Efficiënt werken doe je zo: 12 ultieme tips!

Inmiddels ben ik afgestudeerd, maar wat heb ik veel huiswerk gemaakt. Eigenlijk besteedde ik teveel tijd aan school, als ik er nu op terug kijk. Maar ik deed het wel altijd erg efficiënt en zocht ook altijd nieuwe manieren om dat te doen. In dit artikel deel ik de 12 tips op het gebied van efficiënt werken, die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan. Hopelijk heb je er wat aan, voor op welk gebied in je leven dan ook!

Efficiënt werken

Efficiënt werken? 12 ultieme tips!

Wie wil er nu niet efficiënt werken? Zeker in een tijd dat we allemaal druk, druk, druk zijn. Hoe meer efficiënt je werkt, hoe meer je gedaan krijgt. Dat klinkt als succesvol werken…

Efficiënt werken deed ik dan ook altijd om NOG meer gedaan te krijgen. Dat ligt nu anders: hoe efficiënter ik werk, hoe meer tijd ik overhoud voor leuke dingen. En dit zijn daartoe mijn 12 tips:

1. Maak een specifieke to do list

Een heel belangrijk punt voor mij is het maken van een to do list. Deze maak ik heel specifiek in kleine stapjes, zodat ik precies weet wat ik moet doen. Zo ben ik meer gemotiveerd en werk ik efficiënter.

2. Stel prioriteiten

Maar let op, want zo’n to do list kan al gauw veel te lang worden. Daarom is prioriteiten stellen wel zo handig. Begin elke dag met 3 dingen die écht gedaan moeten worden en doe daarna pas de rest.

3. Zonder je af

Hoe goed ik me ook kan concentreren: dat lukt niet met iemand anders er bij. Indien dit bij jou ook het geval is, zonder je dan af. Het lukt me ook niet met muziek op, maar bij sommigen werkt dat juist…

Als jij efficiënt kunt werken mét muziek op, dan moet je dat natuurlijk doen. Maar ga dit goed bij jezelf na. Bij deze tip hoort uiteraard ook: zonder je af van je mobiel… Zet meldingen uit en knallen maar!

4. Doe één ding tegelijk

Ook al voelt meerdere dingen tegelijk doen efficiënt: dat is het niet. Doe liever ‘one thing at a time‘, want dan heb je meer focus. Je kunt wat je doet beter doen en zo sneller door naar de volgende taak.

5. Stop met ergeren

Als ik moet plassen, dan kan ik me niet concentreren. Ook niet als ik een klapperende deur hoor… In plaats van me daar aan ergeren, ga ik dan gewoon naar het toilet of doe ik de klapperende deur dicht.

Je dwingt jezelf eerst misschien 10 keer om er niet aan te denken, maar juist dat is niet efficiënt. Dan kun je beter 2 seconden kwijt zijn aan het dichtdoen van die deur en daarna flink aan de slag gaan.

6. Neem pauze

Zoveel te doen dat je vindt dat er geen tijd is voor pauze? Wrong! Je kunt je niet oneindig concentreren op één ding, even pauze is goed. Rek en strek even, maak een kop thee en ga daarna weer verder.

7. Leer je aandachtsboog kennen

Je concentratie is dus helaas niet oneindig. Wist je dat ieder zo zijn eigen aandachtsboog heeft? Deze fluctueert gedurende de dag. Probeer er eens op te letten en pas daar je planning slim op aan!

8. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een opgeruimd huis betekent… een opgeruimd hoofd! Hetzelfde geldt voor je werkplek. Zorg dat deze opgeruimd en schoon is. Dan heb je alle rust in je hoofd om écht efficiënt te werken.

P.S. ook meditatie geeft mij veel rust in mijn hoofd en dat helpt me dus ook om efficiënt te werken.

9. Routine geeft snelheid

Hoewel routine niet altijd leuk is, is het wel efficiënt. Zijn er taken die vaak terugkomen en waar tijd op bespaard kan worden? Ga dan eens goed zitten om een slimme en snelle routine te bedenken.

