Terugblik op 2018: tattoo’s, alcoholvrij & emotioneel moe

Waar ik 2017 eigenlijk niet wilde afsluiten omdat het zo’n geweldig jaar was, kan ik niet wachten om 2018 af te sluiten. Als je me volgt op Instagram, dan weet je waarom ik blij ben dat dit jaar bijna voorbij is. Mocht je het gemist hebben, dan lees je in deze terugblik op 2018 wat ik heb ervaren. Ik blik open en eerlijk terug op het afgelopen jaar en de doelen die ik voor 2018 gesteld had. Heb ik ze behaald!?

Terugblik op 2018

Een terugblik op 2018: gedachten all over the place

De titel en inleiding van dit artikel klinken nogal dramatisch en ik praat er vaak heel luchtig over, maar eigenlijk was 2018 echt een heftig jaar. Vooral de tweede helft van het jaar wil ik graag achter me laten.

Maar als positief persoon zie ik natuurlijk ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar in. Voor mezelf en voor jou als lezer zet ik zowel een aantal hoogtepunten als mijn dieptepunt van het jaar op een rij.

Dit doe ik hieronder puntsgewijs per kwartaal, om het een beetje leesbaar te houden. Verderop in dit artikel blik ik terug op de doelen die ik had opgesteld en beoordeel deel ik of ik ze heb behaald.

Minimalist tattoo enkel

Januari, februari & maart 2018: eerste tattoo + stoppen met alcohol

 • In januari liet ik mijn eerste vegan tattoo zetten
 • Ik rondde die maand tevens mijn deeltijd opleiding af
 • Ook heb ik sindsdien een eigen rubriek in Lijfblad magazine
 • In februari begon de food journey: ik boekte een voedingsconsult
 • In maart vierde ik mijn 23e verjaardag, maar was ik ziek door stress
 • Gelukkig kreeg ik een waardevol cadeau: een bibliotheek abonnement
 • Sinds begin 2018 drink ik geen alcohol meer en dat bevalt me enorm goed!

Emotioneel moe ervaring

April, mei & juni 2018: terug naar Ibiza + 1 jaar veganist

 • In april besloot ik dat ik mijn focus meer op mijn blog wil leggen
 • In mei bezocht ik het mooie en leuke Praag met collega’s, super tof!
 • Verder stond mei in het teken van vele testen voor voedselintoleranties
 • Tevens gaf ik in mei voor het aller eerst een gastcollege op de Avans
 • In juni genoot ik van vele festivals, Shakira’s concert in Amsterdam & Ibiza
 • Ook vierde ik deze maand mijn 1e veganniversary, ofwel: ik ben 1 jaar vegan
 • Vanaf juni ging ik inzien dat ik best wel wat doe op het gebied van spiritualiteit

Cala Caleta Ibiza

Juli, augustus & september 2018: net op tijd voor een depressie

 • In juli verdiepte ik me nog meer in voeding en minimaliseerde ik nog meer
 • In augustus kwamen er geen nieuwe artikelen online om mijn blog aan te pakken
 • Ik nam die maand deel aan een talkshow in Leende over gezonde (vegan) voeding
 • Bovendien kreeg de The Green Guide in augustus een nieuwe website layout: I still love it!
 • Ik kwam echter ook in een diep dal, in september zocht ik hulp: ik zat tegen een depressie aan
 • Die maand kon ik er gelukkig ook even lekker tussenuit, ik bracht 10 dagen door op Lanzarote

All-inclusive vakantie als veganist

Oktober, november & december 2018: dieptepunt bereikt én weer omhoog

 • Zowel oktober als november waren de heftigste maanden van 2018, ik voelde me verschrikkelijk
 • Maar na 11 november leek ik me anders te voelen. Ik had veel rust genomen en aan mezelf gewerkt
 • Ik redde die maand een zwerfpoes en een vrouw die een epileptische aanval kreeg op het station
 • In december ging ik weer een dagje naar Duitsland en shopte ik héérlijk bij de DM in Oberhausen
 • Op 15 december liet ik mijn tweede tattoo zetten, een halve maan, om een rot periode af te sluiten
 • Ik gaf deze maand tevens weer twee gastcolleges en werd gevraagd als influencer voor een event

Zelfliefde

Terugblik op 2018: doelen voor dit jaar behaald?

