15 natuurlijke tips tegen onzuiverheden die zeker helpen

Helaas weet ik als geen ander dat onzuiverheden, puistjes en acne je erg onzeker en soms zelfs heel ongelukkig kunnen maken. Sinds 2013 had ik er last van en wat heb ik veel geprobeerd om het te bestrijden. Ik heb ontzettend veel research gedaan en ik heb inmiddels een egale huid. Omdat ik jou dat ook gun, deel ik in dit artikel 15 tips tegen onzuiverheden. Het zijn er héél wat, dus let’s go!

tips tegen onzuiverheden

Tips tegen onzuiverheden: hoe het begon bij mij

Een puistje op zijn tijd kan iedereen overkomen. Maar als het er steeds meer worden of ze gaan gewoon niet meer weg, dan is het belangrijk om daarvan de oorzaak te vinden.

Vaak zit hem dat helemaal niet in dat ene stukje chocolade en is de oorzaak moeilijk te vinden. Ik wist op een gegeven moment niet meer wat ik moest doen. Ik werd er zo onzeker en moedeloos van.

Ik ging naar de dokter, want dat zag ik meer mensen om me heen doen. Maar de dokter kijkt niet naar de oorzaak en die chemische middeltjes halen je onzuivere huid alleen maar meer uit balans.

Daarna heb ik jarenlang van alles geprobeerd, van tandpasta tot dure skincare. Maar ook letten op voeding, een beter hygiëne, stress en hormonen. Zo stopte ik bijvoorbeeld met de anticonceptiepil.

Acne bestrijden geheim

Mijn basis tips tegen onzuiverheden

Omdat niets leek te helpen, bleef ik op internet maar zoeken naar tips tegen puistjes. Daardoor heb ik een héél scala aan tips en geheimen verzameld, die ik allemaal al eens heb geprobeerd.

En waarom zou ik die niet met je delen!? Ik gun jou ook een stralende huid, dus hier wat basic tips:

– Drink veel water en gezonde (groene) kruidenthee
– Eet niet teveel fastfood, dat zit vol vetten en suikers
Slaap voldoende en reduceer stress (mediteer bijvoorbeeld)

Geheimen & tips qua verzorging en hygiëne

Naast de bovenstaande basis tips, zijn er nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Ik vind deze persoonlijk ook bij een goede basis voor een mooie huid horen:

– Zorg goed voor je huid! Ik schreef al een artikel met een stappenplan
Draag niet te vaak foundation en gebruik het liefste natuurlijke make-up
– Verwissel vaak je handdoek (ik heb een aparte handdoek voor mijn gezicht)
– Dit geldt ook voor je kussensloop, hier breng je natuurlijk ook veel uren op door
– Wissel niet te vaak van skincare producten: je huid heeft 30 dagen nodig om te wennen

Onzuivere huid verzorging

Kijk naar je huid: werk mee in plaats van tegen

De drang om puistjes uit te drogen en je huid te behandelen met agressieve middelen is groot. Maar zie je huid zien als een orgaan dat in balans moet blijven. Kijk daarom vooral goed naar je huid!

Als je een droge huid hebt en je gebruikt agressieve producten, dan gaat je huid meer talg aanmaken en dat veroorzaakt nog meer puistjes. De volgende tips kunnen je helpen bij hoe je je huid aanpakt:

– Analyseer je huid goed, heb je een droge of juist een vette huid? Verdiep je daarin!
– Bekijk de ingrediënten van je verzorgingsroutine: ga voor natuurlijke producten
– Onderzoek of je intolerant bent voor een ingrediënt (denk aan siliconen, melk enz.)
Gebruik, ook bij een vette huid, géén agressieve middelen. Milde producten zijn key.

Vermijd stress om puistjes & skin picking

Op een gegeven moment trok ik het echt niet meer. Ik keek de hele dag door in de spiegel en kon niet maar niet van mijn huid afblijven. Daarom wil ik je ook de volgende tips nog even meegeven:

Blijf van je huid af, dan verspreid je de bacteriën niet verder
– Kijk er niet de hele dag naar, daar wordt het écht niet beter van
– Trek het je niet teveel aan, er zijn belangrijkere dingen in het leven

Puistjes verwijderen tips

Experimenteren met oplossingen

Ik weet als geen ander hoe puistjes je mood en zelfvertrouwen aantasten en de oorzaak vinden kan moeilijk zijn. De producten die je gebruikt, wat je eet, teveel stress of bijvoorbeeld hormonen…

De ultieme tip die ik je kan geven is om niet teveel bezig te zijn met elk puistje bestrijden, maar juist zoeken naar de onderliggende oorzaak. Geduld is een schone zaak en je bent mooi zoals je bent!

