10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne, puistjes & mee-eters

Als je mijn blog al een tijdje kent of me volgt op Instagram, dan weet je hoe erg ik altijd zat met mijn onrustige huid. Ik heb inmiddels heel wat ervaring en kennis opgedaan en deel dat maar al te graag met anderen die hetzelfde ervaren. In dit artikel som ik 10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne op. Want naast tips van dingen die je wél kunt doen, zijn er ook dingen die je beter kunt laten!

10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne

Wat ik probeerde tegen acne…

Hoewel ik in de puberteit helemaal niet zo super veel puistjes had, denk ik dat ik na de puberteit zo’n 5 jaar rond heb gelopen met struggles over mijn huid. Het maakte me erg onzeker en zelfs ook ongelukkig (al speelde daar natuurlijk wel meer bij mee).

Wat ik allemaal wel niet probeerde om het op te lossen… maar niets hielp. Af en toe heb ik nog steeds te maken met wat onzuiverheden, maar ik heb het beeld van een altijd 100% perfecte huid losgelaten en het is echt al beter.

Helaas weet ik dus uit ervaring vooral wat NIET werkt, maar ook dat mag gedeeld worden. In dit artikel som ik daarom 10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne voor je op.

Bedenk je wel: elk lijf en huidtype is verschillend. Wat voor de een niet werkt, werkt voor de ander wel.

Video: 10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne

Toch zijn er minstens 10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne, die eigenlijk voor iedereen gelden. Ik denk dat je vele punten al eens gehoord hebt, maar ze worden vaak al snel weer vergeten.

Zeker als je een reclame voorbij ziet komen van een wondermiddel en je meteen weer denkt dat DAT de oplossing gaat zijn. Je vergeet daardoor de belangrijke basisaspecten en bent weer terug bij af…

Ik weet inmiddels dat de 10 aspecten die ik in dit artikel noem géén positieve invloed hebben op je huid. Of dat nu gaat om wat puistjes, mee-eters of zelfs acne. In de video én daaronder som ik ze op:

10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne op een rij

1. Stressen (over je huid)

Eén ding dat absoluut tegen je werkt, is stress. In elk opzicht qua gezondheid, maar ook voor hoe je huid er uit ziet. Zorg dus voor meer rust en probeer wat je energie zuigt los te laten.

2. Aan je huid pulken

Ik weet hoe lastig dit is, maar aan puistjes zitten is heel slecht voor je huid. Je beschadigt er je huid mee (dat geeft littekens) en je verspreidt alleen maar meer bacteriën. Lees zeker mijn skin picking artikel!

3. Je gezicht te vaak wassen

Mag ik één ding duidelijk maken? Puistjes, mee-eters of zelfs acne betekenen niet dat je huid niet schoon is. Het betekent dat je aan de binnenkant moet werken (of dat nu komt door stress of voeding).

Was je gezicht dus niet extreem vaak, dat lost niets op. Het maakt het zelfs alleen maar erger, omdat water de huid uitdroogt. Ik was mijn gezicht tweemaal per dag: in de ochtend en in de avond.

4. Chemische producten gebruiken

Ik heb onder andere tandpasta, sterilon, Clearasil en chemische medicijnen (zoals Benzoylperoxide & antibiotica) gebruikt om puistjes aan te stippen.

Begin hier alsjeblieft niet aan, want het is niet goed voor je huid én je gezondheid.

Ik gebruik enkel nog natuurlijke producten, want de natuur heeft genoeg moois te bieden. No way dat ik nog iets wil gebruiken dat in een laboratorium wordt gemaakt door de mens

5. Te vaak switchen van producten

Oeps, guilty. Als blogger heb ik echt gruwelijk veel producten geprobeerd. Daar heeft mijn huid zeker geen baat bij gehad. Nu houd ik mij aan een hele simpele, minimalistische routine. Rust = key!

