben heel benieuwd of jij je er weleens in verdiept hebt?

Liefs Mariëlle