5 x hoe je chaos in je hoofd verhelpt | Lang leve rust

Soms is het zo’n chaos in mijn hoofd! Niet in mijn doen, want daarin ben ik heel gestructureerd. Je zult het dus niet snel aan mij merken, maar ik heb wel vaak malende gedachten. Vroeger was het nog veel erger, ik kon blijven nadenken over van alles en nog wat. Ik maakte me ook echt om alles druk en dat is gelukkig al veel minder. Daarom in dit artikel: 5 x hoe je chaos in je hoofd verhelpt! Lees je mee?

Hoe je chaos in je hoofd verhelpt

5 tips – hoe je chaos in je hoofd verhelpt

Toen ik lettelijk ‘chaos in mijn hoofd’ googlede zag ik direct de termen depressie en autisme. Nu ben ik misschien een beetje autistisch, maar naar mijn idee is iedereen dat. Mocht er bij jou wellicht wél echt sprake zijn van één van deze termen, zoek dan hulp. Hierbij in ieder geval mijn 5 tips:

1. Schrijf ALLES op

Door de chaos in mijn hoofd ben ik erg vergeetachtig, mijn hoofd zit dan vol. Daarom schrijf ik alles op in mijn agenda en notitieboekje. Door het opschrijven van allerlei random dingen, vergeet ik niets.

Ik zweer bij een planning en een to do list. Zo werk ik effectief, omdat het in mijn hoofd geen puinhoop is. Ik heb een wekelijkse planning van dingen die ik eigenlijk week in, week uit wil doen.

Denk bijvoorbeeld aan een gezichtsmaskertje op doen, mijn kwasten wassen en ga zo maar door. Door dat soort dingen op te schrijven, denk je niet dagelijks ‘ik moet dit nog doen en ik moet dit nog doen’.

2. Stel prioriteiten

Soms haal ik iets in mijn hoofd en dat wil ik dan ook meteen doen. Neem bijvoorbeeld het opruimen van mijn kast, ik kan dan niet meer wachten omdat ook echt te gaan doen.

Maar toen ik nog op school zat, ging het aan mijn scriptie werken voor. Als het iets kleins is wat je wilt doen, dan kun je dat meteen doen. Dat geeft je ook weer rust in je hoofd.

Maar wil je heel je kast doorspitten? Stel dan toch echt even prioriteiten. Als beloning mag je dan daarna hetgeen doen wat je wilde doen!

Mediteren effecten

3. Opgeruimd huis = opgeruimd hoofd

En over opruimen gesproken, dat is voor mij heel belangrijk. Mijn kamer is altijd opgeruimd en alles heeft een vaste plek. Je kunt het autisme noemen, maar het geeft mij veel rust.

Als ik wakker zou worden in een rommelkamer, zou ik meteen in de ochtend al helemaal gek worden. Ik blijf ook aan dingen denken als ik telkens dingen zie liggen.

Plus ik wil dat dan opruimen in plaats van iets anders doen dat écht moet gebeuren. Daarom geeft minimalisme mij zoveel verlichting: verdiep je daar eens in.

Een opgeruimde kamer (of zelfs huis) is een opgeruimd hoofd!

4. Probeer meditatie

Sinds ik mediteer, ervaar ik veel meer rust. Ik heb namelijk geleerd om me gedurende die tijd puur op mijn ademhaling te focussen. Gedachten laat ik als wolkjes voorbij dwalen. Dat helpt enorm!

Je leert beter loslaten en zo ontstaat er veel minder snel chaos in je hoofd. Je gedachten komen sneller weer tot rust. Mocht je meer willen weten over mediteren, ook daar heb ik een artikel over geschreven.

5. Begin met yoga

Naast meditatie heb ik ook veel baat bij yoga en velen met mij! Ook bij yoga focus je je namelijk vooral op je ademhaling en hoe je lichaam voelt bij bepaalde houdingen.

Je hebt dus even geen tijd voor gedachten. Misschien komen er in het begin wel gedachten voorbij, maar je zult merken dat je daar steeds beter mee om leert gaan. Het is echt even me-time.

Ook over yoga schreef ik al 2 artikelen: waarom het zo goed is en hoe je kunt beginnen met yoga.

Waarom yoga gezond

Hoe je chaos in je hoofd verhelpt?

Dit waren dan mijn 5 tips voor hoe je chaos in je hoofd verhelpt. Om heel eerlijk te zijn, moet ik toegeven dat ik nog steeds af en toe chaos op voel komen. Maar we leven ook in een drukke wereld

Soms ben je gewoon enorm druk met van alles en nog wat of heb je bepaalde deadlines. Maar ik ga dan gelijk weer alles opschrijven wat ik moet doen en dan ebt het gelukkig snel genoeg weer weg.

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook!

Volg:
Share:

10 Reacties

 1. 21 november 2016 / 06:35

  Ik herken het ik moet ook echt alles opschrijven anders vergeet ik het gewoon. En zelfs als het genoteerd staat wil ik het nog vergeten of erover heen lees

 2. Gonny
  21 november 2016 / 10:03

  Ik heb overal briefjes met allerlei belangrijke en onbelangrijke meldingen.
  Een Schrift of agenda zou beter zijn.

 3. 21 november 2016 / 10:58

  Goed bezig meid!

 4. 21 november 2016 / 12:18

  Ik wil ook alles opgeruimd hebben, een stuk relaxter als ik uit bed kom en het is geen puinhoop. Ik kan moeilijk werken tussen rommel, het lijkt alsof het gewoon beter lukt in een opgeruimde omgeving!

 5. 21 november 2016 / 19:24

  Fijne tips. Ik probeer alles op te schrijven

 6. 21 november 2016 / 19:40

  Super dat je alles nu probeert op te schrijven meid.

 7. 22 november 2016 / 01:00

  Heel herkenbaar! Ik schrijf ook alles op wat ik nog moet doen, dat geeft zoveel meer rust.

 8. 26 november 2016 / 03:09

  Ik snap je punt helemaal :)

 9. 26 november 2016 / 03:09

  Dankjewel :)

 10. 26 november 2016 / 03:09

  Hihi ja probeer het eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

30   142
11   125
19   116
26   163
28   150

Follow on Instagram