10 simpele dingen voor meer rust | Balans in 2019

Mijn doel voor 2018 was het verkrijgen van balans in mijn leven. Dat klinkt zwaar, maar ik was altijd maar druk, druk, druk. Daar was ik klaar mee. Ik heb vorig jaar zoveel dingen veranderd, dat ik de focus dit jaar wilde leggen op meer rust. En dat lukt tot nu toe aardig, zoals je in de update kunt lezen. In dit artikel deel ik de 10 simpele dingen die ik doe voor meer rust, zodat jij ook kunt gaan voor balans!

10 dingen die ik doe voor meer rust

2017: uit huis | 2018: balans

In 2017 begon ik bij mijn ‘grote mensen’ baan en ging ik uit huis. Wat vind ik het geweldig om voor mezelf te kunnen zorgen, maar ik moest ook nieuwe dingen leren en mezelf routines aanleren.

En dat combineren met een baan, eigen bedrijf, blog en een sociaal leven…Best wel druk! Later in 2017 moest ik op zoek naar een nieuwe baan. En ik werd aangereden nét voor mijn sollicitatie.

Gelukkig kwam het allemaal goed: ik ben nu een véél leukere baan waar ik ontzettend veel leer en ben volledig hersteld van het ongeluk. Maar ik besefte me dat ik wel veel dingen tegelijk aan het doen was.

Daar wilde ik dit jaar verandering in gaan brengen en dat lukt al aardig. Ik pas namelijk 10 tips toe, die ik graag met jou wil delen. Maar laten we eerst eens kijken waarom die balans zo belangrijk is.

Waarom meditatie goed is

Meer rust in je leven: waarom zou je?

Bijna iedereen is tegenwoordig altijd maar druk. Dat is slecht voor je gezondheid én nergens voor nodig. Ik besloot me te verdiepen in wat ik leuk en belangrijk vind en me daar op te focussen.

Dat zou eigenlijk iedereen moeten doen! Want als je even een stapje terug neemt, kun je ontdekken waar je nu echt blij van wordt. Wellicht zie je dan in dat je daar veel te weinig tijd aan besteedt.

Misschien doe je wel heel veel waar je niet eens blij van wordt… Meer rust is goed voor je stress gehalte, voor je energieniveau én voor je geluk! Hieronder vind je de 10 tips die mij enorm helpen.

10 simpele dingen die ik doe voor meer rust

Net als het artikel met 10 dingen die ik doe voor mijn gezondheid, bevat ook dit artikel een video. Ik onderhoud namelijk ook een Youtube kanaal met video’s over minimalisme, veganisme en fair fashion :)

De video vind je direct hieronder, maar geen zorgen: ik som alle tips daaronder ook nog voor je op.

De 10 manieren voor meer rust in mijn hoofd:

Hieronder vind je mijn 10 tips/manieren/geheimen voor meer rust in mijn hoofd. Ik dwing je natuurlijk niet om ze (zo vaak) te doen. Kijk gewoon wat je hier uit kunt halen en wat voor jou werkt!

1. Mediteer elke dag eventjes

De nummer één tip die ik je kan geven, is mediteren. Ik begon zelf met elke avond 5 minuten meditatie voor het slapen gaan en inmiddels mediteer ik zelfs ook 5 minuten ‘s ochtends.

Het is misschien even een habit waar je in moet komen, maar daarna is het eigenlijk maar een kleine moeite. Oefening baart kunst en het zal je zelfs zoveel meer brengen dan puur en alleen rust in je hoofd.

2. Elke ochtend héél even yoga

Naast meditatie zweer ik ook bij yoga. Een aantal keer per week besteed ik er wat langer de tijd aan en dat is heerlijk. Maar ook elke ochtend even rekken en strekken is zo fijn.

Het maakt je wakker en geeft je rust in je hoofd. Voordat je aan een hectische dag begint, heb je namelijk eerst al even de tijd genomen voor jezelf. Ik schreef al eens over hoe je kunt beginnen met yoga.

3. Perfectionisme loslaten

Als je me 2 jaar eerder had verteld dat ik dit ooit zou kunnen doen, dan had ik je niet geloofd. Ik was echt een perfectionist en daar heb ik nog steeds wel trekjes van. Dat leer je immers echt niet zomaar af.

Maar loslaten is ZO belangrijk voor meer rust in je leven. Het leven wordt nooit perfect, geloof me!

4. Niks van anderen aantrekken

En over loslaten gesproken, probeer ook de (negatieve/goedbedoelde) reacties van anderen los te laten. Trek je vooral niets aan van het commentaar van anderen, dat geeft je zoveel rust!

Als het aan mijn ouders had gelegen, had ik nu bij een bank gewerkt. Man, wat was ik dan ongelukkig geweest, ik wilde dat helemaal niet. Ik volg nu mijn hart en trek me dus niet teveel van anderen aan.