Om te zorgen dat je routine niet saai wordt en je geen fouten maakt daardoor, is tip 6 weer van belang.

10. Stop met perfectionisme

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik moet het (als perfectionist) toch noemen. Als je net als ik een perfectionist bent, dan kan dat efficiënt werken flink in de weg staan. Je ziet altijd beren op de weg.

Begin nu maar gewoon en werk zo steeds een stapje verder tot het goed genoeg, en niet perfect, is.

11. Houd een kladblok bij de hand

Als ik aan het werk ben, dan bedenk ik me ineens dat ik die ene vriendin nog wil appen. En dat ik voor volgende week nog een cadeautje moet kopen. Deze gedachten zijn niet heel efficiënt.

Daarom heb ik altijd een kladblok bij de hand en noteer ik die gedachten meteen. En hup, weer door!

12. Stel een tijdslimiet voor jezelf

Uit onderzoek is gebleken dat ‘vandaag zoveel mogelijk artikelen schrijven’ niet efficiënt is. Het schijnt efficiënter te zijn om jezelf een tijdslimiet of aantal op te leggen, zoals: vandaag 3 artikelen schrijven.

Als je iets gedaan wilt hebben, geef jezelf dan een deadline. Zoals: dit is af voor de lunch…

Efficiënt werken? Aan de slag met deze 12 tips!

Dat waren mijn 12 tips voor efficiënter werken. Ik hoop dat ze je helpen om meer uit je dag te halen. Ik ben heel benieuwd of jij nog tips hebt voor efficiënt werken? Laat dan zeker een reactie achter.

En wil je nu écht alles uit je dag halen? Ook daar schreef ik al een artikel over.

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Share:

12 Reacties

 1. 19 juli 2017 / 11:20

  Fijne tips! Ik heb altijd een soort van nette lege plek nodig haha!

 2. Joyce - LemonyLifeNL
  19 juli 2017 / 12:19

  Fijne tips! Voor mij werken to-do lists ook altijd het beste!

 3. 19 juli 2017 / 13:18

  Ik las dit in mijn pauze ;-)

 4. 19 juli 2017 / 18:00

  Hihihi succes hoor ;)

 5. 19 juli 2017 / 18:01

  Snap ik héél goed (minimalisme <3) :)

 6. 19 juli 2017 / 18:02

  Zoooo fijn <3

 7. 19 juli 2017 / 19:22

  Goede tips, stuk voor stuk! Toevallig heb ik net een blogartikel ingepland over stoppen met multitasken, omdat ik één ding tegelijk doen ook zoveel fijner vind werken. Een specifieke to do list en pauzes werken voor mij ook goed. En wat een slimme opmerking over gewoon iets doen aan de dingen waar je je aan ergert. Dat kan inderdaad ook al veel stress in je hoofd schelen.

 8. 19 juli 2017 / 19:48

  Handige tips. Ik wil nog wel eens meerdere dingen tegelijk doen en dat gaat natuurlijk niet :)

 9. 20 juli 2017 / 18:34

  Hihi dankjewel Romy, ik houd je artikel in de gaten! Dat stoppen met multi tasken, is een héle goeie!

 10. 20 juli 2017 / 18:34

  Hihi nee dat werkt niet zo goed!

 11. 22 juli 2017 / 08:35

  Fijne tips! Ik lees jouw artikel op een moment dat ik me niet hoef te concentreren, maar ik MOET zo wel iets doen namelijk een instrument zelf maken in een uurtje tijd (voor een feestje dat ik vanmiddag heb). En daar zie ik zo tegenop. Maar goed ik ga het zo maar eens doen anders komt er echt niks meer van 😬. Ga me even proberen te concentreren op dit doel. Fijn weekend!

 12. 22 juli 2017 / 11:02

  Hihi veel succes toegewenst, mijn tips is: begin er gewoon aan hihi! Fijn weekend Deb!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

30   142
11   125
19   116
26   163
28   150

Follow on Instagram