Wat kun je doen tegen puistjes

6. Roken & alcohol drinken

Dat ik geen alcohol meer drink, is niet voor niets. Het is slecht voor je gezondheid én voor je huid. Ook roken is een boosdoener. Het kan je huid geel en grauw maken en het bevordert rimpels. Eh, no thanks!

7. Ongezond eten 

Cheaten doen we allemaal en daar is niets mis mee. Maar sommigen cheaten wel héél vaak. Ik ervaar het al snel als ik teveel toegevoegde suikers of ongezonde vetten eet. Probeer hier zelf ook eens op te letten.

8. Verstoppende make-up gebruiken

Naast de chemische troep om puistjes aan te stippen van tip 4, mag make-up en verzorging ook niet vergeten worden. Als je elke dag een flinke laag foundation opsmeert, kan je huid niet ademen.

Zeker met chemische producten heb je dit snel. Ik draag daarom geen foundation meer. Als ik wél make-up draag, dan gebruik ik natuurlijke producten. De Inika concealer & poeder zijn mijn favorieten.

9. Je huid scrubben

Vroeger dacht ik er goed aan te doen om mijn huid te scrubben. Maar oh god, als ik daar nu op terug kijk. Scrubs zijn veel te ruw voor je huid, je maakt de huid daar eigenlijk al gauw mee kapot.

Als je écht wat wilt gebruiken bij het reinigen en/of vernieuwen van je huid, dan kun je beter een milde exfoliator of een zachte konjac sponge gebruiken.

10. Je kwasten vergeten

Ik weet dat het wassen van je kwasten niet de leukste taak is, maar het is wel héél belangrijk om ze schoon te houden.

Acne bestrijden tips

Wat kun je dan wél doen bij puistjes?

De bovenstaande 10 dingen die je beter niet kunt doen bij acne zijn de tips die ik eigenlijk altijd geef als iemand me vraagt om tips tegen puistjes. Zie ze als de 10 geboden voor een mooiere huid!

Maar ik vermeld er wel ook altijd bij dat wat je eet en hoe je leeft echt invloed heeft op je huid. Eet en leef je gezond? Dan zul je dit zeker terug gaan zien aan je huid.

Ik ben hier veel mee bezig geweest, dus ik schreef ook al een artikel met tips die je vooral wél kunt toepassen voor een egale huid.

Wat is jouw ultieme tip? Laat het weten in een reactie en inspireer anderen!

Liefs Mariëlle

P.S. volg je me al op Instagram? Daar deel ik ook geregeld tips voor je huid :) 

Volg:
Deel dit artikel:

12 Comments

 1. 20 september 2018 / 07:08

  Ik heb het gevoel dat nu ik ouder word mijn acne juist erger wordt, zo irritant! Er niet aan zitten is hetgeen waar ik het allermeeste moeite mee heb..

 2. 20 september 2018 / 09:12

  Goede tips! Het heeft bij mij best lang geduurd voordat ik door had hoe ik mijn huid een beetje in balans kon krijgen, maar agressieve en chemische producten werkten bij mij ook juist averechts. Verder merk ik dat stress en aan je huid zitten bij mij wel gerelateerd is; als ik stress heb vind ik het moeilijker om er vanaf te blijven. Roken heb ik nooit echt gedaan, maar alcohol drinken doe ik wel in het weekend en soms lijkt dat juist goed te zijn bij mijn huid als die wat vettiger is. Dan hangt het trouwens wel heel erg af van wat ik neem, want van zoete mixdrank krijg ik juist puistjes. Merk dat ik ook heel slecht reageer op teveel en vooral toegevoegde suiker.