Begin 2018 deelde ik een artikel met mijn doelen voor 2018 en halverwege het jaar deelde ik nog een update. In deze terugblik 0p 2018 kijk ik graag nog eens terug om te zien wat ik heb bereikt.

Ik had geen hele specifieke doelen, maar wat er dit jaar is gebeurd had ik nooit verwacht. Ik wilde dit jaar nog beter leren loslaten, maar had eigenlijk geen idee wat ik daarmee precies bedoelde. Inmiddels weet ik héél goed wat het inhoudt en is het me ook gelukt om heel veel ‘ouds’ los te laten.

Een ander algemeen doel was het krijgen van balans. Als ik dat nu teruglees denk ik weer: ik had geen idee wat ik precies bedoelde. Maar het bovenstaande heeft zeker geholpen om meer balans te krijgen, evenals héél veel zoeken naar de juiste voeding voor mijn lichaam voor een optimale gezondheid.

Nog nooit stelde ik zo’n vage, open doelen op en nog nooit heb ik me ZO slecht gevoeld. Maar hoe vaag mijn doelen ook waren, wat heb ik dit jaar gruwelijk veel geleerd en enorm veel stappen gezet om mezelf te ontwikkelen!

Depressie ervaring

Terugblik op 2018 –> op naar 2019!

Als je me niet volgt op social media, dan komt het vast als een grote verrassing dat ik zowat de helft van 2018 emotioneel moe was. Ik houd ervan om open te zijn naar jou als lezer, maar ik trok het gedurende die periode niet om er over te praten op mijn blog of social media kanalen.

Bovendien wist niet iedereen in mijn directe omgeving het, dus ik kon het ook nog niet delen. Het is véél teveel om mijn verhaal nu te delen in dit artikel, maar wellicht kan ik dat in 2019 uitgebreider doen. Ik wil mijn ervaring namelijk het liefst eerlijk delen om er anderen mee te helpen.

En over 2019 gesproken: laat dat nieuwe jaar maar komen! Ik heb er nog nooit ZO naar uitgekeken om fris en fruitig te beginnen aan een nieuw jaar. Komende maandag deel ik mijn doelen voor 2019 :)

Let op: vanaf volgende week komt er nog maar één artikel per week online op The Green Guide (elke maandag). Dit omdat ik zo kan zorgen dat de artikelen van goede kwaliteit zijn en ik oude artikelen up to date kan houden. Verder heb ik zo tijd om mijn wekelijkse Youtube video’s en nieuwe projectjes.

Bij deze wil ik jou bedanken voor het lezen van mijn artikelen en een geweldig 2019 wensen! ♥

Liefs Mariëlle

Volg:
Deel:

18 Reacties

 1. 27 december 2018 / 08:25

  Wat ontzettend heftig om te horen waar je de laatste helft van dit jaar mee moest dealen! Ik kan me voorstellen dat het een heel nare periode is geweest. Wel heel erg knap dat je direct hulp hebt gezocht en dat je juist hebt geleerd van deze tijd. Ik hoop dat 2019 een veel mooier jaar voor je wordt waarin je mooiste doelen en dromen uitkomen <3

 2. Mariëlle
  Auteur
  27 december 2018 / 08:38

  Dankjewel lieve Romy, ik wens jou ook een geweldig & gezond 2019 :)

 3. 27 december 2018 / 13:20

  Ik hoop dat 2019 heel wat positiever mag zijn voor jou. Gelukkig kan je alvast goed starten en voel je je wat beter in je vel. Beste wensen voor 2019 xxx

 4. 27 december 2018 / 13:24

  Heel begrijpelijk dat je uitkijkt naar een nieuw jaar! Gelukkig heb je ook wat hoogtepunten gehad dit jaar. Alvast de beste wensen voor 2019 :)

  Liefs,
  Marloes

 5. Mariëlle
  Auteur
  27 december 2018 / 14:46

  Dankjewel Stephanie <3 Jij ook een geweldig 2019 gewenst!