Mocht je vragen hebben, laat ze dan zeker een reactie achter. Je mag me ook altijd een mailtje sturen, ik help je graag. Ik hoop in ieder geval dat deze tips tegen onzuiverheden je verder op weg helpen.

Liefs Mariëlle

P.S. wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Volg:
Deel dit artikel:

28 Comments

 1. 12 februari 2015 / 06:09

  Zelf is mijn huid op dit moment vrij rustig maar denk zeker dat veel meiden wat aan deze tips hebben x

 2. 12 februari 2015 / 06:34

  Wat een handig en fijn artikel =)
  Zelf dacht ik altijd dat ik een vette huid had maar het blijkt dat ik een droge huid heb .
  Sinds dat ik me huid goed verzorg heb ik een stuk minder onzuiverheden!
  Liefs Jorinda

 3. 12 februari 2015 / 07:15

  Erg fijne tips!

 4. Simone -lifeofsimone-
  12 februari 2015 / 07:16

  Ontzettend fijn artikel! Dankjewel!

 5. Laura | It's Laux
  12 februari 2015 / 07:25

  Heel fijn artikel! Ik heb er sinds een tijdje ook weer last van, alleen bij mij is het helaas hormonaal (gestopt met de pil), en hier kan ik dan ook gewoon helemaal NIKS tegen doen. Ik vind het echt enorm vervelend, pfff.

 6. Cindy H
  12 februari 2015 / 09:12

  Wat een fijn artikel! Sinds ik de visapure en visacare gebruik heb ik een veel betere huid.

 7. Alexa Op 't Land
  12 februari 2015 / 09:26

  Wat een fijne tips, opzich heb ik een vrij rustige huid (gelukkig!)

 8. 12 februari 2015 / 09:40

  Wat goed dat je deze tips deelt en jouw ervaring, ik denk zeker dat veel mensen hier iets aan hebben.

 9. 12 februari 2015 / 10:03

  Ik ben ook een moeilijk geval. Ik denk dat mijn onzuiverheden vooral hormonaal zijn, want ik heb verer al allllllles geprobeerd.

 10. Kirsten
  12 februari 2015 / 10:09

  Fijn dat je deze tips deelt! Ik heb op het moment sinds een half jaar opeens enorm acne.. Waarschijnlijk komt dit door mijn anticonceptie dus dat gaan we nu uiteten.

 11. Melissa van der Heijden
  12 februari 2015 / 11:15

  Dankjewel voor dit fijne artikel! Ik denk dat veel meiden hier iets aan zullen hebben. Je ziet dat je er veel tijd in gestoken hebt :)

 12. Elise
  12 februari 2015 / 11:28

  Heel handig artikel, ik ben er pas achter gekomen sinds ik Angels on bare skin van Lush niet meer gebruik heb ik een damatische huid, ik dacht altijd dat het aan de hema dag en nacht creme lag omdat ik daar toen aan begon. Ik moet echt weer een vaste routine krijgen en hopen dat het toch weer wat beter wordt. Fijn dat je er zelf nu ook echt achter bent gekomen wat fijn voor je huid is. Ik lees vaker dat minimale producten het beste zijn..

 13. Saraya Callewaert
  12 februari 2015 / 12:37

  Zelf had ik er ook op eens last & vroeger had ik nooit puistjes! Ik heb tuurlijk geen hele gezicht vol maar een paar op mijn en dat irriteerde mij ook, ik wou er vanaf! Nu dat ik la roch possay gebruik & tea tree olie is mijn gezicht redelijk egaal geworden, terwijl ik ook geen vette huid heb maar een droge huid dus nu probeer ik foundation te gebruiken op oliebasis en dat helpt wel, want van sommige foundations werd mijn huid erger! Ik ben blij dat mijn huid eindelijk aan het verbeteren is!
  Leuke artikel meid, jou huid zal zeker & vast ook terug verbeteren :)
  X

 14. Saraya Callewaert
  12 februari 2015 / 12:38

  "Maar een paar op mijn kin"

 15. Yvet Maxime
  12 februari 2015 / 13:23

  Wat een fijn artikel! Super knap dat je hier zo open over vertelt. Ik vind zulke artikelen altijd wel fijn, dus deze mogen van mij zeker vaker voorbij komen!