 3. Gea
  20 september 2018 / 15:16

  Ik gebruik goede verzorgingsproducten en ben nu aan het uitzoeken wat ik kan doen om een betere huid van binnenuit te krijgen… Ik vermoed nl. dat voeding en hormonen de grootste ‘boosdoeners’ van het ontstaan ervan zijn. Vind het ook erg lastig er vanaf te blijven (als ik ze heb) en wil daarom voorkomen dat ik er last van krijg. Ik zag op internet nu een boek van Irene Lelieveld ‘Een mooie en vitale huid’. Zijn jullie hier bekend mee? Vraag me ook af of het jullie helpt extra vitamines of supplementen te gebruiken en zo ja, welke dan?

 4. Mariëlle
  Auteur
  20 september 2018 / 15:40

  Oh nee!! Misschien goed om je hormonen eens in de gaten te houden…

 5. Mariëlle
  Auteur
  20 september 2018 / 15:41

  Ik geloof ook echt niet in de chemische producten! En wat grappig dat jij hetzelfde ervaart haha, mijn huid leek na een aantal dagen met alcohol altijd héél rustig maar daarna kwam het helaas des te harder terug, geen oplossing dus voor mij :(

 6. Mariëlle
  Auteur
  20 september 2018 / 15:44

  Hi Gea! Wat valt voor jou onder goed? Ik heb zelf heel vaak gedacht dat ik goed zat, maar dat bleek helaas niet zo te zijn haha.. Voeding en hormonen zijn ab-so-luut heel belangrijk. Daar ben ik nu zelf ook veel mee bezig. Maar ik weet er nog te weinig van om het nu met je te kunnen delen, dus coming soon! Ik heb het boek dat je noemt nog niet gelezen, maar het staat wel op mijn lijstje ;) Ik eet plantaardig (groente, fruit, granen, peulvruchten, noten, pitten, zaden). Sowieso neem ik daarom B-12, maar ik slik nu ook al een tijdje algenolie (voor omega 3). Ik heb tevens Shatavari en DIM staan, maar dat heb ik nog niet lang genoeg om daar al mijn ervaring over te delen!

 7. 20 september 2018 / 21:10

  Zo goed dat je dit deelt. Vind het zo mooi hoe jij je ontwikkelt. Ben heel benieuwd wat je nu precies doet. Voelt alsof je gewijzigd bent van freelance werk. Klopt dat?

 8. Mariëlle
  Auteur
  20 september 2018 / 22:29

  Hihi dankje Kim! Uhm niet per se eigenlijk, ik ben nog steeds meer met meerdere dingen bezig :)

 9. 21 september 2018 / 23:00

  Goede tips. Ik denk ook dat veel natuurlijk verschilt per huid. Zo heb ik helemaal geen last van meer onzuiverheden als ik ongezond eet. Maar wat ik wel heb gemerkt is dat veel wisselen van producten echt een boosdoener is voor mijn huid. Als blogger is het natuurlijk super leuk en interessant om regelmatig veel te testen, maar nu ik erachter ben wat dit met mijn huid doet ben ik wat voorzichter ermee.

 10. Mariëlle
  Auteur
  22 september 2018 / 15:26

  Nee elke huid is anders zoals ik al schrijf! Maar zoals ik ook zeg: al is het niet voor je huid, dan wel voor je gezondheid ;) En pfoeh ja, dat vaak wisselen is geen goed idee!

 11. Geanne | Sweet Suzie
  26 september 2018 / 15:37

  Ik heb hier ook problemen mee en heb ik het verleden zelfs een ronde Roaccutane gedaan. Dat is echt een paardenmiddel en heeft grote impact op je lijf. Ik probeer minder make-up te dragen (sowieso alleen op mijn wangen en kin) maar merk soms dat ik juist beter een beetje natuurlijke foundation op kan doen, omdat ik er dan niet aan ga krabben. Want ja, anders verpest ik mijn make-up haha! Maar het blijft lastig en het is inderdaad vooral een kwestie van uitzoeken wat niet werkt.

 12. Mariëlle
  Auteur
  26 september 2018 / 17:17

  Pff ja ik sta daar ook echt niet achter! En haha die tip heb ik ook geregeld toegepast, werkt zeker :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.