 6. Mariëlle
  Auteur
  27 december 2018 / 14:47

  Absoluut, er zijn altijd lichtpuntjes te vinden :) Dankjewel, jij ook Marloes!

 7. 28 december 2018 / 10:47

  Wat heb je een heftige periode achter de rug. Blij te lezen dat je het achter je laat en je zo enthousiast het nieuwe jaar tegemoet gaat. Dapper én mooi dat je je verhaal wil delen om er anderen mee te helpen. Je bent een topper, Mariëlle! Een geweldig 2019 gewenst! ♡

 8. Mariëlle
  Auteur
  28 december 2018 / 10:57

  Dankjewel lieve Jessica <3 Jij ook een geweldig 2019 gewenst!

 9. 28 december 2018 / 11:20

  Ik hoop op een fijner en positiever 2019 voor jou <3

 10. 28 december 2018 / 12:08

  Het klinkt eigenlijk best herkenbaar, voor mij maar ook andere meiden om mij heen die een vergelijkbaar 2018 meegemaakt hebben – veel groei, tegenslagen, maar door die tegenslagen ook weer meer groei. Misschien is het een bepaalde energie die ons helpt te groeien, wie weet :) Ik hoop dat 2019 in ieder geval een heel mooi jaar voor jou wordt!

 11. Mariëlle
  Auteur
  28 december 2018 / 15:26

  Wat ontzettend lief Saskia <3 Jij ook een top 2019 gewenst!

 12. Mariëlle
  Auteur
  28 december 2018 / 15:27

  JA! Ik heb dat idee ook echt, nieuwe energie noemen ze het toch? Ik hoop dat jij ook een top jaar zult hebben :)

 13. 28 december 2018 / 22:00

  Wat naar dat je zulke diepte momentjes hebt gehad.. gelukkig gaat het nu beter met je! En lanzarote ben ik ook geweest maar dit viel helaas voor mij en mijn vriend tegen.

 14. Mariëlle
  Auteur
  29 december 2018 / 08:51

  Absoluut :) En dat weet ik inderdaad nog van je video’s, balen! Ik zou er zelf zeker teruggaan :)

 15. 29 december 2018 / 11:04

  Wat een mooi overzicht. Wat naar dat dit jaar ook zoveel vervelende dingen met zich meebracht, maar het mooie aan dit soort overzichten vind ik altijd dat het je ook meer inzicht geeft in de mooie dingen die zijn gebeurd die gedurende het jaar misschien een beetje overschaduwd werden door de negatieve kanten. Gelukkig nieuwjaar alvast en ik hoop dat je een heel erg fijn 2019 zal hebben!

 16. Mariëlle
  Auteur
  29 december 2018 / 18:05

  Absoluut :) Ik probeer altijd zoveel mogelijk het positieve in te zien! Jij ook een fijne jaarwisseling en een geweldig 2019 gewenst!

 17. 31 december 2018 / 09:52

  Woow! Zo’n zwaar jaar. Ik herken me hier wel in. In de helft van 2017 begon ik me net zoals jou te voelen. Was ik boij dat dat jaar voorbij was! Maar het ergste moest nog komen in 2018 😣. Maar nu is het echt de goede kant aan het opgaan. Laat ons hopen dat 2019 voor ons beiden eindelijk weer een jaar wordt om van te genieten!

 18. Mariëlle
  Auteur
  1 januari 2019 / 15:30

  Wat fijn om te horen dat het bij jou nu ook weer de goede kant op gaat! Happy New Year :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

21   92
27   181
10   128
16   96
21   162

Follow on Instagram