Portinatx Ibiza

5. Tijd voor jezelf nemen

Vroeger dacht ik dat me-time zat in even 10 minuten een maskertje op doen. Boy, I was wrong! Als je écht tijd voor jezelf wilt nemen, las dan gewoon een hele me-time avond in.

Ga lekker lezen of een serie kijken met een (gezonde) snack en een kop thee en kom letterlijk tot rust. Ik geloof heilig dat ie-de-reen tijd voor zichzelf nodig heeft, ook de mensen die niet alleen kunnen zijn.

6. Op tijd vertrekken

Ben jij zo iemand die altijd te laat komt? En geeft je dat stress? Leer die gewoonte dan gewoon af, dat kan écht, als je maar wilt. Of ben je zo iemand die op tijd vertrekt en alsnog stresst? Doe het volgende:

Ik zorg dat ik altijd op tijd vertrek, zodat een ongeluk of een rood stoplicht me zeker geen stress zal geven. Dat wetende ben ik relaxter in het verkeer, dat is ook nog eens extra veilig en geeft rust.

7. Op tijd opstaan

Nog zo’n logische tip, maar oh zo belangrijk. Om elke ochtend te kunnen mediteren en te rekken en strekken, sta ik eerder op. Ik woon gelukkig dicht bij mijn werk én werk vaak thuis, dus dat scheelt.

Maar door eerder op te staan, heb je meer tijd voor jezelf en om rustig op te starten. Ontwikkel voor jezelf een fijne ochtend routine én gebruik je mobiel niet direct als je wakker wordt! Heerlijk die rust ;)

8. Genoeg uren slapen

Ik houd van slapen en dat is niet zo gek. Je lichaam heeft dat namelijk écht nodig. Mijn lichaam heeft minstens 7, liefst 8 uur slaap nodig. Omdat ik vroeg op sta, ga ik dus ook redelijk op tijd naar bed.

Doordat ik goed uitgerust ben, voel ik me niet geleefd, minder gestresst en dus ervaar ik meer rust.

Waar wil ik heen met minimalisme

9. Minder vaak uitgaan

Deze tip is misschien niet op jou van toepassing, maar ik wil hem toch even delen. Voor mij heeft het namelijk een groot verschil gemaakt. Begin 2018 stond ik nog 2 avonden per week in de kroeg.

I know, ik ben nog jong. En ik drink geen alcohol meer, maar die nachten braken wel mijn ritme op. Je slaapt minder (goed), hebt minder aan de volgende dag en hebt minder tijd om aan jezelf te werken.

Op een gegeven moment beleefde ik er ook niet zoveel plezier meer aan, het was een gewoonte. Daarom besloot ik minder uit te gaan, wat een rust geeft dat. En als ik nu ga, dan geniet ik er extra veel van!

10. Vaker nee zeggen

Heb je mensen om je heen die je energie op lijken te vreten? Maar heb je moeite met nee zeggen en voor jezelf kiezen? Misschien moet je dan mijn artikel lezen over voor jezelf kiezen en vaker nee zeggen.

Je kunt namelijk niet altijd alles maar doen, dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt er ook pas echt voor iemand anders zijn, als jij in balans bent. Weeg dus altijd af of je iets zelf ook echt wilt doen.

Boeken over meer rust: mijn aanraders

Wat mij heel erg helpt, is het lezen van boeken over meer rust in je leven. Dit zijn mijn boek aanraders:

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Deel:

6 Reacties

 1. 15 juni 2018 / 07:03

  Wat een interessante app, SleepCycle! Echt geniaal om alleen uit je lichte slaap gewekt te worden 🙂

 2. 15 juni 2018 / 07:12

  Wat een goede, concrete tips! En supergoed dat je de afgelopen tijd veel meer rust hebt kunnen pakken én nu een fijnere baan hebt dan eerst! Je tip van meer nachtrust is zeker iets wat ik ook zou moeten doen. Op tijd opstaan en op tijd van huis vertrekken pas ik zelf ook toe. Dat scheelt inderdaad al heel wat om niet gestrest te raken.

 3. Mariëlle
  Auteur
  15 juni 2018 / 08:00

  Probeer het zeker eens! :)

 4. Mariëlle
  Auteur
  15 juni 2018 / 08:03

  Dankjewel Romy, super leuk om te horen! :) En wat leuk dat jij hetzelfde ervaart met op tijd opstaan en vertrekken!

 5. 12 augustus 2018 / 20:42

  Thanks voor de helderheid Marielle. Ik ga ze ter harte nemen!

 6. Mariëlle
  Auteur
  12 augustus 2018 / 20:58

  Dankjewel Ingrid :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

20   87
27   179
10   128
16   96
21   161

Follow on Instagram