 16. Manon Boerakker
  12 februari 2015 / 16:43

  Super fijn en handig artikel, ik zit altijd aan me puistjes haha oeps

 17. 12 februari 2015 / 17:11

  Wat een fijn en informatief artikel! Ik denk dat heel veel meiden hier wat aan kunnen hebben!

 18. 12 februari 2015 / 17:18

  Fijn geschreven! Ik weet zelf helaas maar al te goed hoe het is om een onzuivere huid te hebben en ik ben het helemaal met je eens dat je echt moet kijken naar wat je huidtype is. Ik snap dan ook echt niet dat dokters zomaar klakkeloos allemaal heftige producten voor schrijven. Bij mij hielp het ook allemaal niet, totdat ik mijn huid niet meer behandelde om de puistjes weg te krijgen, maar om mijn huid te verzorgen en in balans te brengen. En dat werkt erg goed, alleen hormonaal heb ik soms nog eens een puistje.

 19. Sanne dm
  12 februari 2015 / 17:37

  Fijn artikel! Ik heb altijd last van onzuiverheden grrr :). x

 20. Denise
  12 februari 2015 / 18:01

  Wat een goed artikel! Ik heb de laatste tijd ook last van meer puistjes. Ik trek me er niet te veel aan, omdat ik het goed kan relatieveren, maar leuk is het natuurlijk niet.

 21. 12 februari 2015 / 18:51

  Een mooi rijtje met tips, in veel kan ik mij met mijn slechte huid ook zeker wel vinden! En het heeft best lang geduurd voor bij mij het kwartje viel dat ik vaker mijn kussensloop moet verwisselen, dat helpt ook echt.

 22. Window On My Wardrobe
  12 februari 2015 / 18:54

  Heel erg fijne en goede tips meid, echt een goed artikel! Ik heb zelf nog steeds wel ups en downs als het op mijn huid aankomt, maar ik heb ontdekt dat evenwichtige en gezonde voeding, veel water, een goed gereinigde huid en de juiste huidverzorgingsproducten echt veel verschil kunnen maken! Ik merk helaas ook dat chocolade mijn huid niet veel goed doet, ik heb opvallend minder last van onzuiverheden als ik chocolade skip.
  In ieder geval, ik denk dat veel vrouwen hier last van hebben, dus goede tips komen altijd erg van pas!

  X Sara

 23. Radianto
  12 februari 2015 / 19:05

  Ik heb helaas last van onderhuidse puistjes, een bepaalde periode was het zo erg dat ik me écht rot voelde. Je tips ga ik zeker eens proberen, ik heb grotendeels nog nooit gelezen, dus het moet de moeite waard zijn. Dankje! <3

 24. Lotje Janssens
  12 februari 2015 / 20:04

  Goede tips! Ik ben ook veranderd in het gebruik van producten. Ik let veel meer op ingredienten nu en heb veel liever natuurlijke producten! x

 25. Rachel Kromdijk
  12 februari 2015 / 20:15

  Ziet er goed uit! hele fijne tips!

 26. FAB le Frique (Frederique)
  12 februari 2015 / 20:48

  Goede post! Ook goed dat je het hebt over wat je binnen krijgt, denk dat dat uiteindelijk ook heel belangrijk is voor de conditie van je huid. x Frederique – http://fablefrique.com

 27. Donna Luisa Huijzendveld
  12 februari 2015 / 21:46

  Hele goede tips! Ik heb zelf een vrij rustige huid, maar ik ben wel iemand die graag in puistjes begint te knijpen zodra ze tevoorschijn komen. Slechte gewoonte, ik weet het haha.

 28. Jouvence
  14 februari 2015 / 20:51

  wat een fijn artikel.! ben erg benieuwd welke producten je gebruikt om je gezicht te reinigen.? ♥ xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.